Cocktails maak je zo Gin-Tonic

Gin-Tonic, of G&T zoals de echte liefhebbers het noemen, is al meerdere zomers dé cocktailtrend! We snappen wel waarom; simpel om te maken én altijd lekker. Voor een perfecte G&T is het volgende nodig: de juiste verhoudingen, de beste ingrediënten en een goede dosis liefde. Met de volgende tips gaat het zeker lukken om er zelf een te maken! 

HÉT GIN-TONIC RECEPT

De kruidige zomer in een glas, gegarandeerd genieten! 

Ingrediënten

  • 50 ml gin
  • 100-120 ml tonic
  • Eventuele garnering (denk bijvoorbeeld aan: limoen, bessen of kaneelstokjes)

Het maken van een G&T is geen rocket science. Je kunt 'm overal gemakkelijk maken, of je nu thuis bent, op het strand of op een feestje! 

Zo maak je 'm:

  1. Vul een ballonglas tot de rand met ijs en roer totdat het glas gekoeld is. Giet het vrijgekomen water uit het glas
  2. Giet de gin over het ijs en knijp de limoen er boven uit. Voeg vervolgens deze uitgeknepen limoen toe en roer
  3. Voeg de gekoelde tonic toe
  4. Kantel het glas en roer 1 keer voorzichtig met behulp van een lepel

Gin-Tonic in de mix

Wanneer voeg je de garnering toe?

Je begint altijd met de gin! Wanneer de garnering een limoen-/citroen-/grapefruitpartje is, voeg deze dan eerst toe en schenk vervolgens de tonic in. Bij ‘droge garneringen’ zoals bijvoorbeeld jeneverbessen en kaneelstokjes voeg je de garnering als laatste toe. 

Elke gin heeft zijn eigen perfecte garnering en mixer - dit noemen we de "Perfect Serve". Met de juiste tonic en garnering komt de smaak van de gin het beste tot zijn recht. Dus nooit meer zeggen dat Gin-Tonic een saai drankje is!

De juiste Gin-Tonic glazen

Met de juiste glazen wordt het drankje nog feestelijker! Dit zijn de 3 meest gebruikte G&T-glazen

Voetglas of coppa
Dit glas op een hoge of lage voet is geschikt voor het serveren van de betere Gin-Tonic. Met name de chique coppa glazen staan bekend als hét glas voor een Gin-Tonic. Voetglazen zijn ideaal wanneer je werkt met speciale garnituren, zoals bijvoorbeeld jeneverbessen, frambozen of limoenzest. In een voetglas komen al deze smaken nog beter tot hun recht. Gebruik in dit type glas geen rietje of roerstokje.

Longdrinkglas

Dit hoge glas is ideaal om volledig te vullen met ijs, zodat je cocktail goed gekoeld is. Er is maximaal contact tussen het ijs en het glas. Omdat het glas dikker is blijft het drankje langer koel. Ook blijft de Gin-Tonic veel langer bruisen in een longdrinkglas.  

Tumbler of waterglas

Een tumbler is een whisky- of waterglas en perfect voor een kleine hoeveelheid G&T met heel veel ijsblokjes. Dit glas ligt comfortabel in de hand en ziet er altijd stijlvol uit! De smaak van de Gin-Tonic gaat wel sneller verloren door de brede vorm van dit glas, maar die kleine hoeveelheid is natuurlijk zo op... toch? 

Gin is in! Maar wat is gin eigenlijk? 

Om gin te maken heb je twee belangrijke ingrediënten nodig: ‘botanicals’ en pure alcohol. Botanicals is een verzamelnaam voor alles wat plantaardig is en gedistilleerd kan worden: bloe­men, zaden, wortels en kruiden. De alcohol is niets anders dan wodka. Eigenlijk is gin dus flavoured wodka. Inmiddels zijn er vele verschillende gin merken, denk bijvoorbeeld Gordon's, Hendrick'sBombay Sapphire, Tanqueray en nog vele andere. Genoeg gin om te proberen dus! 

DE OORSPRONG VAN GIN-TONIC

De oorsprong van Gin-Tonic gaat helemaal terug naar de achttiende eeuw! Toen werd jenever, het Hollandse drankje, door soldaten gedronken om extra moed te krijgen! Engelse soldaten noemden dit Dutch Courage en namen de drank mee terug naar huis. Daar raakte het land geleidelijk verslingerd aan zijn eigen versie van jenever, dat ze daar gin noemden. Het enige dat nu nog herinnert aan de Nederlandse voorloper is de jeneverbes. 

In tonic zit de stof kinine, welke een bewezen antistof is voor malaria. De Britse officieren in de tropen verzachtten de bittere smaak van de kinine met een mengsel van water, suiker, limoen en gin. En zo was de eerste Gin-Tonic een feit! 

Meer mixen

Na het lezen van dit artikel ben je een echte G&T expert en weet je precies alles over G&T plus hoe je deze perfect kan maken!  Wil je toch eens wat anders proberen ? Er valt genoeg te vinden tussen onze cocktails of mixrecepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Bloody MaryMojitoCaipirinha of Pina Colada. Genoeg te ontdekken met meer dan 300 cocktailrecepten van Gall & Gall!

Ook leuk om te lezen: