Japanse Whisky

Japanse whisky. Het is nog geen eeuw oud. Japan heeft zelfs maar een handjevol distilleerderijen. Toch kan dit unieke whiskyland zich makkelijk meten met Schotland en Ierland. Van licht en zacht tot bloemig en rokerig, de Japanse malts en blends bieden een wereld van smaken. Ontdek hier alles over whisky uit Japan!

Wat is Japanse Whisky?

Japanse whisky is whisky afkomstig uit Japan en zorgvuldig gestookt en gedistilleerd in Japanse eikenvaten. Je herkent Japanse whisky vaak aan het etiket; het staat geschreven in het Japans. Het flesetiket lezen lukt waarschijnlijk niet, maar gelukkig gaat het bij Japanse whisky om de inhoud. En ervan genieten kun je maar al te goed. De malts zijn mild, zacht en verfijnd en dus makkelijk te drinken voor de gemiddelde whisky drinker. Het zachte komt door de zorgvuldige rijping in vaten van Japans eiken.

Smaak van Japanse whisky

De Japanse eiken vaten noem je ook wel Mizunara. Het is dit type eiken wat Japanse whisky zijn unieke karakter geeft. Het Mizunara hout bevat namelijk veel natuurlijke oliën. De combinatie van zorgvuldige houtrijping en deze natuurlijk oliën leveren whisky’s op met een smaak van bloesem, honing, bloemen en vanille. Maar helemaal Japans kun je de whisky's uit Japan niet noemen.

whisky eiken vat

Oorsprong ligt stiekem in Schotland

Hoe Japans de malts ook zijn, de inspiratie van Japanse whisky komt deels voort uit Schotland. De Japanner Masataka Taketsuru vertrok in 1918 naar Schotland om te leren over whisky en het verkrijgen van hands-on ervaring in Speyside en Campbeltown. Hij kwam terug met een hoofd vol ideeën. En een Schotse vrouw.

Ze verwezenlijken hun droom: eigen distilleerderij

In 1921 bundelde hij de krachten met Shinjiro Torii. Samen bouwden ze een distilleerderij aan de rand van de stad Kyoto. In 1934 besloot Torii zijn droom te realiseren; een eigen distilleerderij op Hokkaido, Yoichi.


En de zaken van Torri en Taketsuru gingen goed. Nu tachtig jaar later zijn hun distilleerderijen, de merken Suntory Nikka, nog steeds de meest invloedrijke in de Japanse whisky-industrie.

timeline whisky

Japanse whisky is een wereld industrie

In de krachtmeting qua whisky productie staat Japan op 3. Alleen Amerika en Schotland produceren meer whisky. En als je bedenkt dat Japan maar 8 distilleerderijen heeft, en Schotland maar liefst 125, is Japan zeker geen kleine speler. Het is dan ook niet gek dat je overal steeds meer hoort dat Japanse whisky de wereld over neemt.

Japanse wereld map

Met maar 8 distilleerderijen is Japan het op twee na grootste whisky producerend land ter wereld

Whisky Award

PRIJSWINNENDE JAPANSE WHISKY’S

En die productie ligt hoog om een reden: een altijd stijgende vraag naar Japanse whisky. De whisky is equivalent aan kwaliteit en dat zie je terug in de prijzen.

In 2001 won een Japanse whisky zijn eerste grote prijs! Sindsdien groeit de internationale populariteit en winnen Japanse whisky’s bijna jaarlijkse grote prijzen op de World Whisky Awards. 


ZELF PROEVEN

Benieuwd geworden of Japanse whisky iets voor je is? Kenner of niet, het is tijd om je Schotse comfortzone te verlaten en je eens te storten op een goed glas Japanse whisky!

Meer whisky

Meer weten over whisky? Of benieuw naar andere type whisky? Ons assortiment biedt meer dan 1000+ whisky's. 

Luxe Blended Schotse Whisky
Whisky bewaren
Single Grain Whisky