Gin-tonic: recepten en inspiratie!

Gin-tonic is dé cocktailtrend van deze zomer. De basis van gin-tonic lijkt heel simpel. Je mengt wat gin, tonic en ijs in een glas en klaar. Maar voor een perfecte gin-tonic is veel meer nodig. De juiste dose­ring, de beste ingrediënten en gemaakt met liefde. Met de volgende tips maak je een prima basis.

Hoe maak je de perfecte gin-tonic?

Proef eerst welke tonic je het lekkerst vindt bij jouw favoriete gin. Daarna ga je de garnering uitzoeken, waarbij geldt: ‘less is more’. Voeg er niet te veel aan toe, maar probeer juist bepaalde smaken te versterken. En niet vergeten: lekker veel ijs!

 

Zelf gin-tonic maken? Bestel jouw favoriete gin direct online. Op werkdagen voor 16.00 uur besteld is morgen in huis!

 

Direct de lekkerste gin bestellen

Hét gin-tonic recept

Voor alle gin-tonics geldt dat 35 ml gin en 100 ml tonic (half flesje) wordt gebruikt, oftewel de verhouding 1:3.

  • Vul het glas tot aan de rand met ijsblokjes.
  • Schenk dan de gin erbij, vervolgens de tonic en roer even door.
  • Voeg daarna de garnering toe. 

Wanneer de garnering een limoen/citroen/grapefruit partje is, voeg deze dan eerst toe en schenk vervolgens de tonic erover uit.

Bij ‘droge garneringen’ zoals bijvoorbeeld jeneverbessen en kaneelstokjes voeg je de garnering als laatste toe.

Favoriete G&T's van Tess en Albert

De bekende coctailshakers Tess Posthumus en Albert van Beeck Calkoen hebben hun favoriete gin-tonic recepten met ons gedeeld! En die vind je natuurlijk op gall.nl. Klik op de banner hieronder om de recepten te zien. 

De oorsprong van gin-tonic

In de achttiende eeuw werd de gin-tonic geïntroduceerd in het leger van de Britse Oost-Indische Compagnie in India. Jenever, het Hollandse drankje dat de Engelse soldaten gezond moest houden tijdens de oorlog, gaf wat extra moed. Engelse soldaten noem­den dit Dutch Courage en namen de drank mee terug naar huis. Daar raak­te het land geleidelijk aan verslingerd aan zijn eigen versie van dit distillaat, dat ze daar gin noemden. Het enige dat nog herinnert aan de Nederlandse voorloper is de jeneverbes. In tonic zit de stof kinine, welke een bewezen antistof is voor malaria. De Britse officieren verzachtten de bittere smaak van de kinine met een mengsel van water, suiker, limoen en gin. En de eerste gin-tonic was een feit.

"Het maken van een lekker drankje is geen rocket science en ik kan niet wachten om heel Nederland cocktails te leren mixen!" - Tess Posthumus

Wat is gin eigenlijk?

Om gin te maken heb je twee belangrijke ingrediënten nodig:  ‘botanicals’ en pure alcohol. Botanicals is een verzamelnaam voor alles wat plantaardig is en gedistilleerd kan worden: bloe­men, zaden, wortels en kruiden. De alcohol is niets anders dan wodka. Eigenlijk is gin dus flavoured wodka.

Lees meer over gin.

Meer gin-tonic recepten

Eens een ander gin-tonic recept proberen? Dat kan! Onze cocktailmixers zijn je voorgegaan en hebben aantal heerlijke recepten voor je klaargezet!

Gin-tonic glazen

Gin-tonic kan in verschillende glazen geserveerd worden. Dit zijn de 3 meest gebruikte gin-tonic glazen. 


Longdrinkglas
Dit hoge glas is ideaal om volledig te vullen met ijs, zodat je cocktail goed gekoeld is. Er is maximaal contact tussen het ijs en het glas. Longdrinkglazen worden het meest gebruikt om gin & tonic te serveren.


Tumbler of waterglas
Een tumbler is een whiskyglas, of waterglas, wat ideaal is om een kleine hoeveelheid gin & tonic te serveren. Ook dit glas kan volledig gevuld worden met ijs en bovendien heb je veel vrijheid bij de afwerking.


Voetglas of copa
Dit glas op een hoge of lage voet is geschikt voor het serveren van de betere gin & tonic. Met name de chique copa glazen staan bekend als hét glas voor een gin-tonic. Voetglazen zijn ideaal wanneer je werkt met speciale garnituren, zoals bijvoorbeeld jeneverbessen, frambozen, limoenzeste. In een voetglas komen al deze smaken nog beter vrij. Gebruik in dit type glas geen rietje of roerstokje.