Viva el Cava

inspiration-image

Artikel

Cava, ook "Spaanse Champagne" genoemd, bewijst dat kwaliteitsbubbels allang niet meer alleen in de Champagnestreek worden geproduceerd. In de smaak van Cava proef je het sprankelende Spanje.

Wat cava echt Spaans maakt, zijn de druivenrassen die de wijnboeren gebruiken. Mousserende wijnen worden meestal gemaakt van Franse druivenrassen. Vooral chardonnay en pinot noir zijn populair. Dit zijn ook de druiven in de wereldberoemde Champagne. De Spanjaarden doen het anders. Zij gebruiken voor hun cava hoofdzakelijk hun eigen, lokale druivenrassen. De bekendste zijn parellada, xarel-lo en macabeo. Soms gaan er ook nog wat chardonnay en pinot noir bij de cava, maar de basis is echt Spaans.

 

Echt Catalaans

Eigenlijk moet je zeggen: echt Catalaans, want de meeste cava komt uit de provincie Penedès in Catalonië, niet ver van Barcelona. Elk van de drie Catalaanse druivenrassen draagt op zijn eigen manier bij aan de typische smaak van cava. Parellada zorgt voor een romige structuur. Xarel-lo geeft de wijn body. Macabeo voegt frisse zuren toe. Ook Cava Rosado (rosé cava) wordt met Spaanse druiven gemaakt, zoals trepat, garnacha en monastrell. Door het gebruik van de Spaanse druiven en natuurlijk door het warme klimaat aan de Middellandse Zee smaakt cava heel anders dan Champagne. Cava is soepeler en ronder, soms wat aardser en kruidiger en bevat veel minder zuur dan Champagne. Veel mensen vinden het een voordeel dat cava wat zachter en vriendelijker van smaak is. Het maakt de wijn geliefd bij een groot publiek. Het afgelopen decennium werd cava opeens in hoog tempo internationaal bekend. Tegenwoordig is cava na Champagne zelfs de meest verkochte mousserende wijn ter wereld. Hoewel cava ook aan strenge  kwaliteitskeurmerken moet voldoen, is hij toch veel voordeliger dan Champagne. Champagne is de duurste mousserende wijn ter wereld. Dat komt vooral door de schaarste: de vraag is veel groter dan het aanbod. De grondprijs van een wijngaard is er daardoor veel hoger dan in Spanje. Bovendien rijpt Champagne langer op de gistresten, vaak vele jaren.

 

Méthode traditionnelle

Er zijn verschillende methoden om mousserende wijn te maken. De méthode traditionnelle is het meest toegepast en geeft ook de beste bubbels. Bij deze methode vindt een tweede gisting op fles plaats, waarbij het koolzuurgas wordt gevormd. Onder andere Champagne en cava worden op deze manier gemaakt. Op traditionele manier gemaakte sprankelwijnen zijn nooit goedkoop. De klassieke productiemethode is nou eenmaal een tijdrovende en kostbare aangelegenheid. Elke fles wijn krijgt met behulp van gist een tweede gisting op de fles, waarna de wijn minimaal negen maanden  op de gistresten blijft liggen. De cavaflessen krijgen een kroonkurk en worden met de hand of met een machine (een zogenoemde gyropalette) beetje bij beetje gedraaid. Als de fles bijna op zijn kop hangt, zijn alle gistresten verzameld in de hals van de fles.

 

Gistaroma’s

Dat is het moment dat de flessenhals wordt bevroren. Als de kroonkurk dan van de fles wordt gehaald, wordt door de koolzuurdruk de gistprop uit de fles geperst. Vervolgens wordt er een beetje suiker aan de wijn toegevoegd, afhankelijk van de zuurgraad van de wijn. Tot slot krijgt de fles zijn ‘champagnekurk’ met daarop de muselet (het kapje met ijzerdraad) om te voorkomen dat de kurk uit de fles schiet. Als de cava minimaal achttien maanden op de gistresten heeft gerijpt, wordt hij ‘reserva’ genoemd. Na dertig maanden staat er ‘gran reserva’ op het etiket. Hoe langer de cava rijpt, hoe meer typische gistaroma’s de wijn krijgt. Het geeft de wijn een vollere smaak, complexiteit en wat hartigheid. Je herkent het ook aan de geur en smaak van biscuit, deeg of geroosterd brood.

 

'Piccolo' bellen

Bij de meeste goedkopere bubbelwijnen, zoals prosecco frizzante en sekt, worden de belletjes niet in de fles maar in een gesloten tank gemaakt. Deze wijn heeft niet de typische gistaroma’s. Een tussenweg is de zogenoemde transfermethode. Daarbij vindt de tweede gisting wel plaats in de flessen, maar daarna worden ze in een tank geleegd en wordt de wijn opnieuw gebotteld. Deze methode wordt veel gebruikt bij piccolo flesjes en hele grote flessen.