De Champagnestreek
In de streek rondom Reims draait alles maar om één wijn: champagne. Dankzij het relatief koele klimaat, de kalkrijke bodem en de eeuwenlange ervaring worden hier de allermooiste bubbels ter wereld gemaakt.
CHAMPAGNE IN HET KORT
- Gebied: ca. 34.000 hectare
- Druivenrassen: pinot noir, pinot meunier, chardonnay
- Smaak: Elegant, fris en bruisend met tonen van citrus, appel, toast en brioche
- Locatie: In het noordoosten van Frankrijk, rondom Reims, Épernay en Aÿ
- Klimaat: Koel, continentaal klimaat met invloeden van de Atlantische Oceaan
- Jaarproductie: Ongeveer 2,5 miljoen hectoliter, vrijwel uitsluitend mousserende wijn
GESCHIEDENIS
De Champagnestreek kent een rijke en bijzondere wijnhistorie. Al in de Romeinse tijd werd hier wijn verbouwd, maar pas in de Middeleeuwen kreeg het gebied echt betekenis, vooral dankzij de kroningen van Franse koningen in Reims. De wijnen uit Champagne stonden toen bekend als stille (niet-mousserende) wijnen.
De echte doorbraak kwam in de 17e eeuw, toen men ontdekte dat de tweede gisting op fles de wijn bruisend maakte. Aanvankelijk werd dit als een fout gezien, maar al snel groeide het uit tot een geliefd kenmerk.
De beroemde monnik Dom Pérignon speelde een belangrijke rol in het verfijnen van deze methode.
In de 19e eeuw ontwikkelde de streek zich tot hét centrum van mousserende wijn. Grote huizen als Moët & Chandon, Veuve Clicquot en Bollinger zetten Champagne internationaal op de kaart. Strenge regels voor productie, herkomst en rijping maakten van Champagne een beschermde en exclusieve benaming.
Vandaag de dag staat de Champagnestreek wereldwijd symbool voor luxe, feest en vakmanschap.
PRODUCTIE
De basis van champagne is gewone ‘stille’ witte wijn. Die worden samen met een mengsel van suiker en gist gebotteld. In de afgesloten fles ontstaat koolzuurgas door vergisting van suiker. Hieruit ontstaat bezinksel. De fles wordt langzaam gedraaid om het bezinksel richting de kurk te drijven, waardoor het makkelijk verwijderd kan worden. De champagne wordt vervolgens op smaak gebracht met een mengsel van wijn en suiker, de zogenaamde dosage.
SOORTEN
De hoeveelheid suiker in de dosage bepaalt de stijl. Brut nature is strak droog en bevat ten hoogste 3 gram suiker. In de ‘gewone’ droge brut, de meest voorkomende stijl, zit maximaal 12 gram suiker. De half-zoete demi-sec bevat (anders dan de naam doet vermoeden) 32 tot 50 gram suiker. Daarna rijpt de Champagne minstens vijftien maanden. In die periode ontstaan aroma’s als honing, bloesem, gist en brioche.
DRUIVEN
Voor champagne worden drie druiven gebruikt. Chardonnay zorgt voor mineraliteit en rondheid, pinot meunier geeft fruitige en florale tonen en pinot noir voegt aroma’s van rood fruit toe en maakt hem delicaat. Pinot noir is de lastigste om te verbouwen. Als het weer even tegenzit en hij onvoldoende aandacht krijgt, verandert zijn fijne frisheid in harde zuren.
Top 3 duurste Champagne
MENGMEESTERS
De champagnewereld is een markt vol merken. Elk merk of huis heeft zijn eigen stijl, smaak, imago en fans. Hun geheim zit grotendeels in de mix van basiswijnen van verschillende druiven, wijngaarden en oogstjaren. Het is een kunst en cruciaal om elk jaar weer precies dezelfde stijl te creëren. De keldermeester, de ‘neus’, is hiervoor verantwoordelijk. Alleen uitermate getalenteerde ‘neuzen’ komen voor die baan in aanmerking. Champagnehuizen zijn heel zuinig op deze belangrijke wijnmakers, zo mogen ze bijvoorbeeld nooit in hetzelfde vliegtuig reizen.
WIJNHUIZEN IN DE CHAMPAGNESTREEK
Naast deze prachtige wijnstreek zijn er ook geweldige wijnhuizen in Champagne te vinden.
MOËT & CHANDON
Sinds 1743 staat Moët & Chandon symbool voor luxe en feest. Hun iconische Moët Impérial bruist van fruitigheid en elegantie – een wereldwijde favoriet bij elke viering.
VEUVE CLICQUOT
Veuve Clicquot, opgericht in 1772, werd wereldberoemd dankzij Madame Clicquot, die het champagnehuis naar de top bracht. Veuve Clicquot staat symbool voor luxe en feestelijke elegantie.
POMMERY
Champagnehuis Pommery werd opgericht in 1836 door Louise Pommery, die in 1874 samen met wijnmaker Victor Lambert de allereerste brut champagne introduceerde.
MEER LEREN OVER WIJN?
Nu weet je alles over de Franse Champagnestreek. Maar er zijn nog veel meer wijnstreken om te ontdekken zoals bijvoorbeeld de Provence. Bekijk alle wijnlanden of lees alles over rode wijn. Bekijk ook onderstaande artikelen voor nog meer wijninspiratie en -verhalen!
Meer lezen