Gin: uit Nederland

inspiration-image

Artikel

Gin wordt vaak gezien als een typisch Engels distillaat, maar komt oorspronkelijk uit Nederland. Het is namelijk de Engelse versie van de Nederlandse jenever. In de 17e eeuw werd jenever geïntroduceerd in Engeland. Het werd daar binnen korte tijd een immens populaire drank en het duurde niet lang voordat de Engelsen hun eigen jenever, gin, gingen produceren.

De Engelse gin is een helder distillaat op basis van neutrale graanalcohol of melasse-alcohol. Deze neutrale alcohol wordt op smaak gebracht met jeneverbessen en andere kruiden en vruchten. Er zijn verschillende soorten gin, waarvan de ongezoete London dry gin de bekendste is. London dry gin vormt een ideale basis voor cocktails als de Margarita en Gin Tonic. Gin komt niet uit een geografisch beschermd gebied en mag dan ook overal ter wereld geproduceerd worden.

Geschiedenis van gin

Hoewel gin vaak als een typisch Engelse drank wordt beschouwd, liggen de wortels van dit distillaat in Nederland. Gin is namelijk de Engelse versie van de Nederlandse jenever. Jenever werd waarschijnlijk voor het eerst gemaakt in het begin van de 17e eeuw, door de Nederlandse arts Franciscus de le Boë Sylvius. Zijn ‘genièvre’ (Frans voor jeneverbes) was een distillaat op basis van jeneverbessen.

Het werd gebruikt als medicijn tegen maagklachten en galstenen. De naam genièvre werd al snel verbasterd tot genever en later jenever. De Engelsen op hun beurt kortten genever af tot gin. Jenever en gin zijn echter niet dezelfde drank. Jenever wordt over het algemeen gemaakt van gerst en gin wordt grotendeels gemaakt van andere granen.

Gin wordt populair in Engeland

Jenever was al wel langer bekend in Engeland, maar werd pas echt populair vanaf 1689. In dat jaar trouwde de protestantse Willem III van Oranje met de Engelse Mary Stuart II. Willem III begon met het heffen van enorme belastingen op distillaten uit katholieke landen als Frankrijk. De productie van binnenlandse distillaten moedigde hij juist enorm aan. In 1720 werd een kwart van de huishoudens in Londen gebruikt voor de productie of verkoop van gin.

Gin aan banden

Omdat gin zo ruim voorhanden was en bovendien goedkoop, was het een populaire drank onder de armen. Massa-alcoholisme en openbare dronkenschap vormden een steeds groter sociaal probleem. Het aantal sterfgevallen, vooral onder kinderen, groeide in die periode explosief. De regering probeerde de productie en consumptie van gin daarom aan banden te leggen. Met de invoering van de Gin Act van 1736 werden er hoge belastingen geheven op gin. Dat leidde onmiddellijk tot enorme rellen. In 1742 was de wet al niet meer van kracht. De Gin Act van 1751 was succesvoller. Volgens die wet mochten distilleerders hun gin alleen verkopen aan caféhouders met een licentie. Die licentie was redelijk betaalbaar. De kwaliteit van de gin werd door deze maatregelen beter en de prijs van gin werd langzaam opgevoerd.

Gin shops en gin palaces

Ondanks de maatregelen bleef gin een immens populaire drank. Aan het begin van de 19e eeuw bestond de helft van de 15.000 Londense cafés uit gin shops. Rond 1830 ontstonden de eerste gin palaces, grote luxe taveernes die prachtig ingericht waren. Het drinken van gin werd steeds minder geassocieerd met dronkenschap en het vergeten van de dagelijkse beslommeringen en kreeg zelfs een hogere sociale status. In dezelfde periode werden ook veel grote ginhuizen opgericht. Gordon’s werd al gevestigd in 1769, Beefeater bestaat sinds 1863.

Productielanden van gin

Het herkomstgebied van gin is niet beschermd. Dat betekent dat gin overal ter wereld geproduceerd mag worden. Van oudsher vormt het Verenigd Koninkrijk het hart van de ginproductie. Er komen tientallen verschillende gins uit Engeland. 70% van de jaarlijkse productie wordt geëxporteerd naar bijna 200 landen over de hele wereld. De Verenigde Staten vormen de belangrijkste afzetmarkt, hoewel de V.S. zelf ook vele soorten gin produceren. Het grootste ginconsumerende én ginproducerende land van Europa is echter niet Engeland, maar Spanje. Gin wordt overigens ook gemaakt in verschillende andere Europese landen als Nederland, België en Frankrijk. Het grootste ginproducerende land ter wereld is de Filippijnen: het land produceert bijna 45% van de globale ginproductie.

 Productieproces van gin

Gin is een helder distillaat op basis van neutrale graanalcohol (van bijvoorbeeld maïs, gerst of tarwe) of neutrale melasse-alcohol. Gin op basis van graanalcohol is voller van smaak dan gin van melasse-alcohol.

De neutrale alcohol wordt op smaak gebracht met jeneverbessen en andere natuurlijke ingrediënten als koriander, sinaasappelschillen, kardemom, kaneel en nootmuskaat. Deze ingrediënten worden botanicals genoemd. Iedere ginproducent maakt gin met zijn eigen geheime mengsel van botanicals. Een goede gin bevat ongeveer 6 tot 10 van deze botanicals.

Om gin te maken moet de neutrale alcohol gedistilleerd worden met botanicals. Iedere producent doet dat op zijn eigen manier. Sommige distilleerders voegen de botanicals toe aan neutrale alcohol en laten dit 24 uur weken alvorens het mengsel te distilleren. Anderen hangen de botanicals boven de neutrale alcohol. Tijdens het distilleren neemt de verdampte alcohol dan de smaak van de ingrediënten op. Het distillatieproces neemt ongeveer 7 á 8 uur in beslag. Gedurende het proces wordt de smaak van de gin continu getest.

Na distillatie wordt de geconcentreerde gin verdund met gefilterd en gedemineraliseerd water, tot een sterkte van ten minste 37,5%. De kwaliteit van het water is van groot belang voor de uiteindelijke smaak van de gin. Van oudsher liggen veel distilleerderijen in delen van Londen waar het water erg zuiver was. Na het verdunnen wordt de gin gebotteld en is deze klaar voor de verkoop.

 Verschillende soorten gin

London dry gin

London dry gin is de meest bekende ginsoort en wordt vaak in mixdranken wordt gebruikt. London dry gin is ongezoet en bestaat voor ¾ uit graanalcohol op basis van maïs en voor ¼ deel uit alcohol op basis van gerst. Behalve jeneverbessen worden er ingrediënten als citrusschillen, anijs en angelicawortel gebruikt. Enkele bekende merken van London dry gin zijn Bombay, Gordon’s en Bols Silver Top.

Plymouth gin

Plymouth gin wordt alleen maar gemaakt in de Engelse stad Plymouth, door de distilleerderij Coates & Company. Deze gin is iets zwaarder en ronder van smaak dan de London dry gin.

Old Tom gin

Old Tom gin is gin aangezoet met suiker en dus iets zoeter dan London dry gin. In de 18e eeuw was het een populaire ginsoort, maar tegenwoordig is de drank zeldzaam. De naam Old Tom komt van houten wandversieringen in de vorm van een zwarte kat (Old Tom genoemd in Engeland). Pubs hingen zo’n versiering aan de buitenmuur op. Voorbijgangers konden wat geld in de bek van de kat gooien en hun mond op een buisje tussen de pootjes van de kat plaatsen. De barman binnen goot dan een shot gin in het buisje.

Meer lezen over gin-tonic?

Meer weten over gin & tonic? Vind recepten, inspiratie en de lekkerste gins: alles over gin-tonic!

gin

De lekkerste