Skip to main content

Ontdek whisky


Tennessee Whiskey

Tennessee Whiskey

Whiskey kan worden verdeeld in ontzettend veel categorieën. Zo wordt vaak het land van herkomst genoemd en heb je bijvoorbeeld Schotse whisky, Ierse whiskey en Amerikaanse whiskey. Maar ook binnen het land van herkomst zijn verschillende soorten whisk(e)y. Tess vertelt je hier alles over Tennessee whiskey.

BEKIJK JACK DANIEL'S TENNESSEE WHISKEY

TENNESSEE WHISKEY

De manier waarop het woord whisk(e)y geschreven wordt is slechts één van de vele verschillen tussen deze dranken. Want is het nou whiskey of whisky? Wanneer je in de wondere wereld van whiskey’s  duikt, kom je al snel termen als bourbon, Kentucky, Tennessee en sour mash tegen. In dit artikel behandel ik de Tennessee whiskey van Jack Daniels en geef ik je drie recepten voor heerlijke Tennessee whiskey cocktails

man jack daniels zwartwit

Tennessee whiskey

Net als bourbon is Tennessee whiskey een Amerikaanse whiskey, moet het voor het grootste gedeelte van mais worden gemaakt en wordt het gerijpt op vaten waardoor de whiskey een mooi, donker kleurtje krijgt. 

Het grote verschil tussen bourbon en Tennessee whiskey zit hem in het zogenaamde Lincoln County Process. Dit betekent dat de gedistilleerde whiskey eerst wordt gefilterd voordat het wordt opgeslagen in houten vaten om te rijpen. Deze filter bestaat uit een dikke laag esdoorn houtskool. Nadat de whiskey door de houtskool is gefilterd, blijft er een echte Tennessee whiskey over met een zachtere smaak. Deze zachte, milde smaak is het resultaat van het Lincoln County Process.
 

mannen tussen vaten tekening zwartwit

Productieproces Tennessee Whiskey

Zoals alle Tennessee whiskeys wordt ook Jack Daniels gefilterd door houtskool van esdoorn. De zachte smaak heeft bij deze whiskey alleen ook iets zoets en rokerigs. Dit komt door twee onderdelen in het productieproces van Jack Daniel’s Tennessee Whiskey: het rijpen op Amerikaanse witte eikenhouten vaten en sour mash. 

Het eerste proces is het rijpen van de whiskey in Amerikaanse witte eikenhouten vaten. Deze vaten moeten nieuw en geschroeid zijn, wat betekent dat de vaten van binnen verbrand worden. Door dit schroeien ontstaat er een laag van verbrand hout en gekarameliseerde suikers aan de binnenkant, waardoor de whiskey een licht zoete smaak krijgt.  

Sour Mash

Het tweede proces heet sour mash. Hout is een natuurproduct en elk vat heeft weer een andere werking op de gerijpte whiskey. Het zorgen voor een consistentie in de whiskey is hierdoor een stuk moeilijker voor de distilleerder, omdat de whiskey de ene keer een iets meer of minder kleur en smaak van het hout mee kan krijgen dan de keer ervoor.  Om de smaakconsistentie van Jack Daniel’s toch een beetje in de gaten te kunnen houden, werkt het bedrijf met een sour mash. De distilleerder bewaart van elke productie een beetje en gebruikt dit bij zijn volgende partij. 
 
Sour mash whiskey maakt gebruikt van deze speciale vergistingstechniek, maar de term is geen indicator van een betere of een mindere kwaliteit. Het gebruik van een sour mash zorgt ervoor dat de smaak en de kleur hetzelfde zal zijn in de  fles die je nu koopt als in een fles die je weken of maanden later koopt.

Omdat bourbons en Tennessee whiskey’s geen blends van andere whiskeys zijn, worden ze geclassificeerd als ‘straight whiskey’.
 

DEZE COCKTAILS MAAK JE MET JACK DANIEL’S TENNESSEE WHISKEY

Jack Daniel’s Tennessee Whiskey is natuurlijk al heel erg lekker in de mix met cola, maar je kunt ook variëren. Hieronder geef ik drie cocktails waar de Tennessee whiskey erg goed in uitkomt. Maak bijvoorbeeld eens een van de volgende cocktails:

En wil je meer weten over whisky en de begrippen die hiermee te maken hebben, lees dan het boek Mijn Whisky van Marcel Langedijk.

Wil je het makkelijk maken? Bestel dan een Jack Daniels met Coca Cola pakket.

Jack Daniel's Tennessee 70CL

Tess

Geschreven door Tess

Tess Posthumus is freelance hospitality professional. Ze reis de hele wereld over en werkt bij een van de beste cocktailbars van de wereld: Door 74 in Amsterdam. Onlangs werd ze verkozen tot Beste Bartender van Nederland! Lees meer over Tess en bekijk haar recepten op haar profiel

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.