Skip to main content

Champagne: zo wordt het gemaakt

Champagne: zo wordt het gemaakt

Champagne: we zijn er dol op! Door de heerlijke fris-zurige smaak en kwaliteit van de bubbels blijft het een van de meest populaire mousserende wijnen. Maar hoe wordt champagne nou gemaakt? En hoe komen mousserende wijnen aan hun bubbels? Hieronder leggen we je stapsgewijs uit hoe dit productieproces, de “méthode traditionnelle”, werkt.

Bekijk alle champagnes

1. een (stille) basiswijn creëren

1. een (stille) basiswijn creëren

Voordat Champagne aan z’n lekkere bubbels komt, is er eerst een stille basiswijn. Deze bestaat uit een strenge selectie druivenrassen. Het oogsten van deze druiven is trouwens nogal een arbeidsintensief proces: ze worden namelijk handmatig geplukt (anders dan bij gewone wijn of goedkopere bubbels) en in speciale rieten manden, mannequins, gelegd. De reden waarom de wijnboeren dit doen, is omdat de druiven absoluut niet mogen kneuzen. Dat beïnvloedt namelijk de kleur en kwaliteit van de toekomstige basiswijn: een kwestie van goed opletten dus!

 

Vervolgens worden de druiven geperst:

  • De 1e persing - decuvée -  resulteert in het puurste en kwetsbaarste sap.
  • De 2e persing - de premier taille - zorgt voor ruwer sap.

Van het sap dat vrijkomt tijdens de persingen wordt een ‘stille’ (dus nog geen koolzuurhoudende) basiswijn gemaakt. Dit gaat op dezelfde manier waarop andere wijn worden gemaakt, namelijk door gisting. Zo ontstaat  alcohol in de wijn!

2. smaken samenbrengen door assemblage

Vervolgens worden er voor de champagne verschillende basiswijnen samengebracht tot 1 perfecte basiswijn. Dit zijn vaak wijnen afkomstig uit verschillende oogstjaren en wijngaarden. Dit proces, het harmonieus samenbrengen van wijnen om zo dé perfecte champagnesmaak te creëren, wordt assemblage genoemd. Het is een eeuwenoud en ingewikkeld proces en dé belangrijkste stap in het maken van goede champagne! Soms wordt er ook alleen wijn uit één oogstjaar gebruikt, dit heet vintage-champagne.

3. bubbels toevoegen

3. bubbels toevoegen

Na de assemblage wordt “liqueur de tirage” aan de de gemengde basiswijn toegevoegd. Dit is een mengsel van gist, suiker en eventueel citroenzuur. Het geheel wordt daarna in de fles met een kroonkurk afgesloten. De combinatie van de wijn en de liqueur de tirage zorgt voor een 2e gisting: de "prisse de mousse". Het gist eet de suikers, waardoor er gassen vrijkomen. Nu zit er echter een kurk op de fles, en deze zorgt ervoor dat de gassen nergens naartoe kunnen. Zo ontstaat er druk en zie: daar is koolzuur!

4. rijping en wachten

De flessen worden na het bottelen met de hals naar beneden gelegd in koele kelders van strikt 8-10 graden. De champagne blijft hier hier voor minimaal 15 maanden rijpen, waarbij de fles regelmatig een slag wordt gedraaid. Dit draaiproces - remuage - zorgt ervoor dat het bezinksel van de gisting in de hals van de fles zakt.

5. het bezinksel verwijderen

Na de rijping wordt de hals van de fles bevroren en de kurk verwijderd. Dit heet dégorgement. Door dit bevriezen gaat er zo min mogelijk koolzuur en wijn verloren. Door de druk die zich heeft opgestapeld in de fles, schiet het bezinksel nu uit de fles samen met een deel van de wijn inhoud.

6. brut of sec? het toevoegen van suiker

6. brut of sec? het toevoegen van suiker

Het ontsnapte deel in de champagnefles wordt weer aangevuld. Dit keer met liqueur de dosage: mengsel van champagne en rietsuiker. Afhankelijk van hoeveel rietsuiker er wordt gebruikt, wordt door de champagne soort bepaald. Het kan ook dat er geen liqueur de dosage wordt toegevoegd, maar alleen champagne. Dit wordt dan brut-de-brut, brut zéro, extra brut of brut 100%.

7. KURK ‘DR OP!

Vervolgens is het dan echt zo ver: De fles krijgt zijn definitieve kurk! Dit samen met een muselet - het (stalen) touwtje waarmee de kurk in de fles wordt gehouden - en een etiket natuurlijk. De fles wordt vervolgens opnieuw opgelegd om vervolgens te rijpen in de wijnkelder. Ziezo: champagne!

meer leren over champagne?

Want nu je weet hoe champagne wordt gemaakt, wil je natuurlijk ook weten welke soorten champagne er allemaal zijn. Of weten waar champagne precies vandaan komt?  Lees dan onze andere how-to's en leer alles over champagne!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.