5 x herfstwijnen getipt door onze wijnexpert

De herfstmaanden zijn aangebroken... Het wordt al iets vroeger donker buiten en de temperaturen dalen. Wat is er nu lekkerder dan de kachel aan te zetten en heerlijk op de bank te kruipen met een goed glas herfstwijn? Onze wijnexpert Bastiaan heeft de beste wijnen voor je op een rijtje gezet en vertelt je er graag alles over. Speciaal voor de regenachtige herfstdagen! 

Bastiaan vertelt:

Vidal-Fleury Côtes du Rhône blanc

Vidal-Fleury is het oudste wijnhuis uit de Rhône-vallei. Al sinds de oprichting in 1781 staat het internationaal bekend om zijn kwaliteitswijnen. Zelfs Thomas Jefferson was er in 1787 te gast. Er wordt een breed pallet wijnen gemaakt, afkomstig uit alle hoeken van de Rhônevallei. Van de basis Côtes du Rhône tot de iconen Condrieu en Côte-Rôtie.

Deze Côtes du Rhône blanc, gemaakt van voornamelijk viognier druiven, vind ik een typische herfstwijn. Heerlijk bij de borrel of kaasfondue, na een middag buiten in de wind en regen aan het strand. Mooi geel van kleur, met bloemige geur, honing, amandel, abrikoos en mooi rond van smaak met toch vrij frisse afdronk.

Mazzei Ser Lapo Chianti Classico Riserva

Deze ‘riserva’ Chianti is vernoemd naar een van de voorvaders van het familiebedrijf, Ser Lapo, schrijver van het eerste officiële document waarin melding wordt gemaakt van Chianti in 1398. De wijn heeft een geur van kersen met aardse tonen en een elegante frisse smaak met stevige structuur. Veel beter wordt de herfst niet!

Het damhertenseizoen in de Noord-Hollandse Kennemerduinen is weer gestart. Voor optimale instandhouding van de natuur in het duingebied wordt de hertenpopulatie in het duingebied beheerd door ingrijpen van het Nationaal Park Kennemerland. Dat gebeurt op een weloverwogen en zorgvuldige manier. De geschoten herten gaan naar poeliers of slagers in de regio. Het vlees is een ware delicatesse in de herfst! Door het uitsluitend eten van beplanting op duingrond is het zeer fijn van smaak en mals van structuur. De biefstuk laat ik een dag marineren in knoflook, rozemarijn en tijm. Kort op hoog vuur aanbraden en begeleiden met risotto en gebakken paddenstoelen. Een glas Ser Lapo Chianti Classico van Mazzei erbij maakt het helemaal af!


Drouhin Santenay 2014

Boeuf Bourgignon vind ik heerlijk in de herfst! In de stoofpan de hele dag laten sudderen op laag vuur maakt het vlees lekker mals. Ik gebruik meestal kalfswang van de lokale slager. Op lage temperatuur gegaard valt het vlees makkelijk uit elkaar en smelt het op je tong. Een rode bourgonge erbij maakt het helemaal af. De finesse en elegantie van deze wijnen spreken mij enorm aan.

Deze Drouhin Santenay komt uit het zuidelijke deel van de Côte d’Or, Santenay. Daar wordt nog relatief betaalbare rode bourgogne gemaakt. En Santenay staat bekend om zijn stevigere stijl, die heel goed past bij de Boeuf Bourgignon. In de geur wild donker fruit zoals bramen en blauwe bessen en in de smaak herken je grenadine siroop.

Bastiaan Jurna 1

OVER BASTIAAN

Bastiaan is een wijnliefhebber in hart en nieren. Hij wil klanten inspireren en wijn drinken leuker maken met nieuwe vondsten en de prachtige verhalen die achter de wijnen schuil gaan. Want als wijnspeciaalzaak willen we alle verhalen met klanten delen, zodat iedereen op zijn eigen niveau steeds meer een kenner wordt!

Meer over wijn!

De bovenstaande wijnen zijn echte pareltjes en zeker het proberen waard. Maar heb je liever een witte wijn of rosé? Ook dan is er genoeg keuze! Benieuwd naar alle wijnlanden en verschillende soorten wijn? Lees dan de onderstaande artikelen!