Sterke drank van A-Z Alles over wodka

Wodka. Wie kent het niet? Van Rusland en Polen tot de Verenigde Staten: wodka heeft de hele wereld veroverd. En dat is niet heel gek, want vodka is perfect om te mixen. Beeld je maar een cosmopolitan, moscow mule of een bloody mary in zonder wodka. Precies, daar hoort deze geurloze drank gewoon in. Wij vertellen je alles dat je moet weten over deze neutrale sterke drank, van de oorsprong tot hoe je deze drank nou echt drinkt.

Wodka = water + alcohol

Vodka of wodka is eigenlijk niet meer dan water en pure alcohol op basis van rogge, aardappel of mais. Resultaat: een neutrale sterke drank zonder geur en een pure smaak. Maar helemaal smaakloos is wodka niet. Rogge smaakt lichtzoet en een wodka op basis van aardappel heeft een romige afdronk. 

Oorsprong: drankje voor vruchtbaarheid

De oorsprong van vodka ligt waarschijnlijk in Rusland of Polen, zo’n 1000 jaar geleden. Duidelijk bewijs wie er eerst was is er niet, maar commerciële wodka productie begon in de 15e en 16e eeuw in beide landen op te bloeien. Vodka was destijds een medicinaal drankje dat, naar overlevering, goed zou zijn voor het versterken van vruchtbaarheid en lust opwekte.

Voor 1885 was vodka alleen maar verkrijgbaar in emmers van 12 liter - dat zijn dus 17 flessen in 1 emmer.

Later verspreidde de kunst van het wodkastoken zich naar Baltische landen en Scandinavië en tot op vandaag zijn dit de populairste wodka landen (naast Polen en Rusland). Tegenwoordig is vodka overal ter wereld geliefd om zijn pure smaak en ideale partner in vele mixdranken.  

Is het nou vodka of wodka?

Wodka betekent in het Russisch letterlijk ‘watertje’. Vodka en wodka zijn hetzelfde, het verschil zit hem in de geografische spelling. In Nederland is wodka over het algemeen de gangbare spelling, in het Engels spreek je van vodka. Maar Finnen schrijven bijvoorbeeld votka.

Hoe wordt wodka gemaakt?

Het productieproces van vodka bestaat uit 2 onderdelen: filtering en distillatie. De volgorde varieert, dat bepaalt de meesterstoker. Wodka wordt gedistilleerd uit zetmeel-of suikerhoudende basis ingrediënten. In moderne vodka’s gaat het over het algemeen graan, rogge of zetmeel uit aardappelen. Maar je kunt eigenlijk vanalles gebruiken: suikerbiet, sojabonen, druiven, rijst en soms zelfs houtpulp. 

Filteren

Fitering is een belangrijke stap, omdat stokers tot een zo puur mogelijke drank willen uitkomen. Dit kan op 2 manieren: in de potstill tijdens de distillatie, of bijvoorbeeld met het gebruik van actieve houtskool, kristallen of zeezout. 

Distillatie

Omdat stokers een zo puur mogelijk eindproduct willen, is het gebruikelijk om vodka meerdere keren te distilleren. Het gevolg van meerdere destillaties is een enorm sterke drank van 95-96% vol. Om het toch drinkbaar te maken wordt er water toegevoegd vlak voor het bottelen van de drank. 


vodka overview

Welke vodkasoorten zijn er en hoe smaken ze?

Vodka komt voor in 2 soorten: neutraal en flavored, met een smaakje dus. In neutrale vodka proef je mineralen en vooral een pure smaak, maar er zijn verschillen te proeven. Zo kenmerkt een neutrale vodka uit Polen zich door zijn droge kruidigheid met hints van menthol. Tarwe vodka, dat vooral in Rusland en scandinavië wordt gestookt, herken je juist aan zachte en soepele neutrale smaak. 

Vodka met een smaakje

Oorspronkelijk was het lastig om een 100% pure vodka te stoken. Om de smaken te maskeren werd er standaard een smaak van kruiden toegevoegd aan vodka. Dit soort traditionele smaken vind je terug in bijvoorbeeld de Russische pertovska waar de vodka gezoet wordt met honing en peper. Een Poolse klassieke smaaktoevoeging is lokaal bisongras, ook wel zubrowka genoemd.

Tegenwoordig gaan de smaken alle kanten op. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken: van traditionele smaken als kersen of vanille tot zelfs bacon. 

Puur of in cocktail: hoe drink je vodka?

Om vodka echt goed te proeven drink je het puur, of neat. Een goede vodka serveer je uit de vriezer. De vrieskou zorgt er namelijk voor dat de vodka wat stroperiger wordt qua structuur (echte vodka bevriest namelijk niet), wat een romig effect geeft. Een shot van ijskoude vodka vertelt je meer over de kwaliteit van de sterke drank.

Maar juist door de neutrale smaak van vodka is het de perfecte basis voor vele cocktails en mixen. Inspiratie opdoen? Ontdek de wereld van vodkacocktails>

Meer over sterke drank?

Leer alles over de verschillende dranken die de basis zijn van jouw favoriete cocktails!

Gin-tonic fan? Wij vertellen je alles over gin>

Liefhebber van jenever? Alles over soorten, oorsprong en productieproces>

Voor dark'n'stormy en mojitoliefhebbers: alles over rum>