Sterke dranken van A-Z Alles over Gin

Gin is sterke drank, dat wist je waarschijnlijk al. En dat gin-tonics erg lekker zijn waarschijnlijk ook. Maar heb je gin wel eens puur geproefd? Enig idee wat je allemaal kunt proeven? En wat is het verschil nou eigenlijk tussen london dry en distilled gin? Voor iedere gin-tonic liefhebber: alles dat je moet weten over gin.

Gin, wat is dat?

Voor gin heb je 2 ingrediënten nodig: botanicals en pure neutrale alcohol. En botanicals zijn alles dat plantaardig en distilleer baar is. Denk aan bloemen, zaden, wortels en kruiden. Hoofdbestanddeel van deze botanicals zijn altijd jeneverbessen die de gin die typische smaak geven. Als alcohol gebruik je een graanalcohol, een soort vodka. Inderdaad, gin is dus eigenlijk gewoon vodka met een typische smaak.

Gin komt oorspronkelijk uit Nederland

In het 17e-eeuwse Nederland werd jenever al gebruikt als medicijn tegen maagklachten en galstenen. Als snel ontdekten Engelse soldaten deze drank, namen het mee naar Engeland en verbasterden het tot gin, inclusief eigen distilleermethode. Het sterke drankje viel in de smaak bij de Engelsen en is sindsdien overal ter wereld enorm populair. 

Gin vs jenever: wat is het verschil?

Hoewel gin oorspronkelijk jenever was verschillen ze wel van elkaar. Jenever wordt namelijk over het algemeen van gerst of melasse (=suikerbiet) gemaakt en gin voornamelijk van andere granen. 

Nieuwsgierig naar het Nederlandse verhaal achter gin? Dat lees je hier

Gin in glas

London dry gin vs distilled gin: de verschillen

Op je fles gin staat over het algemeen “London dry” of “distilled”. Die benamingen geven aan welk productieproces is gebruikt voor de gin. Het verschil zit hem in de regelgeving:

  • London dry gin bestaat uit graanalcohol en botanicals (kruiden en specerijen). De botanicals moeten direct en tegelijk worden gedestilleerd. Hierna mag alleen water worden toegevoegd.
  • Voor distilled gin mag elke soort neutrale alcohol worden gebruikt en mogen ook verschillende distillaten met elkaar worden gemengd. Op die manier kunnen fruit en delicate botanicals in een gin worden verwerkt. Resultaat: je krijgt zoetere gins dan de bittere london dry. 

De verschillende smaken van gin

Elke gin smaakt naar jeneverbes. Alle andere kruiden en specerijen staan in dienst van dit besje, dat zoetig smaakt naar dennennaalden en citrus. De botanicals geven de gin zijn eigen identiteit en karakter. De combinaties zijn eindeloos, van smaken als zoethout, korianderzaad of engelwortel tot kaneel, salie en gember. De vraag wat goede gin is hangt dus af van welke botanicals jij lekker vindt.

Gin puur drinken, is dat lekker?

Eigenlijk niet. Maar toch moet je het wel een keer proberen (als echte gin-tonic liefhebber). Door een glaasje pure gin te proeven leer je de verschillende botanicals herkennen die elke gin kenmerken. En dus lekker is met welke tonic. Proeven doe je trouwens net als wijn: ruiken en slurpen. 

Hoe drink je gin?

Gin drink je dus vooral in combinatie met andere dranken. Gin-tonic is natuurlijk de bekendste, maar wat dacht je van bijvoorbeeld fruitsap of als andere gin cocktail? En die cocktails drink je lekker koud met veel ijs uit allerlei soorten glazen: longdrinkglas, whiskyglas tot groot wijnglas. Net wat jij lekker vindt.

Gek op Gin-tonics? Inspiratie vind je zeker bij ons!>

Meer sterke dranken ontdekken?

Leer alles over de verschillende sterke dranken die de basis zijn van jouw favoriete cocktails!

Van mojito tot cubalibre: alles over rum>
Oer-Hollands: jenever>

Zin gekregen in een gin-tonic?

Wij hebben de gin alvast voor je uitgezocht