Wat is dat eigenlijk? Dry January

Hou je wel van een borreltje maar wil je het na de feestdagen even wat rustiger aan doen? Dan is Dry January misschien wel wat voor jou. Wereldwijd wordt het steeds populairder om het nieuwe jaar met een alcoholvrij maandje te starten. Maar wat houdt Dry January precies in en waar komt deze trend vandaan?

Wat is Dry January?


Dry January is een Brits initiatief dat al snel overgewaaid is naar Nederland. Tijdens Dry January daag je jezelf de hele maand januari uit om geen (druppel!) alcohol te drinken. Een maandje droogstaan is een goede manier om eens aan die overtollige kerstkilo’s te werken én om je weer even bewust te worden van wat je eigenlijk allemaal drinkt in een maand. Niet verkeerd, toch?

Hoe is Dry January ontstaan?


De meeste Britten houden wel van een borrel. Misschien dat juist daarom in 2013 de eerste Dry January campagne in Engeland van start is gegaan, via de vrijwilligersorganisatie Alcohol Concern. Hier deden toen nog maar een bescheiden 4000 mensen aan mee. Pas vanaf 2014 werd het een wijd bekend fenomeen, waarbij in dat jaar al zo’n 17.000 Britten meededen!

De afgelopen jaren is het pas echt een succes geworden: in januari 2016 ging 16% van alle Britten de uitdaging aan. Dat komt neer op 1 op de 6! Tegenwoordig is Dry January overgewaaid naar andere landen, waaronder Nederland.

Aftellen dus

Wij helpen je natuurlijk om deze maand vol te houden! En wat helpt daar beter bij dan een aftelkalender?

Op deze Dry January kalender vind je tips (wat drink je dan wel), feiten (wat zie je er goed uit) en inspiratie om je alcoholvrije maand vol te houden. En vakjes die je kunt afstrepen. Dat is altijd lekker toch! 

Je kunt de kalender online bekijken en gebruiken (en klik ook vooral op de vakjes voor meer inspiratie), maar ook downloaden zodat je een printje op de koelkast hangen. Dan weet iedereen meteen waar je mee bezig bent!

3x populaire alcoholvrije bieren


Alcoholvrije wijn

Inmiddels is er een groot aanbod aan alcoholvrije wijn. Bij alcoholvrije wijn wordt na de productie van de wijn de alcohol uit de wijn gefilterd. Zo krijg je toch echt de lekkere smaak van wijn, maar dan zonder het alcoholische effect!


3x populaire alcoholvrije wijn

Alcoholvrije cocktails: mocktails!

Al eens een alcoholvrije cocktail geprobeerd? Mocktails zijn minstens zo lekker. Je maakt ze in alle varianten: fris met vers fruit of juist zoet en romig. Lees alles over alcoholvrije cocktails en ontdek de beste recepten!


Ben jij er klaar voor?

Genoeg geïnspireerd en klaar voor de uitdaging? Bekijk onze top 10 alcoholvrije dranken, sla je favoriete alcoholvrije drankjes in, en overtuig je vrienden of partner om mee te doen aan deze uitdaging. Want: samen is dat toch een stuk makkelijker!

Ook leuk om te lezen: