Recepten en Inspiratie Gin-Tonic

Gin-tonic, of G&T, is al meerdere zomers de cocktailtrend. De basis van de gin-tonic is vrij simpel. Je mengt gin, tonic en ijs in een glas en klaar. Maar voor een perfecte G&T is toch nog wel wat meer nodig. De juiste dose­ring, de beste ingrediënten en gemaakt met liefde (heel belangrijk). Met de volgende tips heb jij in no-time de perfecte gin-tonic. 

HÉT GIN-TONIC RECEPT

Het klassieke gin-tonic recept. Simpel, maar je kan eindeloos variëren met garnering en verschillende gin en tonics. Genoeg te proeven dus. Je hebt nodig:

  • 35 ml gin
  • 100 ml tonic (ongeveer een half flesje)
  • Eventuele garnering (limoen, munt, grapefruit, citroen, bessen, kaneelstokjes etc.)

De verhouding is dus 1:3

Het maken van een G&T is ook geen rocketscience. Vul het glas tot aan de rand met ijsblokjes, schenk vervolgens de gin en tonic erbij en roer. Voeg de garnering toe en cheers!

Gin tonic

Wanneer voeg je de garnering toe?

Wanneer de garnering een limoen/citroen/grapefruit partje is, voeg deze dan eerst toe en schenk vervolgens de tonic erover uit. Bij ‘droge garneringen’ zoals bijvoorbeeld jeneverbessen en kaneelstokjes voeg je de garnering als laatste toe. 

Hieronder zie je hoe Marloes en Tess de ultieme gin-tonic mixen, met citroen en kruidnagel!

Top 3: Gin-tonic recepten

Eens een ander gin-tonic recept proberen? Dat kan! Onze cocktailmixers zijn je voorgegaan en hebben aantal heerlijke recepten voor je klaargezet! Omdat gin-tonic eigenlijk maar uit twee ingrediënten bestaat, is de combinatie van de twee dus extra belangrijk. Hier de top 3 G&T combinaties, met garnering:

De FAVORIETE Gin tonics VAN TESS EN ALBERT

De bekende coctailshakers Tess Posthumus en Albert van Beeck Calkoen hebben hun favoriete gin-tonic recepten met ons gedeeld! Bekijk hieronder hun lekkerste recepten. 

DE OORSPRONG VAN GIN-TONIC

In de achttiende eeuw werd de gin-tonic geïntroduceerd in het leger van de Britse Oost-Indische Compagnie in India. Jenever, het Hollandse drankje dat de Engelse soldaten gezond moest houden tijdens de oorlog, gaf wat extra moed. Engelse soldaten noem­den dit Dutch Courage en namen de drank mee terug naar huis. Daar raak­te het land geleidelijk aan verslingerd aan zijn eigen versie van dit distillaat, dat ze daar gin noemden. 

Het enige dat nog herinnert aan de Nederlandse voorloper is de jeneverbes. In tonic zit de stof kinine, welke een bewezen antistof is voor malaria. De Britse officieren verzachtten de bittere smaak van de kinine met een mengsel van water, suiker, limoen en gin. En de eerste gin-tonic was een feit.

Jeneverbes Gin

WAT IS GIN EIGENLIJK?

Om gin te maken heb je twee belangrijke ingrediënten nodig:  ‘botanicals’ en pure alcohol. Botanicals is een verzamelnaam voor alles wat plantaardig is en gedistilleerd kan worden: bloe­men, zaden, wortels en kruiden. De alcohol is niets anders dan wodka. Eigenlijk is gin dus flavoured wodka. Lees hier meer over gin.

GIN-TONIC GLAZEN

Gin-tonic kan in verschillende glazen geserveerd worden. Dit zijn de 3 meest gebruikte G&T glazen. 

Voetglas of coppa
Dit glas op een hoge of lage voet is geschikt voor het serveren van de betere gin & tonic. Met name de chique coppa glazen staan bekend als hét glas voor een gin-tonic. Voetglazen zijn ideaal wanneer je werkt met speciale garnituren, zoals bijvoorbeeld jeneverbessen, frambozen, limoenzeste. In een voetglas komen al deze smaken nog beter vrij. Gebruik in dit type glas geen rietje of roerstokje.

Longdrinkglas
Dit hoge glas is ideaal om volledig te vullen met ijs, zodat je cocktail goed gekoeld is. Er is maximaal contact tussen het ijs en het glas. Longdrinkglazen worden het meest gebruikt om gin & tonic te serveren.

Tumbler of waterglas
Een tumbler is een whiskyglas, of waterglas, wat ideaal is om een kleine hoeveelheid gin & tonic te serveren. Ook dit glas kan volledig gevuld worden met ijs en bovendien heb je veel vrijheid bij de afwerking.

Gin tonic

Zelf Gin-tonic mixen

Zo. Nu weet je precies hoe je de perfecte gin-tonic kan maken. In de basis simpel, maar veel te variëren. 

Wil je nu eens wat anders dan de gin-tonic? Bekijk dan onze cocktail pagina voor meer inspiratie. Ook lekker de Mojito,  Bloody Mary, Caipirinha en Pina Colada. Genoeg te proeven en mixen dus!