Alles over Cachaça

Cachaça is een populair Braziliaans distillaat op basis van suikerriet. Het wordt ook wel aguardente en pinga genoemd. De sterkte van cachaça varieert van 38% tot 80% alcohol. Ontdek alles over Cachaça!

Braziliaanse naam voor rum

Cachaça is eigenlijk de Braziliaanse naam voor rum. Net als rum wordt cachaça gemaakt van suikerriet. Er is echter wel een verschil. Cachaça wordt altijd gemaakt van versgeperst suikerrietsap, terwijl rum niet alleen van suikerrietsap, maar ook van suikerrietsiroop en melasse gemaakt kan worden. Cachaça krijgt door het verse sap een meer uitgesproken suikerrietsmaak

De Brazilianen consumeren zelf het grootste deel van de productie: zo’n 1,5 miljard liter per jaar. In de rest van de wereld wordt jaarlijks 15 miljoen liter geconsumeerd.

Datum ontstaan onbekend

Niemand weet precies wanneer cachaça is ontstaan, maar waarschijnlijk is dat in de periode van 1530 tot 1550 geweest. In deze tijd introduceerden Portugese kolonisten suikerriet in Brazilië. Cachaça wordt gemaakt door suikerriet fijn te malen. Het vrijgekomen sap moet vervolgens 24 uur gisten en wordt daarna gedistilleerd. Meestal wordt de cachaça meteen na het distilleren gebotteld. Deze ongerijpte cachaça wordt witte cachaça genoemd. Witte cachaça is zeer geschikt om puur te drinken of te gebruiken in cocktails, bijvoorbeeld de Caipirinha. Cachaça die gerijpt heeft op houten vaten is donkerder van kleur en wordt gold genoemd. Deze cachaça is bedoeld om puur te drinken.

cachaça

Probeer eens

deze Cachaça

Ontdek meer!

Meer ontdekken over sterke dranken? Lees alles over de verschillende sterke dranken! Ontdek alles over tequilawodka of limoncello. Meer een fan van cocktail? Deze dranken zijn de basis zijn van jouw favoriete cocktails! Bekijk alle cocktails en mixrecepten


Ook leuk om te lezen: