Skip to main content

Alles over mousserende wijn


Cava

Cava
Cava

Cava, ook wel "Spaanse mousserende wijn" of "Spaanse Champagne" genoemd, bewijst dat kwaliteitsbubbels allang niet meer alleen in de Champagnestreek worden geproduceerd. In de smaak van Cava proef je het sprankelende Spanje.

Bekijk alle cava wijnen

Mousserende Spaanse wijn

Deze Spaanse cava is eigenlijk Catalaans, de meeste cava komt namelijk uit de provincie Penedès in Catalonië. Elk van de drie Catalaanse druivenrassen draagt op zijn eigen manier bij aan de typische smaak van cava. Parellada zorgt voor een romige structuur. Xarel-lo geeft de wijn body. Macabeo voegt frisse zuren toe. Ook Cava Rosado (rosé cava) wordt met Spaanse druiven gemaakt, zoals trepat, garnacha en monastrell. Door het gebruik van de Spaanse druiven en natuurlijk door het warme klimaat aan de Middellandse Zee smaakt cava heel anders dan champagne.

Cava is soepeler en ronder, soms wat aardser en kruidiger en bevat veel minder zuur dan Champagne. Veel mensen vinden het een voordeel dat cava wat zachter en vriendelijker van smaak is. Het maakt de wijn geliefd bij een groot publiek. Het afgelopen decennium werd cava in hoog tempo internationaal bekend. Tegenwoordig is cava na Champagne zelfs de meest verkochte mousserende wijn ter wereld. Hoewel cava ook aan strenge kwaliteitskeurmerken moet voldoen, is hij toch veel voordeliger dan Champagne.

Hoe wordt Cava gemaakt?

Cava wordt met name in Spanje gemaakt. Elke producent heeft een eigen methode om deze spaanse champagne te maken. De méthode traditionnelle wordt het meest toegepast en geeft ook de beste bubbels. Bij deze methode vindt een tweede gisting op fles plaats, waarbij het koolzuurgas wordt gevormd. Onder andere Champagne en cava worden op deze manier gemaakt.

Op traditionele manier gemaakte sprankelwijnen zijn nooit goedkoop. De klassieke productiemethode is nou eenmaal een tijdrovende en kostbare aangelegenheid. Elke fles wijn krijgt met behulp van gist een tweede gisting op de fles, waarna de wijn minimaal negen maanden op de gistresten blijft liggen. De cavaflessen krijgen een kroonkurk en worden met de hand of met een machine (een zogenoemde gyropalette) beetje bij beetje gedraaid. Als de fles bijna op zijn kop hangt, zijn alle gistresten verzameld in de hals van de fles.

De unieke smaak van Cava

champagne bubbels
Dat is het moment dat de flessenhals wordt bevroren. Als de kroonkurk dan van de fles wordt gehaald, wordt door de koolzuurdruk de gistprop uit de fles geperst. Vervolgens wordt er een beetje suiker aan de wijn toegevoegd, afhankelijk van de zuurgraad van de wijn. Tot slot krijgt de fles zijn ‘champagnekurk’ met daarop de muselet (het kapje met ijzerdraad) om te voorkomen dat de kurk uit de fles schiet. Als de cava minimaal achttien maanden op de gistresten heeft gerijpt, wordt hij ‘reserva’ genoemd. Na dertig maanden staat er ‘gran reserva’ op het etiket. Hoe langer de cava rijpt, hoe meer typische gistaroma’s de wijn krijgt. Het geeft de wijn een vollere smaak, complexiteit en wat hartigheid. Je herkent het ook aan de geur en smaak van biscuit, deeg of geroosterd brood.

Ook Leuk om te lezen

Kan je niet genoeg krijgen van wijn? Dan ben je aan het juiste adres! Wij hebben namelijk een scala aan artikelen voor je klaar liggen. Zo lees je alles over welke wijn past bij welk gerecht en wat de de verschillen zijn tussen cava, prosecco en champagne.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.