Skip to main content

Alles over mousserende wijn


Crémant

Cremant mousserende wijn

Crémant is een mousserende wijn uit Frankrijk. Het lijkt op champagne maar het mag geen champagne genoemd worden. Maar waarom? Mousserende wijn mag alleen champagne heten als het uit de gelijknamige regio komt. Maar dit maakt een Crémant niet minder lekker! Lees hier alles over deze verrukkelijke Franse mousserende wijn! 

Bekijk alle crémant

image

Crémant de Loire en Crémant de Bourgogne

In Frankrijk worden, behalve champagne ,nog een aantal bekende mousserende wijnen geproduceerd, de zogenaamde crémants. Een crémant verschilt in productietechniek niets van champagne en wordt net zo streng gereguleerd. De druiven worden bijvoorbeeld altijd met de hand geplukt en bereid volgens de méthode traditionnelle. De term crémant komt zelfs uit de de Champagnestreek en staat daar van oudsher voor ‘op fles gegiste wijn’. Maar enkel mousserende wijnen uit de Champagne mogen champagne heten. De Crémant de Loire komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit het Loire. Na de Champagne is deze streek de grootste producent van mousserende wijnen. De productie concentreert zich in Saumur en Vouvray. De meeste Crémants de Loire zijn een blend van chenin blanc en cabernet franc-druiven.

Crémant de Bourgogne

De Crémant de Bourgogne is een fijne, frisparelende wijn, uitsluitend gemaakt van druiven uit de AOC Bourgogne. De meeste Crémants de Bourgogne zijn wit, hoewel rosévarianten ook wel voorkomen. Voor crémant de Bourgogne mogen alleen de chardonnay, gamay, pinot noir en aligoté gebruikt worden. Naast deze druivenrassen zijn ook het 2e gistingproces en de lagertijd van minimaal 9 maanden wettelijk vastgelegd.

Op heel beperkte schaal brengt de Bourgogne ook gewone mousserende bourgognes voort. De productie daarvan is aan minder strenge regels en controle onderhevig. De méthode traditionnelle is niet verplicht. Omdat bij deze eenvoudige mousseux de Bourgogne de méthode charmat (2e gisting in tanks) is toegestaan, zijn ze duidelijk minder verfijnd (en dus minder prijzig) dan crémants.

Alles over mousserende wijn

Kan je ook niet genoeg krijgen van wijn? Dat komt goed uit want we hebben een heleboel artikelen voor je klaar staan. Zo lees je alles de verschillende soorten mousserende wijnen: de franse champagne, de Italiaanse prosecco en de Spaanse cava. Niet helemaal zeker wat het verschil is? Ontdek de belangrijkste verschillen van deze 3 wijnsoorten. Wil je weten wat de beste wijn is voor jouw gerecht? Lees dan de wijn en spijs gids

Bekijk alle mousserende wijnen

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.