alles over Limoncello

Een kuststrook bezaaid met citroenbomen, vissers met flinke dorst en kloosters vol monniken met genoeg vrije tijd: niemand kan het met zekerheid zeggen, maar het heeft allemaal bijgedragen aan het ontstaan van deze typisch Zuid-Italiaanse citroenlikeur. Ontdek alles over limoncello!

De allerlekkerste citroenen

Het drankje wordt ijskoud gedronken en zit barstensvol zon, geheime tradities en natuurlijk de allerlekkerste citroenen! In de regio rond Napels heeft elke Italiaanse mama haar eigen recept voor de beste limoncello. Over het belangrijkste ingrediënt bestaat geen twijfel: citroenen. 

Italiaanse citroenen

De allerlekkerste citroenen groeien rond de kustdorpjes Amalfi en Sorrento. Ze worden verbouwd in grote boomgaarden, waar pergola’s van kastanjehout zorgen voor beschutting tegen de felle Zuid-Italiaanse zon. De citroenbomen hebben voldoende schaduw en vochtigheid nodig om vanaf het voorjaar gigantische citroenen te kunnen geven. Deze Italiaanse citroenen zijn zo groot als flinke grapefruits en hebben een dikke, bobbelige schil.

limoncello

Niet vallen..

Het plukken van de citroenen gebeurt overal met de hand, want de citroenen mogen niet op de grond vallen; daardoor zou de schil kunnen beschadigen. En het is die schil waar het straks bij de limoncello om gaat. Na de oogst worden de citroenen eerst stevig schoongeboend, dan zijn ze klaar voor de limoncello. Iedereen doet dat schillen weer net een beetje anders. De mannen van de Fiorito Limoncello zweren bij het handmatig schillen van de citroenen. Bij limoncellomaker Pallini gaan de citroenen in een speciaal ontwikkelde citroen-schilmachine. Bij het schillen moet alleen het gele stuk van de schil worden  afgesneden. Het witte laagje eronder zou de limoncello een bittere, onaangename smaak geven.

Probeer eens

deze limoncello
Puur Product

De schillen gaan in een badje met alcohol en geven hun citroensmaak en citrusaroma af. Hoe lang de schilletjes in hun ‘dronkenmansbad’ dobberen, is het geheim van de stoker. Sommige huisvrouwen laten ze maar liefst drie maanden weken, anderen hebben dat karwei in een weekje geklaard. Langzaam kleurt de alcohol groengeel maar de schilletjes worden wit. Dat is het teken dat de limoncello bijna klaar is. Nog even en dan kan er suikerwater aan worden toegevoegd. Het alcoholpercentage wordt daardoor een stuk lager en de smaak lekker zoet. 

Limoncello is dus prachtig puur: meer dan citroen, alcohol, suiker en water is niet nodig om mooie limoncello te maken. Chemische toevoegingen of smaakversterkers zijn dankzij de kracht van de Italiaanse citroenen helemaal niet nodig.

Citroenen uit Sorrento

Alleen als het drankje wordt gemaakt van citroenen uit Sorrento, mag de officiële benaming ‘IGP Sorrento’ op het etiket worden vermeld. Dat geeft aan dat deze limoncello een origineel, gecontroleerd streekproduct is. Ook staat op het etiket ‘Liquore di Limone di Sorrento’, om nogmaals te benadrukken dat alleen de allerbeste Sorrentijnse citroenen zijn gebruikt.

Afsluiter van de maaltijd

Typisch Italiaans: een zonovergoten lunch of uitgebreid diner afsluiten met een glaasje limoncello. De fles en de glaasjes worden in de vriezer bewaard, zodat de ijskoude glazen beslagen op tafel komen. Met kleine nipjes of in één teug: de verfrissende citroensmaak zorgt ervoor dat een opgeblazen gevoel na lang tafelen als bij toverslag verdwijnt. 

Ontdek meer!

Meer ontdekken over sterke dranken? Lees alles over de verschillende sterke dranken! Ontdek alles over tequilawodka of pastis. Meer een fan van cocktail? Deze dranken zijn de basis zijn van jouw favoriete cocktails! Bekijk alle cocktails en mixrecepten


Ook leuk om te lezen: