Skip to main content

Sterke drank van A-Z


Alles over Wodka

Wodka en vis
Wodka en vis

Wodka. Wie kent het niet? Van Rusland en Polen tot de Verenigde Staten: wodka heeft de hele wereld veroverd. En dat is niet heel gek, want wodka is perfect om te mixen. Beeld je maar een cosmopolitan, moscow mule of een bloody mary in zonder wodka. Precies, daar hoort deze geurloze drank gewoon in. Wij vertellen je alles dat je moet weten over deze neutrale sterke drank, van de oorsprong tot hoe je deze drank nou echt drinkt.

WODKA = WATER + ALCOHOL

Wodka (of vodka in het Engels) is eigenlijk niet meer dan water en pure alcohol op basis van rogge, aardappel of mais. Resultaat: een neutrale sterke drank zonder geur en een pure smaak. Maar helemaal smaakloos is wodka niet. Rogge smaakt lichtzoet en een wodka op basis van aardappel heeft een romige afdronk. 

OORSPRONG: DRANKJE VOOR VRUCHTBAARHEID

De oorsprong van wodka ligt waarschijnlijk in Rusland of Polen, zo’n 1000 jaar geleden. Duidelijk bewijs wie er eerst was is er niet, maar commerciële wodka productie begon in de 15e en 16e eeuw in beide landen op te bloeien. Wodka was destijds een medicinaal drankje dat, naar overlevering, goed zou zijn voor het versterken van vruchtbaarheid en lust opwekte.

Voor 1885 was wodka alleen maar verkrijgbaar in emmers van 12 liter - dat zijn dus 17 flessen in 1 emmer.

Later verspreidde de kunst van het wodkastoken zich naar Baltische landen en Scandinavië en tot op vandaag zijn dit de populairste wodka landen, naast Polen en Rusland (denk bijvoorbeeld aan Grey Goose uit Frankrijk). Tegenwoordig is wodka overal ter wereld geliefd om zijn pure smaak en ideale partner in vele mixdranken.  

Is het nou wodka of vodka?

Wodka betekent in het Russisch letterlijk ‘watertje’. Wodka en vodka zijn hetzelfde, het verschil zit hem in de geografische spelling. In Nederland is wodka over het algemeen de gangbare spelling, in het Engels spreek je van vodka (bijvoorbeeld Absolut Vodka). Maar Finnen schrijven bijvoorbeeld votka.

HOE WORDT WODKA GEMAAKT?

Het productieproces van wodka bestaat uit 2 onderdelen: filtering en distillatie. De volgorde varieert, dat bepaalt de meesterstoker. Wodka wordt gedistilleerd uit zetmeel-of suikerhoudende basis ingrediënten. In moderne wodka’s gaat het over het algemeen graan, rogge of zetmeel uit aardappelen. Maar je kunt eigenlijk vanalles gebruiken: suikerbiet, sojabonen, druiven, rijst en soms zelfs houtpulp. 

Filteren

Fitering is een belangrijke stap, omdat stokers tot een zo puur mogelijke drank willen uitkomen. Dit kan op 2 manieren: in de potstill tijdens de distillatie, of bijvoorbeeld met het gebruik van actieve houtskool, kristallen of zeezout. 

Distillatie

Omdat stokers een zo puur mogelijk eindproduct willen, is het gebruikelijk om wodka meerdere keren te distilleren. Het gevolg van meerdere destillaties is een enorm sterke drank van 95-96% vol. Om het toch drinkbaar te maken wordt er water toegevoegd vlak voor het bottelen van de drank. 

Flessen wodka

WELKE WODKASOORTEN ZIJN ER EN HOE SMAKEN ZE?

wodka komt voor in 2 soorten: neutraal en flavored, met een smaakje dus. In neutrale wodka proef je mineralen en vooral een pure smaak, maar er zijn verschillen te proeven. Zo kenmerkt een neutrale wodka uit Polen zich door zijn droge kruidigheid met hints van menthol. Tarwe wodka, dat vooral in Rusland en scandinavië wordt gestookt, herken je juist aan zachte en soepele neutrale smaak. 

Wodka met een smaakje

Oorspronkelijk was het lastig om een 100% pure wodka te stoken. Om de smaken te maskeren werd er standaard een smaak van kruiden toegevoegd aan wodka. Dit soort traditionele smaken vind je terug in bijvoorbeeld de Russische pertovska waar de wodka gezoet wordt met honing en peper. Een Poolse klassieke smaaktoevoeging is lokaal bisongras, ook wel zubrowka genoemd.

Tegenwoordig gaan de smaken alle kanten op. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken: van traditionele smaken als kersen of vanille tot zelfs bacon. Wil je iets nieuws proberen? Ga voor Hard Sparkling Water!

PUUR OF IN COCKTAIL: HOE DRINK JE WODKA?

Om wodka echt goed te proeven drink je het puur, of neat. Een goede wodka serveer je uit de vriezer. De vrieskou zorgt er namelijk voor dat de wodka wat stroperiger wordt qua structuur (echte wodka bevriest namelijk niet), wat een romig effect geeft. Een shot van ijskoude wodka vertelt je meer over de kwaliteit van de sterke drank.

Maar juist door de neutrale smaak van wodka is het de perfecte basis voor vele cocktails en mixen. Inspiratie opdoen? Ontdek de wereld van wodkacocktails.


PUUR OF IN COCKTAIL: HOE DRINK JE WODKA?

Om wodka echt goed te proeven drink je het puur, of neat. Een goede wodka serveer je uit de vriezer. De vrieskou zorgt er namelijk voor dat de wodka wat stroperiger wordt qua structuur (echte wodka bevriest namelijk niet), wat een romig effect geeft. Een shot van ijskoude wodka vertelt je meer over de kwaliteit van de sterke drank.

Maar juist door de neutrale smaak van wodka is het de perfecte basis voor vele cocktails en mixen. Inspiratie opdoen? Ontdek de wereld van wodkacocktails.

 


OOK LEUK OM TE LEZEN:

Meer ontdekken over sterke dranken? Lees alles over de verschillende sterke dranken! Ontdek alles over tequila of limoncello. Meer een fan van cocktail? Deze dranken zijn de basis zijn van jouw favoriete cocktails! Bekijk alle cocktail recepten!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.