Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Wat is dat eigenlijk?


Dry January

Dry January

Flink proosten op het nieuwe jaar en er dan op 1 januari een beetje spijt van hebben. Klinkt dat bekend? Doe dan in 2020 mee met Dry January! Wereldwijd wordt het steeds populairder om het nieuwe jaar met een alcoholvrije maand te starten. Maar wat houdt Dry January precies in en waar komt deze trend vandaan?

Shop alchoholvrije dranken

Wat is dry january?

Dry January is een Brits initiatief dat al snel overgewaaid is naar Nederland. Tijdens Dry January daag je jezelf de hele maand januari uit om geen (druppel!) alcohol te drinken. Een maandje droogstaan is een goede manier om eens aan die overtollige kerstkilo’s te werken én om je weer even bewust te worden van wat je eigenlijk allemaal drinkt in een maand. Niet verkeerd, toch?

Hoe is dry january ontstaan?

De meeste Britten houden wel van een borrel. Misschien dat juist daarom in 2013 de eerste Dry January campagne in Engeland van start is gegaan, via de vrijwilligersorganisatie Alcohol Concern. Hier deden toen nog maar een bescheiden 4000 mensen aan mee. Pas vanaf 2014 werd het een wijd bekend fenomeen, waarbij in dat jaar al zo’n 17.000 Britten meededen!

De afgelopen jaren is het pas echt een succes geworden: in januari 2016 ging 16% van alle Britten de uitdaging aan. Dat komt neer op 1 op de 6! Tegenwoordig is Dry January overgewaaid naar andere landen, waaronder Nederland.

Waarom jij dry january eens moet proberen

Natuurlijk kan het nooit kwaad om een maandje niet te drinken. Veel deelnemers van Dry January zeggen positieve effecten te voelen van een maand geen alcohol. Bovendien bleek uit een onderzoek van de University of Sussex dat 72% van de deelnemers in het half jaar na Dry January een stuk minder overdadig alcohol hebben gedronken. En het is altijd goed om bewust te zijn van je eigen alcoholconsumptie. Kortom: Dry January is zeer de moeite waard om eens te proberen! Ga jij de uitdaging aan?

Gall & Gall Wijnbox Alcoholvrij 3X75CL

Wat drink je zonder alcohol?

 

Ga je de uitdaging aan maar heb je geen idee wat je dan moet drinken tijdens de borrel? Geen nood! Er zijn naast de bekende frisdranken een hoop alcoholvrije alternatieven voor je favoriete biertje of wijn op de vrijdagavond:

Alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier wordt steeds populairder en er zijn inmiddels een hoop grote brouwerijen die alcoholvrij bier op de markt hebben gebracht. Van wit bier tot IPA: het kan allemaal best een maandje zonder die alcohol erin.

Bekijk hier alle alcoholvrije bier

Alcoholvrije wijn

Inmiddels is er een groot aanbod aan alcoholvrije wijn. Bij alcoholvrije wijn wordt na de productie van de wijn de alcohol uit de wijn gefilterd. Zo krijg je toch echt de lekkere smaak van wijn, maar dan zonder het alcoholische effect!

Bekijk alle alcoholvrije wijn

Alcoholvrije cocktails: mocktails!

Al eens een alcoholvrije cocktail geprobeerd? Mocktails zijn minstens zo lekker. Je maakt ze in alle varianten: fris met vers fruit of juist zoet en romig. Lees alles over alcoholvrije cocktails en ontdek de beste alcoholvrije cocktails

Bekijk alle alcoholvrije cocktails

Ben jij er klaar voor?

Genoeg geïnspireerd en klaar voor de uitdaging? Bekijk onze top 10 alcoholvrije drankensla je favoriete acoholvrije drankjes in en overtuig je vrienden of partner om mee te doen aan deze uitdaging. Want: samen is dat toch een stuk makkelijker! Lees ook onderstaande artikelen voor nog meer alcoholvrije inspiratie.