Skip to main content

Alles over mousserende wijn


De Champagnestreek

De Champagnestreek

In de streek rondom Reims draait alles maar om één wijn: champagne. Dankzij het relatief koele klimaat, de kalkrijke bodem en de eeuwenlange ervaring worden hier de allermooiste bubbels ter wereld gemaakt.

BEKIJK ALLE CHAMPAGNES

Waar ligt de champagne streek?

De Champagnestreek ligt net ten noordoosten van Parijs en is daarmee de noordelijkste wijnstreek van Frankrijk. De kalkrijke bodem, het koele klimaat en daardoor lange groeiseizoen zorgen voor opwekkende zuren, complexe aroma’s en een verfijnde smaak.

DOM PERIGNON

Champagne begon zijn leven eigenlijk als een mislukking. In de 17de eeuw lieten wijnmakers, meestal monniken, hun wijn niet in open vaten, maar in afgesloten flessen rijpen. In die wijn zat nog wat onvergiste suiker. Zodra de temperatuur in het voorjaar steeg, ging de wijn gisten en er ontstonden bubbels. Men vond dat vies en - vanwege het explosiegevaar - levensgevaarlijk. Met flessen van dikker glas ging men het explosiegevaar tegen en Dom Perignon, een keldermeester van een abdij, ontdekte hoe je veel betere wijn kon krijgen door het blenden van verschillende druivensoorten van verschillende wijngaarden.

PRODUCTIE

De basis van champagne is gewone ‘stille’ witte wijn. Die worden samen met een mengsel van suiker en gist gebotteld. In de afgesloten fles ontstaat koolzuurgas door vergisting van suiker. Hieruit ontstaat bezinksel. De fles wordt langzaam gedraaid om het bezinksel richting de kurk te drijven, waardoor het makkelijk verwijderd kan worden. De champagne wordt vervolgens op smaak gebracht met een mengsel van wijn en suiker, de zogenaamde dosage. 

SOORTEN

De hoeveelheid suiker in de dosage bepaalt de stijl. Brut nature is strak droog en bevat ten hoogste 3 gram suiker. In de ‘gewone’ droge brut, de meest voorkomende stijl, zit maximaal 12 gram suiker. De half-zoete demi-sec bevat (anders dan de naam doet vermoeden) 32 tot 50 gram suiker. Daarna rijpt de Champagne minstens vijftien maanden. In die periode ontstaan aroma’s als honing, bloesem, gist en brioche.

image

DRUIVEN

Voor champagne worden drie druiven gebruikt. Chardonnay zorgt voor mineraliteit en rondheid, pinot meunier geeft fruitige en florale tonen en pinot noir voegt aroma’s van rood fruit toe en maakt hem delicaat. Pinot noir is de lastigste om te verbouwen. Als het weer even tegenzit en hij onvoldoende aandacht krijgt, verandert zijn fijne frisheid in harde zuren.

MENGMEESTERS

De champagnewereld is een markt vol merken. Elk merk of huis heeft zijn eigen stijl, smaak, imago en fans. Hun geheim zit grotendeels in de mix van basiswijnen van verschillende druiven, wijngaarden en oogstjaren. Het is een kunst en cruciaal om elk jaar weer precies dezelfde stijl te creëren. De keldermeester, de ‘neus’, is hiervoor verantwoordelijk. Alleen uitermate getalenteerde ‘neuzen’ komen voor die baan in aanmerking. Champagnehuizen zijn heel zuinig op deze belangrijke wijnmakers, zo mogen ze bijvoorbeeld nooit in hetzelfde vliegtuig reizen.

MEER LEREN OVER CHAMPAGNE?

Want nu je alles weet over de champagnestreek, wil je natuurlijk ook alles weten over de geschiedenis van champagne. Of weten hoe de bubbels gemaakt worden? Lees dan onze andere how-to's en leer alles over champagne!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.