Skip to main content
Nu tijdelijk gratis verzending voor kaarthouders

Alles over


Absint

Absint

Absint is een drankje waar iedereen wel eens van gehoord heeft. Maar waar komt het vandaan? Wat is het? Hoe smaakt het? En hoe zit het nou met dat verhaal dat je er van zou gaan hallucineren? Don’t worry. Tegenwoordig is het helemaal veilig om absint te drinken. Wij nemen je mee in de wereld van dit groene drankje.

Wat is Absint?

Absint of absinthe (Engelse spelling) is een sterke drank op basis van anijs, absintalsem en venkel. Tijdens de destillatie worden hier nog wat andere kruiden aan toegevoegd. Een bitter anijsachtige smaak is typerend voor deze vaak groene drank. Alcoholpercentages liggen vaak boven de 40% met soms wel 50% of 70%. Sterk spul dus!

De oorsprong van Absint

Absint was aan het begin van de 19e eeuw een van de populairste alcoholische dranken in Europa. In 1805 opende likeurstoker Henri-Louis Pernod met zijn compagnon Daniel-Henri Dubied de eerste absintstokerij in Zwitserland. Wat begon als een echte volksdrank groeide uit tot hèt go-to drankje van kunstenaars. Zij noemden het drankje de groene fee. En laat die fee nou net een bron van inspiratie zijn geweest. Hoe zou dat toch komen?

Het drinken van absint werd steeds populairder in voornamelijk Frankrijk. Hier was de drank een goed alternatief voor wijn in die tijd. Deze was schaars en duur doordat de wijnranken werden geteisterd door druifluis. Absint was dus een goedkoper alternatief.

Rodnik's Absinthe 70CL

Hallucinerende werking? Welnee!

De grootste mythe rond absint is wel dat het een hallucinerende werking zou hebben. Begin 20e eeuw werd het drankje dan ook in een aantal Europese landen verboden vanwege de vermeende hallucinogene en neurotoxiciteit van thujon, een bestanddeel van absintalsem (ingrediënt in absint). Later kwam men erachter dat de vele symptomen die werden toegeschreven aan absintisme, zo werd het ziektebeeld genoemd, eigenlijk dezelfde zijn als bij alcoholisme.

Van Gogh zou zijn oor hebben afgesneden onder invloed van een overdosis absint. Mythe of feit? Dat blijft de vraag.

Safe to drink

Sinds begin 21e eeuw is de verkoop van absint in veel Europese landen weer toegestaan. De concentratie van thujon werd tot die tijd namelijk te hoog ingeschat. Die concentratie was veel te weinig om enig psychisch effect te hebben. Moderne absint bevat een gelijke concentratie van het goedje en is zelfs veilig bevonden om te drinken.

Absint schenken

Een glaasje Absint met een brandend suikerklontje op een lepel boven het glas.

Er zijn verschillende technieken of rituelen om absint te schenken. Suiker komt in al deze rituelen voor en wordt in opgeloste vorm toegevoegd aan de absint om de bitterheid tegen te gaan. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van een speciale absinthlepel; een lepel met gaatjes waardoor de opgeloste suiker in het drankje kan vallen. We kijken naar de twee meest voorkomende rituelen:

Traditioneel ritueel

Schenk wat absinth in een glas. Leg op het glas een absintlepel met daarop een suikerklontje. Druppel hier vervolgens ijswater over zodat de suiker uiteenvalt en oplost. Door dit proces vertroebelt de absinth wat. Voeg eventueel naar smaak nog wat druppels ijswater toe om het drankje te verdunnen. 

Boheems ritueel

Het Boheems ritueel is wel een beetje tricky. Dompel in dit geval de lepel met het suikerklontje onder in de absint om deze vervolgens weer op het glas te leggen en aan te steken. De gekarameliseerde suiker valt in de absint. Roeren maar en klaar! Let op: het is niet aan te raden om sterke absint voor dit ritueel te gebruiken i.v.m. brandgevaar.

Benieuwd naar Absint?

Probeer dan eens Rodnik's Absinthe. Met een drupje water of gewoon puur. En maak je dus geen zorgen over die hallucinerende werking. Zoals bij elke andere sterke drank geldt: drink met mate. Wil je eens een cocktail met absint proberen? Maak een Zombie Cocktail!

Ontdek meer!

Meer ontdekken over sterke dranken? Lees alles over de verschillende sterke dranken! Ontdek alles over tequilawodka of limoncello. Meer een fan van cocktail? Deze dranken zijn de basis zijn van jouw favoriete cocktails! Bekijk alle cocktail- en mixrecepten