Welke champagne soorten zijn er?
De perfecte champagne uitkiezen kan een hoop werk zijn. Allereerst is zo'n fles bubbels vaak voor een speciale gelegenheid en wil je er dus zeker van zijn dat je dé perfecte fles hebt. Daarnaast komt champagne in vele soorten en maten. Wij helpen jou graag een keuze maken!
Bekende champagnemerken
De champagnesoorten op een rijtje:
Brut Nature
Het suikergehalte in deze champagne ligt tussen de 0 en 3 gram suiker per liter. Daardoor is het de droogste smaak onder de champagnesoorten.
Extra Brut
Het suikergehalte in deze champagne ligt tussen de 3 en 6 gram suiker per liter. Dit zorgt voor een extra droge smaak.
Brut
Het suikergehalte in deze champagne ligt tussen de 6 en 12 gram suiker per liter. Dit is de meest voorkomende champagnesoort.
Extra Dry
Het suikergehalte in deze champagne ligt tussen de 12 en 17 gram per liter. Ondanks de naam is deze iets zoeter dan de Brut.
Dry
Het suikergehalte in deze champagne ligt tussen de 17 en 32 gram per liter. Hierdoor heeft deze champagne een halfdroge smaak.
Demi Sec
Het suikergehalte in deze champagne ligt tussen de 32 en 50 gram per liter. Dit maakt het een zoetere champagne.
Champagne soorten: druivenras
Naast het suikergehalte kunnen champagnes ook verschillen in de druivenrassen waarvan ze gemaakt zijn. Voor het produceren van champagne mogen drie verschillende druivenrassen worden gebruikt. Dit zijn: Chardonnay. Pinot Noir en Pinot Meunie.Champagne bestaat vaak uit een mengsel van deze drie soorten, maar er zijn ook variaties. Dit zijn ze:
Blanc des Blancs
Dit betekent letterlijk ‘wit van wit’, oftewel witte wijn die van witte druiven gemaakt wordt. Deze champagnes zijn dan ook alleen gemaakt van chardonnay-druiven. Het zijn doorgaans delicate wijnen, licht van kleur en smaak, met een hoge zuurgraad en een hint van citrus of appels.
Blanc des Noirs
Deze zijn vervaardigd uit blauwe druiven. De Blanc des Noirs komt niet zo vaak voor als de Blanc des Blancs. Een Blanc des Noirs is gemaakt van het sap van de blauwe pinot noir of pinot meunier, of is een blend van beide druivenrassen. Deze champagnes zijn rijk en vol van karakter, met veel zwaar, donker fruit.
Rosé champagne
Er mocht tot voor kort geen rode wijn aan witte wijn toegevoegd worden om een rosé te maken – behalve in de Champagnestreek. Voor rosé champagne wordt er 8 tot 20% stille rode wijn toegevoegd. Zo krijgt de champagne een mooie roze kleur en een typische fruitige smaak die doet denken aan rode vruchten zoals frambozen en aardbeien.
Champagne soorten: Jaargang
Tot slot verschillen champagnes in jaargang. Er zijn champagnes met en zonder jaargang.
Champagne sans millésime
Dit is een champagne zonder jaargang, ook wel non-vintage champagne genoemd. Deze champagnes hebben een constant karakter van smaak en kwaliteit en liggen doorgaans 15 maanden in de kelder te rijpen. Hierdoor is het meestal de eenvoudigste champagne en daarmee ook de meest voorkomende champagne.
Champagne millésime
Dit zijn bubbels met vermelding van jaargang en uit een specifiek oogstjaar, ook wel vintage champagne. Een millésime is per definitie een brut en verschilt jaar tot jaar in karakter. Deze champagnes worden aanzienlijk langer bewaard in de kelders, minstens 3 jaar, alvorens ze worden verkocht, wat dan ook terug te zien is in de prijs.
Dus zoals je nu weet zijn er champagnes in alle soorten en maten. De keuze is niet altijd makkelijk, maar wij hebben je alvast op weg geholpen!