alles over Limoncello

Limoncello, wie kent het niet? Een verfrissende citroenlikeur uit Zuid-Italië die over de hele wereld geliefd is. Zin gekregen in limoncello? Lees dan snel verder hoe je zelf limoncello maakt, wat de lekkerste cocktail recepten met deze likeur zijn en over de geschiedenis van limoncello.

Zelf limoncello maken?!

Zelf limoncello maken is leuk én makkelijk. Je moet alleen wat geduld hebben, maar dan heb je ook wat! Met maar 4 ingrediënten heb jij na 5 weken een heerlijke eigengemaakte limoncello. Lees hieronder hoe je zelf limoncello maakt:

Ingrediënten

  • 1 liter pure alcohol 
  • 1 liter water
  • 7 citroenen
  • 800 gram suiker 
  • Tools: dunschiller en een weckpot 
citroen

Zo maak je je eigen limoncello:

  1. Was de citroenen goed en droog ze af
  2. Schil de citroenen zo dun mogelijk. Probeer geen wit van de citroen mee te schillen, dit maakt de limoncello bitter van smaak
  3. Doe de schillen in een weckpot en schenk de pure alcohol (of wodka) erbij
  4. Dek de pot af en zet deze 3 weken op een donkere, koele plek
  5. Breng na 3 weken een pan met suiker en water aan de kook
  6. Roer tot de suiker helemaal is opgelost en laat het suikerwater afkoelen
  7. Giet daarna het suikerwater bij de met citroenschillen gevulde alcohol
  8. Zeef het geheel
  9. Schenk de limoncello in een fles. Sluit de fles goed af en zet deze op een koele, donkere plek
  10. Je kunt de limoncello 1 of 2 weken op smaak laten komen, daarna is hij klaar om van te genieten! 

Tip:  Ongeopende limoncello is wel 4 tot 6 maanden houdbaar. Je kan deze op een donkere koele plek bewaren of in de vriezer.

Limoncello is het allerlekkerst als het drankje rechtstreeks uit de vriezer komt

Cocktails met limoncello

Limoncello is niet alleen heerlijk om puur te drinken, maar doet het ook heel goed in verschillende cocktails. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Limoncello Tonic of een Italian Mojito? Deze limoncello cocktailrecepten zijn zeker het proberen waard:

1. Limoncello Tonica

Zin in een andere tonic cocktail dan een Gin Tonic? Probeer dan deze heerlijke variant met limoncello, ook wel bekend als de Limoncello Tonica.

Ingrediënten:

  • 45 ml limoncello (uit de vriezer)
  • 90 ml tonic
  • IJsblokjes in ruime hoeveelheid 
  • Enkele basilicum blaadjes als garnerling (of probeer munt of citroen als garnering) 
  • Copa glas (het ballonglas dat je ook voor Gin Tonic gebruikt)  

Zo maak je ‘m:

  1. Vul het copa glas met ijs. De hoeveelheid is helemaal aan jou!
  2. Voeg de ijskoude limoncello toe
  3. Voeg de tonic toe 
  4. Voeg als laatste de basilicum blaadjes toe als garnering

Tip: om de smaken van de basilicum goed tot z’n recht te laten komen roer je deze even door het drankje voordat je een slok neemt! 

2. Limon Fizz

Verfrissend en sprankelend; dat is de Limon Fizz. Deze cocktail maak je met prosecco en limoncello.

Ingrediënten:

  • 30 ml limoncello
  • 90 ml prosecco
  • Een schijfje citroen

Zo maak je 'm:

  1. Schenk de limoncello in een champagneglas
  2. Vul het glas aan met prosecco of champagne
  3. Gebruik een schijfje citroen als garnering en klaar! 

3. Limoncello Summer Punch

De Limoncello Summer Punch geeft je een ultiem zomers gevoel! Je maakt ‘m met onder andere limoncello, witte port en cava.

Ingrediënten:

  • 30 ml limoncello
  • 60 ml witte port
  • 60 ml cava
  • 30 ml bruiswater of 7-up
  • Vers fruit zoals sinaasappel, citroen, appel en druiven

Zo maak je ‘m:

  1. Doe de limoncello in een wijnglas
  2. Schenk de witte port en cava hierbij
  3. Vul het glas aan met bruiswater of 7-up
  4. Roer goed door met een barlepel
  5. Voeg als laatste het verse fruit toe

4. Limoncello Margarita

Deze Italiaanse variant van de Margarita met Cointreau en citroensap is absoluut het proberen waard.


Ingrediënten:

  • 30 ml limoncello 
  • 30 ml Cointreau 
  • Citroensap van een halve citroen
  • 1 glas crushed ice
  • Een blender (of shaker) om de cocktail te maken 

Zo maak je ‘m:

  1. Doe de Cointreau, limoncello en het verse citroensap in de blender
  2. Voeg het ijs toe en blend totdat je een mooi glad mengsel hebt
  3. NB: Je kunt de margarita ook non-frozen maken. Dan gebruik je een shaker in plaats van een blender. Het ijs wordt dan niet tot slush gemaakt.

Limoncello Scroppino 

Nog een klassieke (Italiaanse) cocktail is de Scroppino. Toe aan iets anders? Deze variant met limoncello en prosecco is dubbel zo feestelijk!


Ingrediënten:
  • 30 ml limoncello
  • 60 ml prosecco 
  • Citroen sorbetijs (2 bollen)
  • Citroen (om de garnering van te maken)
  • Een blender om de cocktail mee te maken
  • Champagneglas 
Zo maak je ‘m:
  1. Doe de twee bolletjes ijs in de blender
  2. Voeg de prosecco en limoncello toe
  3. Blend totdat het goed gemixt is en schenk de scroppino in een champagneglas uit
  4. Garneer met een mooie citroenkrul

6. Italian Mojito

Waan je even in Italië met een Mojito… Wat?! Deze Italian Mojito is het heerlijke zusje van de klassieke (Cubaanse) Mojito. In plaats van rum gebruik je limoncello.

Ingrediënten:

  • 45 ml limoncello
  • 30 ml bruiswater
  • Citroensap van 2 partjes
  • 6 blaadjes munt
  • Crushed ice
  • Garnering: citroen/munt
  • Een longdrinkglas

Zo maak je ‘m:

  1. Knijp de partjes citroen uit in het longdrinkglas
  2. Voeg 6 muntblaadjes toe
  3. Schenk de limoncello hierbij
  4. Vul het glas met crushed ice
  5. Roer het mengsel goed door met een barlepel
  6. Voeg als laatste de het bruiswater toe
  7. Garneer je cocktail met een partje citroen en/of een takje munt 

Cocktail tools om de beste limoncello te maken 


Met de onderstaande tools maak jij jouw perfecte limoncello cocktail in een handomdraai!



Jigger
Niet meer beschikbaar

Pico bello limoncello: de allerlekkerste citroenen

Limoncello wordt ijskoud gedronken en zit barstensvol zon, geheime tradities en natuurlijk de allerlekkerste citroenen! In de regio rond Napels heeft elke Italiaanse mama haar eigen recept voor de beste limoncello. Over het belangrijkste ingrediënt bestaat geen twijfel: dat zijn citroenen.

Citroenen uit Amalfi en Sorrento 

De allerlekkerste citroenen groeien rondom de kustdorpjes Amalfi en Sorrento. Ze worden verbouwd in grote boomgaarden, waar pergola’s van kastanjehout zorgen voor beschutting tegen de felle Zuid-Italiaanse zon. De citroenbomen hebben voldoende schaduw en vochtig nodig om vanaf het voorjaar gigantische citroenen te kunnen geven. Deze Italiaanse citroenen zijn zo groot als flinke grapefruits en hebben een dikke, bobbelige schil.

limoncello

Niet vallen…

Het plukken van de citroenen gebeurt overal in Italië met de hand, want de citroenen mogen niet op de grond vallen; daardoor zou de schil kunnen beschadigen. En het is die schil waar het straks bij de limoncello om gaat. Na de oogst worden de citroenen eerst stevig schoongeboend, dan zijn ze klaar om gebruikt te worden. Iedereen schilt de citroenen weer net een beetje anders. De mannen van de Fiorito Limoncello zweren bij het handmatig schillen van de citroenen. Bij limoncellomaker Pallini gaan de citroenen in een speciaal ontwikkelde citroen-schilmachine. Bij het schillen moet alleen het gele stuk van de schil worden afgesneden. Het witte laagje eronder zou de limoncello een bittere, onaangename smaak geven.

Het productieproces 

De schillen van de citroenen gaan in een badje met alcohol en geven hun citroensmaak en citrusaroma af. Hoe lang de schilletjes in hun ‘dronkenmans bad’ dobberen, is het geheim van de stoker. Sommige huisvrouwen laten ze maar liefst drie maanden weken, anderen hebben dat karwei in een weekje geklaard. Langzaam kleurt de alcohol groengeel en de schilletjes worden wit. Dat is het teken dat de limoncello bijna klaar is. Nog even en dan kan er suikerwater aan worden toegevoegd. Het alcoholpercentage wordt daardoor een stuk lager en de smaak wordt lekker zoet.


Limoncello is dus prachtig puur: meer dan citroen, alcohol, suiker en water is er niet nodig om mooie limoncello te maken. Chemische toevoegingen of smaakversterkers zijn dankzij de kracht van de Italiaanse citroenen helemaal niet nodig.

Fun fact: de VIP citroenen uit Sorrento

Alleen als het drankje wordt gemaakt van citroenen uit Sorrento, mag de officiële toevoeging ‘IGP Sorrento’ op het etiket worden vermeld. Dat geeft aan dat deze limoncello een origineel, gecontroleerd streekproduct is. Ook staat op het etiket ‘Liquore di Limone di Sorrento’, om nogmaals te benadrukken dat alleen de allerbeste Sorrentijnse citroenen gebruikt zijn.

Limoncello drinken zoals de Italianen

Typisch Italiaans; een zonovergoten lunch of uitgebreid diner afsluiten met een glaasje limoncello. De fles en de glaasjes worden in de vriezer bewaard zodat de ijskoude glazen beslagen op tafel komen. Met kleine nipjes of in één teug: de verfrissende citroensmaak zorgt ervoor dat een opgeblazen gevoel na lang tafelen als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Meer over sterke dranken

Meer ontdekken over sterke dranken? Lees alles over de verschillende sterke dranken! Ontdek daarnaast alles over tequilawodka of pastis. Ben jij een grotere fan van cocktails?  Bekijk alle cocktails en mixrecepten


Ook leuk om te lezen: