Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Japanse Whisky

Japanse Whisky

Japanse whisky staat garant voor hoge kwaliteit, harmonie en een zachte smaak. Bijzonder, want Japan heeft maar een handjevol distilleerderijen. Toch kan dit unieke whiskyland zich makkelijk meten met Schotland en Ierland met merken zoals Nikka, Yamazaki en Hibiki. Ontdek de beste whisky uit Japan!

Bekijk alle Japanse whisky

Japanse whisky

Japanse whisky is in trek en terecht: de whisky's zijn van hoge kwaliteit. Ze zijn vaak mild, zacht en verfijnd en dus makkelijk te drinken voor de gemiddelde whisky drinker en dus perfect om als cadeau te geven. Het zachte komt door de zorgvuldige rijping in vaten van Japans eiken, ook wel Mizunara genaamd. Het is dit type eiken wat Japanse whisky zijn unieke karakter geeft. En dit unieke karakter proef je als je een glas voor jezelf inschenkt. Welk Japanse malt vind je lekker? We helpen je een stukje op weg met verschillende merken Japanse whisky!

Nikka from the Barrel

Nikka from the Barrel is een uitgesproken whisky voor de gevorderde drinker: stevig, rijk en het barst van karakter. Een drupje water kan geen kwaad. De Japanse blended whisky bestaat uit verschillende soorten graan en malt whisky's. Door de blend opnieuw in vaten te doen ontstaat er een rijke harmonie van verschillende whisky's.

  • Nose: pittig en peperig met pittige eiken, zachte oranje fruittonen en zachte vanille noten uit het bourbon vat.
  • Palet: grauwe zoetheid en gekonfijte sinaasappelschil, vrij rijk, vergezelt door rijke kaneel en kruidnagel. 
  • Afdronk: mild en kruidig. In perfect evenwicht.

Nikka from the barrel 50CL

Taketsuru Pure Malt 70CL

Deze blended malt is een no-age statement met een hoog percentage malt van Miyagikvo. Gemiddeld heeft de Taketsuru Pure Malt whisky 10 jaar gerijpt in verschillende soorten vaten, inclusief sherryvaten voor een rijkere smaak. 

  • Nose: Tonen van rood fruit, met zoetigheid van geglazuurde fruittaart.
  • Palet: Zacht, fruitig, met kruiden en een vleugje kersen met munt.
  • Afwerking: Fruitige afdronk

Akashi White Oak Blended

De Akashi White Oak Blended is perfect voor de beginnende whisky drinker. De Japanse blended malt heeft een milde smaak met tonen van vanille, karamel, citrusvrucht en kruidig eikenhout. Leuk feitje: de whisky is vernoemd naar de stad van herkomst, Akashi, en de distilleerderij, White Oak. Gezien de distilleerderij slecht 2 tot 4 maanden per jaar whisky distilleert, zijn de  jaarlijkse oplages zeer beperkt!

  • Nose: Chocoladepinda's, citroengras en een lichte hint van rogge.
  • Palet: Zoete granen met een neus van nootmuskaat en zwarte peper.
  • Afdronk: Zoet en tikkeltje peperig. 

Akashi White Oak Blended 50CL

Japanse whisky is hot! Zo is er laatst een fles Yamazaki verkocht voor meer dan 289 duizend dollar!

Oorsprong ligt stiekem in Schotland

Hoe Japans de malts ook zijn, de inspiratie van Japanse whisky komt deels voort uit Schotland. De Japanner Masataka Taketsuru vertrok in 1918 naar Schotland om te leren over whisky en het verkrijgen van hands-on ervaring in Speysideen Campbeltown. Hij kwam terug met een hoofd vol ideeën. En een Schotse vrouw.

Suntory & Nikka

In 1921 bundelde hij de krachten met Shinjiro Torii. Samen bouwden ze een distilleerderij aan de rand van de stad Kyoto. In 1934 besloot Torii zijn droom te realiseren; een eigen distilleerderij op Hokkaido, Yoichi. En de zaken van Torri en Taketsuru gingen goed. Nu tachtig jaar later zijn hun distilleerderijen, de merken Suntory & Nika, nog steeds de meest invloedrijke in de Japanse whisky-industrie.

timeline whisky

Japanse whisky is in trek

flessen japanse vlag

In de krachtmeting qua whisky productie staat Japan op 3. Alleen Amerika en Schotland produceren meer whisky. En als je bedenkt dat Japan maar 8 distilleerderijen heeft, en Schotland maar liefst 125, is Japan zeker geen kleine speler. Het is dan ook niet gek dat je overal steeds meer hoort dat Japanse whisky de wereld over neemt.

Met maar 8 distilleerderijen is Japan het op twee na grootste whisky producerend land der wereld

vlag japan

PRIJSWINNENDE JAPANSE WHISKY’S

En die productie ligt hoog om een reden: een altijd stijgende vraag naar Japanse whisky. De whisky is equivalent aan kwaliteit en dat zie je terug in de prijzen.

In 2001 won een Japanse whisky zijn eerste grote prijs! Sindsdien groeit de internationale populariteit en winnen Japanse whisky’s bijna jaarlijkse grote prijzen op de World Whisky Awards. 


ZELF PROEVEN

Benieuwd geworden of Japanse whisky iets voor je is? Kenner of niet, het is tijd om je comfortzone van Schotse whisky te verlaten en je eens te storten op een goed glas Japanse whisky!


Meer whisky

Meer weten over whisky? Ons assortiment biedt meer dan 1000+ whisky's. Of ben je benieuwd naar malts van andere landen? Lees dan een van de volgende artikelen: