Skip to main content
Je bent hier:

Hoe open je


Hoe open je champagne?

Hoe open je champagne?

Een champagnefles openen lukt iedereen, maar hoe doe je dit zonder dat de helft van de inhoud in het tafelkleed verdwijnt? Wij leggen je in 3 stappen uit hoe je een champagnefles opent. Vanaf nu dus geen rondvliegende kurken of spuitende champagne meer! Liever je fles open laten knallen en champagne spuiten? Negeer dan vooral deze stappen, schud je fles en hou de kurk niet tegen!

Bekijk alle Champagnes

Hoe open je een fles Champagne?

Hoe open je een fles Champagne?

Volg de onderstaande stappen om je champagnefles te openen:

 

  • Stap 1: Maak het ijzerdraadje los
  • Stap 2: Draai aan de fles, niet de kurk
  • Stap 3: Laat de kurk uit de fles zuchten

 

Hoe het precies moet, zie en lees je hieronder

stap 1: maak het ijzerdraadje los

stap 1: maak het ijzerdraadje los

Haal de folie van de fles en maak het muselet (de ijzerdraadjes) los. 

Bij een goede champagne zijn dit gemiddeld 6 draaibewegingen. 

Verwijder de capsule nog niet volledig van de kurk, maar zorg dat de capsule losjes over de champagnekurk zit.

stap 2: draai aan de fles, niet de kurk!

stap 2: draai aan de fles, niet de kurk!

Rechtshandig? Hou de onderkant van fles dan in je rechterhand met een hoek van ongeveer 45 graden. 

Ben je links, dan pak je de fles met je linkerhand. 

Met je andere hand hou je de kurk stevig vast. 

Draai nu de fles en niet de kurk.

Stap 3: Laat de kurk uit de fles zuchten

Blijf de kurk stevig vasthouden als je voelt dat de druk steeds groter wordt. Laat de druk langzaam de kurk uit de fles duwen. Dan zucht de kurk vanzelf uit de fles.

Schenk je glas in

Zo. Je champagnefles is open. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de champagne in te schenken en ervan te genieten. Tip: hou bij het inschenken je glas schuin. Op deze manier verlies je de minste bubbels. Meer weten? Hier lees je alles over champagne serveren

Alternatief: Champagnefles sabreren

Alternatief: Champagnefles sabreren

Een champagnefles openen op de gewone manier te saai? 

Dan is sabreren een spectaculair alternatief. 

Hierbij breek je de top van de fles met een sabel (of botermes). 

Het vergt wel wat oefening en we raden aan om het van een professional te leren (om rondvliegende glasscherven te voorkomen)

Bekijk alle Champagnes

Meer weten over Champagne?

Nu je weet hoe je de fles moet openen, wil je natuurlijk ook weten hoe je moet proeven. Of weten hoe je het snelst de champagne koud zet? Lees dan onze andere how-to's enleer alles over champagne