Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Alles over


Weizenbier

Weizenbier

Weizenbier, het friszure bier dat je kent van het après skiën in Oostenrijk of de terrassen in Duitsland. Maar wist je al dat er meerdere varianten zijn van weizenbier? O, en dat witbier niet hetzelfde is als weizenbier? Dìt en veel meer over de oorsprong en het brouwproces van weizenbier lees je hieronder.

BEKIJK HIER ALLE WEIZENBIER

WAT IS WEIZENBIER?

Weizenbier is een licht bier dat het altijd goed doet op het terras. Dankzij het relatief lage alcoholpercentage van 2,8% tot 3,4% drinkt weizenbier lekker weg. De benaming 'weizen' heeft deels met de lichte, witte kleur te maken van het bier. Maar het komt vooral door de hoeveelheid tarwe in dit bier. Weizen is namelijk Duits voor tarwe. Witbier en weizenbier zijn dus niet hetzelfde! De smaak van weizen is niet bitter en eerder fris en fruitig.

GESCHIEDENIS VAN WEIZENBIER

Weizenbier komt oorspronkelijk bij onze oosterburen in Duitsland vandaan. Het eerste weizenbier werd gebrouwen in Beieren. Daar waren de vorsten zo’n fan van dit verfrissende, zurige bier, dat ze in 1520 één brouwerij het alleenrecht gaven om al het weizenbier te produceren. Dit was een bijeffect van het Reinheitsgebot, waarin werd bepaald dat gerst voor de bierbrouwers was en tarwe voor de bakkers. Alleen die ene brouwerij mocht tarwe gebruiken. De brouwerij, geleid door de hertog van Degenberg (en zijn nakomelingen), is tot 1620 in de familie geweest. Daarna kwam het weer in handen kwam van de Beierse vorsten.

‘Weizen’ betekent tarwe. Weizenbier bevat minstens 50% tarwe dus de naam spreekt voor zich. Dit tarwebiertje wordt vooral gebrouwen in Duitsland. Maar ook in Nederland, Oostenrijk, Tsjechië, Scandinavië en Noord-Amerika zijn ze fan. Tarwebier wordt ook in België gebrouwen, maar daar noemen ze het witbier.

BROUWPROCES

Het bovengistende weizenbier kent vanuit de Duitse regels maar maximaal 4 ingrediënten: een graansoort (in dit geval dus tarwe), gist, hop en water. Hop is alleen zo weinig aanwezig, of wordt helemaal niet gebruikt, dat dit bier helemaal niet bitter is van smaak.

De gebruikte gisten in weizenbier produceren veel esters. Esters zorgen voor de fruitige, kruidige smaken die vergelijkbaar zijn met banaan en kruidnagel. Het gist is daarom zeer bepalend voor de smaak van weizenbier.

SOORTEN WEIZENBIER

Er zijn veel verschillende varianten binnen het weizenbier. Allemaal net wat anders door de ingrediënten of het brouwproces. We zetten ze even op een rijtje:

Hefeweizen: in dit blond bier is een deel van de gist, ‘hefe’ achtergebleven. Dit zorgt voor een troebeler bier met veel smaak.
Dunkelweizen: it’s all in the name; dunkelweizen wordt met donkere mout gemaakt. Het resultaat is een bier met meer donkere smaken, zoals toast en cacao.
Kristallweizen: de gist uit dit bier is volledig uitgefilterd. Dit zorgt dus voor een ‘kristalhelder’ biertje.

Weizenbock: het weizenbier onder de bokbier. Stevig, hoger in alcoholpercentage (ca. 8%) en met een accent van zachte tarwe.

Weizenbier vs. witbier

Je denkt misschien weizenbier - witbier; dat moet een vertaling zijn. Dat klopt. Het is alleen een verkeerde vertaling geweest. Weizenbier ziet er ‘wit’ uit, zeker als het ongefilterd is, maar de Belgen vertaalden ‘weizen’ ook echt als ‘wit’. Weizenbier had dus eigenlijk tarwebier moeten heten. Toch is er ook een groot verschil tussen de twee biersoorten. Weizenbier moet volgens de Duitse regels voor 50% uit tarwe bestaan en mag behalve graan, hop en water geen andere grondstoffen bevatten. Witbier wordt met ongemoute tarwe gebrouwen en er worden vaak nog andere ingrediënten toegevoegd, zoals koriander of sinaasappel. Witbier bevat dus niet minder tarwe dan weizenbier. Maar de gebruikte tarwe is niet gemout.

LEES HIER ALLES OVER WITBIER

WEIZENBIER GLAS

Weizenbier drink je uit een hoog 500 ml glas. De vorm van het glas doet een beetje denken aan een slanke, hoge vaas.

Schenken

Weizenbier goed inschenken is een een kunst! Houd het glas bijna horizontaal en schenk de fles rustig bijna leeg. Je ziet meteen een forse schuimkraag ontstaan. Langzaam beweeg je het glas rechtop terwijl je schenkt. Je laat twee of drie centimeter bier in de fles zitten. Dit laatste bier wals je stevig rond tussen je handpalmen, zodat alle gist los komt van de bodem. Schenk nu dit laatste beetje uit. Je ziet de gist door het bier dansen in lange, sierlijke draden. Een prachtig gezicht!

Afschuimen

Schuim het weizenglas niet af. Laat de mooie schuimkraag met rust, die weet precies wat het moet doen.

Weizenbier is een bier dat niet bitter, maar juist meer fris en fruitig van smaak is. Het smaakt heel goed bij verschillende lichte, zomerse gerechten. Denk eens aan:

- Een zomerse salade: een echte klassieker. De caesar salade. Daar past een zomerse weizen lekker bij.
Mexicaans: Een weizenbier smaakt heerlijk bij die tortilla met gekruid gehakt en kaas. Het koolzuur in het bier kan prima tegen deze sterke smaken op.
Fruit: Dit lichte bier past het best bij lichte fruitige toetjes zoals deze heerlijke fruitspiesjes. Lekker als dessert na die zomerse salade.

DORST GEKREGEN?

Je bent nu helemaal op de hoogte van alle soorten weizenbier. En als mensen zeggen dat weizen hetzelfde is als witbier, kun jij ze uitleggen dat dit niet klopt. Maar bovenal, bestel zo’n lekker fris glas op een terras en proost met je vrienden!

BEKIJK HIER ALLE WEIZENBIEREN