Skip to main content

Gin tonic cocktails maak je zo


Gin-Tonic

Gin-Tonic

Gin-tonic, of GT zoals de echte liefhebbers het noemen, is al jaren dé cocktailtrend voor op een heerlijk zonnige dag! We snappen wel waarom; simpel om te maken, makkelijk te variëren én altijd lekker. Voor een perfecte GT is het volgende nodig: de juiste verhoudingen, de beste ingrediënten en het liefst een straaltje zon. Met de volgende tips gaat het zeker lukken om er zelf een te maken!

BEKIJK HIER ALLE GIN

HET GIN-TONIC RECEPT

De kruidige GT is als de zon in een glas: gegarandeerd genieten! 

Ingrediënten

  • 50 ml gin
  • 100-120 ml tonic
  • Eventuele garnering (denk bijvoorbeeld aan: limoen, peperkorrels of komkommerslierten)

Zo maak je 'm:

  1. Vul een ballonglas tot de rand met ijs en roer totdat het glas is gekoeld. Giet het vrijgekomen water uit het glas
  2. Giet de gin over het ijs en knijp de limoen erboven uit
  3. Voeg de gekoelde tonic toe
  4. Roer voorzichtig met behulp van een lepel

DE JUISTE GIN-TONIC VERHOUDING

Het maken van een GT is geen rocket science. De juiste verhouding is 1 deel gin (50ml), en 2 delen tonic (100-120ml). Zolang je de juiste verhoudingen aanhoudt, kun je experimenteren met verschillende garneringen en smaakcombinaties, totdat je jouw favoriet hebt ontdekt! Lees ook alles over de perfecte garnering voor jouw gin-tonic.

WEET WANNEER JE DE GARNERING TOEVOEGT

Je begint altijd met de gin, dat is makkelijk. Bij ‘droge garneringen’ zoals peperkorrels en kaneelstokjes, voeg je de garnering als laatste toe. Kies je voor limoen, citroen of grapefruit als garnering? Voeg deze dan direct na de gin toe en schenk vervolgens de tonic in. 

Er zijn ontelbare Gin-Tonic mogelijkheden. Elke gin heeft zijn eigen perfecte garnering en verhoudingen. Dit noemen we de "Perfect Serve". Met de juiste tonic en garnering komt de smaak van de gin het beste tot zijn recht. Een GT zal dus nooit vervelen!

GIN IS IN! MAAR WAT IS GIN EIGENLIJK?

Om gin te maken heb je twee belangrijke ingrediënten nodig: ‘botanicals’ en pure alcohol. Botanicals is een verzamelnaam voor alles wat plantaardig is en gedistilleerd kan worden: bloe­men, zaden, wortels en kruiden. De alcohol is niets anders dan wodka. Eigenlijk is gin dus flavoured wodka. Inmiddels zijn er vele verschillende gin merken, denk bijvoorbeeld Gordon'sHendrick'sBombay SapphireTanqueray en nog vele andere. Genoeg gin om te proberen dus! Ontdek meer over gin en de oorsprong van Gin-Tonic.

Volgens Europese wetgeving moet het alcoholpercentage van gin minimaal 37,5% zijn.

DE JUISTE GIN-TONIC GLAZEN

Met de juiste glazen wordt het drankje nog feestelijker! Dit zijn de 3 meest gebruikte GT-glazen

Voetglas of coppa

Dit glas op een hoge of lage voet is geschikt voor het serveren van de betere Gin-Tonic. Met name de chique coppa glazen staan bekend als hét glas voor een Gin-Tonic. Voetglazen zijn ideaal wanneer je werkt met speciale garnituren, zoals bijvoorbeeld jeneverbessen, frambozen of limoenzest. In een voetglas komen al deze smaken nog beter tot hun recht. Gebruik in dit type glas geen rietje of roerstokje.

Longdrinkglas

Dit hoge glas is ideaal om volledig te vullen met ijs, zodat je cocktail goed gekoeld is. Er is maximaal contact tussen het ijs en het glas. Omdat het glas dikker is blijft het drankje langer koel. Ook blijft de Gin-Tonic veel langer bruisen in een longdrinkglas.  

Tumbler of waterglas

Een tumbler is een whisky- of waterglas en perfect voor een kleine hoeveelheid GT met heel veel ijsblokjes. Dit glas ligt comfortabel in de hand en ziet er altijd stijlvol uit! De smaak van de Gin-Tonic gaat wel sneller verloren door de brede vorm van dit glas, maar die kleine hoeveelheid is natuurlijk zo op... toch? 

Meer mixen

Na het lezen van dit artikel ben je een echte GT expert en weet je precies alles over GT plus hoe je deze perfect kan maken!  Wil je ook eens andere cocktails proberen? Wat dacht je bijvoorbeeld van een Bloody MaryMojitoCaipirinha of Pina Colada. Er valt genoeg te ontdekken met meer dan 300 cocktailrecepten van Gall & Gall!

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF EN ONTDEK MEER

Wil je meer inspiratie ontvangen over de lekkerste cocktails, dranken en aanbiedingen? Wij brengen het naar jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief!

MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF

TOP 3 GIN-TONIC RECEPTEN

Eens een ander gin-tonic recept proberen? Dat kan! Onze cocktail experts zijn je voorgegaan en hebben een aantal heerlijke recepten voor je klaargezet! Omdat een gin-tonic eigenlijk maar uit twee ingrediënten bestaat, is de combinatie van de twee en de garnering extra belangrijk. Zie hieronder drie van onze beste GT recepten: