Alles over bierland België

Meer dan 1600 verschillende bieren, eeuwenoude bierbrouw tradities en met je biercultuur schitteren op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dat kan maar één land zijn: België! Lees alles wat je moet weten over Belgisch bier en over zes bieren van Belgische bierbrouwerijen!

Bierland België in het kort:

  • Meer dan 250 bierbrouwers
  • Grote variatie aan bieren met meer dan 1600 verschillende soorten
  • Vier manieren van gisting: lage, hoge, gemengde en spontane gisting
  • 65% van de bieren worden naar het buitenland geëxporteerd
  • 1% van de wereldproductie
  • Het enige land ter wereld dat 10x het demografische gewicht brouwt! Dat is dus het gewicht van alle Belgen opgeteld keer 10!

belgisch bier

Belgische biercultuur

De Belgische bieren en de beleving daarvan is zo belangrijk, dat de Belgen met trots de UNESCO werelderfgoedlijst verrijken met hun biercultuur. Die cultuur verwijst naar het grote aanbod aan biermerken en verschillende biersoorten. Ook het verschil in kwaliteit en het brouwproces zijn van groot belang. Als je het menu voor je neus krijgt in een Belgisch café of restaurant zie je direct hoe serieus de Belgen hun bier nemen. Je hebt keus uit een oneindige lijst bieren. Er zijn cafés waar je zelfs meer dan 250 biersoorten kunt bestellen! Binnenkort een etentje in België? Dan is het dus wel zo handig dat je op de hoogte bent van de verschillende biersoorten en hun smaken.

Geschiedenis van de Belgische biercultuur

België heeft een eeuwenlange biertraditie. Bier wordt al sinds 6500 jaar voor de jaartelling gebrouwen. Bier wordt in België al gebrouwen sinds de middeleeuwen. Bijna elk dorp had in die tijd een eigen brouwerij. In 1907 waren er nog ruim 3387 brouwerijen. In de Eerste Wereldoorlog moesten veel van die brouwerijen helaas dicht. Koperen brouwketels werden door de bezetter in beslag genomen en de brouwerijen konden niet meer verder. Zo zonde! Het aantal brouwerijen is in de afgelopen jaren gelukkig wel weer sterk toegenomen. Kunnen wij weer genieten van al die mooie bieren!


Belgen drinken niet het meeste bier ter wereld. Ze staan op de 10de plaats. Een Belg drinkt gemiddeld zes glazen bier per week.

Manieren van gisten

België is een van de weinige landen waar alle vier de manieren van gisten gebruikt worden. Lage gisting, hoge gisting, spontane gisting en gemengde gisting komen allemaal voor. Heb je nog geen idee wat de verschillende vergistingen betekenen? We zetten ze even voor je op een rij: 

  • Lage gisting: bij deze manier van vergisting zakt het gist naar de bodem van de kuip. Dit gebeurt bij een lage temperatuur tussen de 8 en 12 graden. Voorbeelden van die bieren zijn bokbieren of pils

  • Hoge gisting: bij deze manier van brouwen blijft de gist bovenop het bier in wording drijven. Het vormt een soort deken. Dit gebeurt bij een temperatuur tussen de 15 en 21 graden. De meeste Belgische speciaalbieren worden op deze manier gebrouwen. Ook amberkleurige bieren zijn vaak van hoge gisting.

  • Spontane gisting: bij deze manier van brouwen wordt het wort (de basis van bier) blootgesteld aan de open lucht waardoor in de lucht zwevende gist zich er in nestelt. Er komt hierbij veel warmte vrij. Deze methode wordt nog gebruikt bij bijvoorbeeld lambiek, geuze of kriek bier.

  • Gemengde gisting: bij deze manier van brouwen worden bieren met een hoge gisting gemengd met bieren van spontane gisting. Deze bieren mogen vaak nog lang rijpen om hun optimale smaak te bereiken.

Wereldwijd zijn er maar 11 trappisten. Hiervan komen er 6 uit België. Dit zijn: Westvleteren, Rochefort, Orval, Achel, Westmalle en Chimay.

Zes bieren brouwerijen uit België

België kent meer dan 250 bierbrouwers met ieder z’n eigen merk. Er verschijnen vaak nieuwe soorten op de markt. Ben je al nieuwsgierig geworden?? Probeer eens een van de zes onderstaande:

Dorst gekregen?

Probeer eens een van onze Belgische bieren! Er zijn zoveel verschillende biersoorten te ontdekken. Proef een speciaal lambiek bier of ga voor een originele pils. Ontdek ook de wereld van tripel bier of bruin bier.

Ook leuk om te lezen: