Skip to main content
Welkom
0

Saison Bier

Je zit met je vrienden om de tafel. Er zijn net een paar saison biertjes ingeschonken. Kom maar op met die sterke verhalen. Maar wat weet jij eigenlijk van saison bier? Weet je bijvoorbeeld welke kruiden en specerijen hier allemaal in zitten? Of waarom saison bier ook wel eens liefkozend ‘farmhouse’ bier wordt genoemd? Wij duiken in de wereld van saison.

Een glas saison bier.

Wat is saison bier?

Saison is een kruidige en hoppige Belgische biersoort met een fris karakter. De brouwers voegen vaak kruiden of specerijen toe aan saison bier, zoals gember of koriander. Dat zorgt voor een bijzondere smaak van deze bier. De kleur van saison bier is blond tot amberkleurig en het alcoholpercentage ligt tussen 5% en 6,5%. Saison bier is lichtdroog en sprankelend, wat het extra verfrissend maakt. Oorspronkelijk werd het gebrouwen als dorstlesser voor boeren in de zomer.

Geschiedenis saison bier

Saison bier is van oudsher een seizoensbiertje uit het Belgische Wallonië. In die streek waren brouwerijen onderdeel van grote boerderijen. Ze werden ‘hoevebrouwers’ genoemd. Hieraan heeft saison dan ook de bijnaam ‘farmhouse’ te danken.

Op deze brouwerijen werd in de winter lichtalcoholisch bier gemaakt. Dat lieten ze ver uitvergisten, zodat er vrijwel geen suiker meer in zat. Er werd veel hop gebruikt om het bier goed te houden tot in de zomer. Er waren toen nog geen koelkasten en hop is een natuurlijk conserveringsmiddel. In de zomer werden extra werknemers ingehuurd, die het land opgingen met een biertje. Dit was namelijk een deel van hun loon. Van een groot deel van de oogst werd in de winter daarop weer nieuw bier gebrouwen. Zo overspande het bier de seizoenen en dus werd het ‘saison’ genoemd. Dit bier dreigde een tijdje terug in de vergetelheid te raken totdat er een ware opleving was in de Verenigde Staten. Het is dus niet gek dat saison bier tegenwoordig naast België vooral in Amerika wordt gebrouwen. 

Smaakwijzer voor dubbel-bieren, op basis van kleur, bitterheid en het alcoholpercentage.

De smaak van Saison bier

Saison is een lichte en verfrissende biersoort met een alcoholpercentage tussen 5% en 6,5%. Door het gebruik van lichte moutsoorten en vaak toevoeging van kruiden zoals koriander of gember krijgt het bier een kruidig en fruitig karakter. De droge afdronk en uitgesproken hopbitterheid zorgen voor zijn frisse smaak. De kleur van saison varieert van blond tot amber en is daarmee lichter van tint dan dubbel of quadrupel bier.

Brouwproces

Brouwers van saison bier hebben criteria opgesteld waar het bier volgens hen aan moet voldoen. Hier mag op maximaal twee punten van worden afgeweken. Wijkt het meer af? Dan is het geen saison bier. De criteria zijn:

Smaak & kleur

  • Goed gehopt en/of gekruid
  • Bier van een hoge gisting met nagisting in de fles
  • Alcoholpercentage van 5% tot 6,5%
  • Donker blond tot amberkleurig
  • Hoge vergistingsgraad die zorgt voor een ‘droog’ bier
  • Hoofdzakelijk gebruik van gerstemout, al is het mogelijk andere granen zoals tarwe te gebruiken
  • Dorstlessend karakter



Overige eisen

  • Gebrouwen in de provincie Henegouwen, België
  • Vooral regionaal verkrijgbaar
  • Afgevuld in flessen van 75 cl

Vaak worden er nog extra kruiden en specerijen toegevoegd aan saison bier. Maar dit is geen criterium. Zo wordt er gebruik gemaakt van sinaasappelschil, koriander en gember en een peperige soort gist.

Nu worden saison bieren het hele jaar lang gebrouwen; hulde aan de koelkasten. Het zijn tegenwoordig goudblond tot amberkleurige, ongefilterde bieren.



MEER OVER SAISON BIER

Saison bier is een bier van de omgeving. Het wordt vaak gemaakt met regionale ingrediënten die altijd iets van elkaar verschillen in smaak of werking. Er zijn dus veel verschillende saison bieren. Dit zijn echter geen aparte soorten.

Saison wordt nog wel eens blond bier genoemd. Theoretisch gezien niet verkeerd aangezien blond bier ook geen soort op zich is. De blonde saison bieren zijn dus net zo goed blond bier.



SAISON BIER & ETEN

Saison bier is vrij fruitig en weinig hoppig. Citrussmaak is aanwezig en er zijn vaak kruiden en specerijen, weliswaar subtiel, te herkennen in het bier. Een biertje drinken bij het eten? Waarom niet? Saison bier combineert goed met deze gerechten:

  • Geitenkaas: dit subtiele maar smaakvolle bier past goed bij een zacht gerijpte geitenkaas.
  • Kalkoen: bij een rustiek biertje hoort een rustieke vogel. Kalkoen of kip uit de oven past goed bij dit boerenbier.
  • Vis: een licht visje met citroen wordt nog lekkerder met een citrusachtige saison.

SAISON BIER SERVEREN

Drink je saison bier uit een snifter en wals je bier kort om die mooie aroma’s vrij te laten. Geen snifterglas in huis? Een tulpglas doet het ook goed voor dit bier.

Schenken
Schenk je bier in een keer leeg in een snifter- of tulpglas onder een hoek van 45˚.

Afschuimen
Schuim je saison bier niet af. Laat de schuimkraag met rust, die weet precies wat het zelf moet doen.

Toch nog niet zeker over saison bier?

We kunnen het ons haast niet voorstellen, maar mocht je nog niet hélemaal overtuigd zijn kan je nog een aantal andere speciaalbieren bekijken. Voor ieder wat wils!

Voor een overzicht van alle speciaalbieren kan je op onderstaande knop klikken.

Meest gestelde vragen over saison bier

Dorst gekregen?

Als het goed is weet je nu meer over dit krachtige en karaktervolle bier. Een seizoens- of saisonbier is geliefd om zijn frisse, kruidige en dorstlessende karakter en daarom een ideaal biercadeau voor de echte bierliefhebber. Probeer bijvoorbeeld Gulpener Scottish Whiskey Barrel Aged, een vol en robuust seizoensbier dat heeft gerijpt op Schotse whiskyvaten, met tonen van vanille, eikenhout en een zachte rokerigheid. Dit bier past uitstekend bij gerijpte kazen, wildgerechten of desserts met karamel en chocolade. Zit je voor een warme haard of in een gezellig restaurant, bestel dan de volgende keer eens een barrel-aged seizoensbier.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.