Cocktails maak je zó Gin-Tonic

Gin-tonic, ook wel G&T genoemd, is al meerdere zomers dé cocktailtrend. De basis van de gin-tonic is vrij simpel. Je mengt gin, tonic en ijs in een glas en je bent klaar om te proosten. Voor een perfecte G&T is echter nog wel wat meer nodig. De juiste dose­ring, de beste ingrediënten en een goede dosis liefde tijdens het maken zijn heel belangrijk. Met de volgende tips heb jij in no-time de perfecte gin-tonic.

HÉT GIN-TONIC RECEPT

De kruidige zomer in een glas.

  • 50 ml Bombay Sapphire
  • 100-120 ml premium tonic
  • Eventuele garnering (limoen, munt, grapefruit, citroen, bessen, kaneelstokjes etc.)


Zo maak je 'm

Het maken van een G&T is ook geen rocketscience. 

  1. Vul een ballonglas tot de rand met ijs 
  2. Roer totdat het glas gekoeld is
  3. Giet het vrijgekomen water uit het glas
  4. Giet Bombay Sapphire over het ijs en knijp de limoen uit
  5. Voeg de limoen toe in het glas en roer
  6. Voeg de gekoelde premium tonic toe
  7. Kantel het glas en roer 1 keer voorzichtig met behulp van een lepel

Probeer ook eens de Bombay Sapphire & Tonic met citroen en tijm! 

Mix de Gin-Tonic

Wanneer voeg je de garnering toe?

Wanneer de garnering een limoen/citroen/grapefruit partje is, voeg deze dan eerst toe en schenk vervolgens de tonic erover uit. Bij ‘droge garneringen’ zoals bijvoorbeeld jeneverbessen en kaneelstokjes voeg je de garnering als laatste toe. 

Elke gin heeft zijn eigen perfecte garnering en mixer - dit noemen we de "Perfect Serve". Met de juiste tonic en garnering komt de smaak van de gin het beste tot zijn recht. Dus nooit meer zeggen dat Gin-Tonic een saai drankje is!

DE OORSPRONG VAN GIN-TONIC

In de achttiende eeuw werd de gin-tonic geïntroduceerd in het leger van de Britse Oost-Indische Compagnie in India. Jenever, het Hollandse drankje dat de Engelse soldaten in India gezond moest houden tijdens de oorlog, gaf wat extra moed. Engelse soldaten noemden dit Dutch Courage en namen de drank mee terug naar huis. Daar raakte het land geleidelijk verslingerd aan zijn eigen versie van dit distillaat, dat ze daar gin noemden. Het enige dat nog herinnert aan de Nederlandse voorloper is de jeneverbes. 

In tonic zit de stof kinine, welke een bewezen antistof is voor malaria. De Britse officieren in de tropen verzachtten de bittere smaak van de kinine met een mengsel van water, suiker, limoen en gin. En de eerste gin-tonic was een feit.

Top 3: Gin-tonic recepten

Eens een ander gin-tonic recept proberen? Dat kan! Onze cocktailmixers zijn je voorgegaan en hebben aantal heerlijke recepten voor je klaargezet! Omdat gin-tonic eigenlijk maar uit twee ingrediënten bestaat, is de combinatie van de twee dus extra belangrijk. Hier de top 3 G&T combinaties, met garnering:

De FAVORIETE Gin-tonics VAN TESS EN ALBERT

De bekende coctailshakers Tess Posthumus en Albert van Beeck Calkoen hebben hun favoriete gin-tonic recepten met ons gedeeld! Bekijk hieronder hun lekkerste recepten. 

WAT IS GIN EIGENLIJK?

Om gin te maken heb je twee belangrijke ingrediënten nodig:  ‘botanicals’ en pure alcohol. Botanicals is een verzamelnaam voor alles wat plantaardig is en gedistilleerd kan worden: bloe­men, zaden, wortels en kruiden. De alcohol is niets anders dan wodka. Eigenlijk is gin dus flavoured wodka. 

Hoe weet je nu welke gin jij lekker vindt? Met de kaart hieronder kom je er zo achter welk type gin helemaal bij jou past! Gelijk al aan de slag met gin? Bekijk dan onze top 10 lekkerste gin cocktails!

gin smakenkwadrant

GIN-TONIC GLAZEN

Gin-tonic kan in verschillende glazen geserveerd worden. Dit zijn de 3 meest gebruikte G&T glazen. 

Voetglas of coppa
Dit glas op een hoge of lage voet is geschikt voor het serveren van de betere gin-tonic. Met name de chique coppa glazen staan bekend als hét glas voor een gin-tonic. Voetglazen zijn ideaal wanneer je werkt met speciale garnituren, zoals bijvoorbeeld jeneverbessen, frambozen, limoenzeste. In een voetglas komen al deze smaken nog beter vrij. Gebruik in dit type glas geen rietje of roerstokje.

Longdrinkglas
Dit hoge glas is ideaal om volledig te vullen met ijs, zodat je cocktail goed gekoeld is. Er is maximaal contact tussen het ijs en het glas. Longdrinkglazen worden het meest gebruikt om gin-tonic te serveren.

Tumbler of waterglas
Een tumbler is een whiskyglas, of waterglas, wat ideaal is om een kleine hoeveelheid gin & tonic te serveren. Ook dit glas kan volledig gevuld worden met ijs.

Zelf Gin-tonic mixen

Zo. Nu weet je precies hoe je de perfecte gin-tonic kan maken. In de basis simpel, maar veel te variëren. Wil je nu eens wat anders dan de gin-tonic? Ga dan terug naar alle cocktails of mixrecepten. Bekijk ook  de populairste cocktails van Nederland: Gin-tonic,  Bloody MaryMojitoCaipirinha en Pina Colada. Genoeg te ontdekken met meer dan 300 cocktailrecepten van Gall & Gall!

Ook leuk om te lezen: