Skip to main content

Talent voor aroma


Anijsdrank

Anijs
Anijs

Anijs is dé smaakmaker in raki, ouzo, pastis, sambuca, absint; allemaal drankjes die hun oorsprong hebben in het Midden-Oosten. Tegenwoordig zijn ze niet meer weg te denken uit onze favoriete drankjes. Maar wat is anijs precies, en hoe is het in onze dranken beland? Wij vertellen je alles wat je moet weten over anijs.

WAT IS ANIJS?

Anijs

Anijs is een bijzonder kruid met een verleidelijke geur en een smaak die doet denken aan drop. Het aromatische talent zit in de familie, want onder andere dille, karwij, venkel en koriander zijn verwanten van anijs. In de zomer krijgt de anijsplant een parasolvormige bloesem vol kleine witte bloemetjes. In de zaadjes van deze bloemen zit de geurige stof anethol (anijsolie), die anijs zo geliefd maakt voor gebruik in de keuken en de drankindustrie. De geur van anijs heeft een kalmerende werking en wordt daarom ook gebruikt in alternatieve geneeskunde.

GESCHIEDENIS VAN ANIJS

Anijs wordt al eeuwenlang gebruikt, zowel voor consumptie als voor geneesmiddelen. In het Babylonische Rijk (wat nu Irak en een deel van Syrië en Iran is) werden 4000 jaar geleden al geneeskrachtige drankjes gemaakt met kaneel, zoethout en anijs. Anijs, net als munt en komijn, werd zelfs gebruikt als belastingmiddel!

De anijsplant komt in het wild voor in de landen rondom de Middellandse Zee. Anijsdranken zijn dan ook een specialiteit in het Middellandse Zeegebied. Griekenland heeft ouzo, Turkije raki, Frankrijk pastis en absint, Italië sambuca, en in het Midden-Oosten gaat de drank door het leven als arak. Het is nog steeds de nationale sterke drank in Jordanië, Libanon en Turkije.

ANIJS IN EUROPA

Glas Pastis

Tijdens de handel is anijs naar Europa overgebracht. Het is niet toevallig dat er ‘Pastis de Marseille’ bestaat. Marseille was toen al een belangrijke havenstad in Frankrijk. Anijs is het smaakbepalende ingrediënt in alle anijsdranken, maar in elke variant worden naast anijsolie vaak ook andere specerijen als smaakmaker toegevoegd. In pastis bijvoorbeeld zit ook altijd wat zoethout. Dit geeft de drank tevens ook zijn gele kleur. Veel anijsdranken worden als aperitief gedronken met water en wat ijsblokjes. Daarbij zijn deze mixen met water laag in calorieën: slechts 50 kcal per glas.

Lees hier alles over Pastis

De anijsplant en de anijsboom zijn geen familie en lijken in niets op elkaar, behalve dat ze dezelfde geurstof bevatten.

LEEUWENMELK

Glazen Leeuwenmelk

Anijsdranken krijgen een witte kleur als er water of ijs bij wordt gedaan. Raki wordt om die reden ook wel leeuwenmelk genoemd, wat verwijst naar een combinatie van de alcoholische kracht (leeuw) en de kleur (melk). Waar die melkkleur vandaan komt? De geurige anijsolie (anethol) uit de anijsplant is opgelost in de alcohol van de anijsdrank, maar olie lost niet op in water. Daardoor komt er bij het mixen met water een grote hoeveelheid onzichtbaar kleine bolletjes onopgeloste anijsolie in het water die het licht weerkaatsen en de mixdrank zo een witte kleur geven.

SAMBUCA MET VLIEGEN

Glas Sambuca

De meeste anijsdranken, zoals pastis en arak, zijn ongezoet. Anijslikeuren, zoals sambuca, bevatten suiker. Sambuca is daardoor lekker bij de koffie. Deze Italiaanse anijslikeur wordt vaak geserveerd met een paar geroosterde koffieboontjes drijvend in het glaasje. Dit wordt ‘sambuca con la mosca’ (‘sambuca met vliegen’) genoemd, waarschijnlijk omdat het net lijkt of er een paar vliegen op je drankje zijn terechtgekomen.

Nu weet je waar anijsdranken vandaan komen! Probeer ze eens allemaal en bepaal jouw favoriet.

ONTDEK MEER!

Meer ontdekken over anijsdranken? Lees dan over absint en pastis. Juist meer weten over andere sterke dranken? Lees alles over de verschillende sterke dranken! Ontdek alles over tequilawodka of limoncello. Meer een fan van cocktail? Deze dranken zijn de basis zijn van jouw favoriete cocktails! Bekijk alle cocktail- en mixrecepten

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.