Skip to main content

Alles over


Rode wijn

Rode wijn

Wat is er nu lekkerder dan op de bank zitten, voor de kachel, met een glas rode wijn in je hand? Al kan het natuurlijk ook zo zijn dat je liever rode wijn drinkt bij het eten. Gelukkig is een glas wijn geschikt voor veel verschillende momenten én is er ook nog eens heel veel keuze! Houd jij bijvoorbeeld meer van een soepele merlot of stevige barolo? Wij vertellen je alles over rode wijn!

Bekijk alle rode wijnen

Rode wijnsoorten

Er zijn wereldwijd honderden druivenrassen waar wijn van wordt gemaakt. Deze druiven hebben allemaal verschillende eigenschappen die de smaak van de wijn bepalen. Maar hoe herken je deze druiven precies? Wij helpen je graag op weg! Lees alles over de populairste rode wijn druiven en soorten.

image

Cabernet Sauvignon

Een cabernet sauvignon-wijn herken je als stevige wijn met krachtige aroma’s, waarbij zwarte bessen de boventoon voeren. Alles over de cabernet sauvignon >

Pinot noir

Deze druif is de lichtste in dit rijtje. De wijn heeft aroma’s van aardbeien en kersen. En hoe meer zon, hoe zachter de tannines. Alles over de pinot noir >

Syrah of shiraz

De syrah-druif zorgt voor stevige en lichtkruidige wijnen. Je proeft in de syrah-wijnen smaken van olijven tot zwarte bessen en tabak. Lees alles over de syrah wijn > 

Merlot

Merlot-wijnen zijn opvallend zacht, romig en vol fruit. Dus niet alleen een hele populaire druif, maar ook perfect bij de borrel. Lees alles over de merlot >

Tempranillo

Deze druif is de basis voor de beroemde Spaanse rioja-wijnen? De wijnenhebben geen uitgesproken smaak en bevatten weinig tannines. Lees alles over de tempranillo >

Glas wijn geuld met verse rode vruchten en kruiden

Montepulciano

De montepulciano druif zorgt voor zwart fruit aroma's, een verfrissende zuurgraad en een rookachtige zoete afdronk. Super lekker bij allerlei soorten worst. Lees alles over de Montepulciano >

Barolo

Barolo is geen druifsoort, maar een wereldberoemde Italiaanse topwijn. De wijn is krachtige met een hoog zuurgehalte en tanninegehalte en een lichte kleur. Lees alles over Barolo wijnen > 

Chianti

Chianti is droge rode wijn met medium tannines. De wijn heeft een hoge zuurgraad en smaakt hierom heel goed bij eten. Een goede chianti is wat duurder maar zeer mooi van smaak. Lees alles over Chianti wijnen >

Amarone

Amarone wijnen hebben naast bijzondere aroma’s een medium tot hoge zuurgraad die gebalanceerd wordt door het hoge alcoholpercentage en de sterke smaken. Lees alles over Amarone wijnen >

Château Neuf-du-Pape

Vrijwel alle Château-de-pape wijnen zijn een blend van verschillende druiven. Voor deze wijnen worden meestal de grenachesyrah en mourvèdre druif gebruikt. Lees alles over Châteauneuf-du-Pape wijnen > 

Tannines

Tannines zijn chemische verbindingen in de wijn, ook wel looizuren genoemd. Deze zijn afkomstig van de schillen, pitten en steeltjes van de druif óf het vat waarin de wijn heeft gerijpt. In rode wijnen zitten gemiddeld zo’n 6 keer meer tannines dan in witte. Dat komt omdat bij het maken van rode wijn, de druivenschillen, steeltjes en pitten meegisten. Bij witte wijnen gist alleen het sap. Hoe meer tannine wijn bevat, hoe langer hij houdbaar is.

Smaakprofielen

Wist je dat de wijnen van Gall & Gall zijn ingedeeld naar smaakprofielen? Maar hoe kom je erachter welk smaakprofiel je hebt? Makkelijk! Je doet binnen 30 seconden een test en ziet gelijk wat jouw persoonlijke smaakprofielen zijn. Handig, want je kunt ook gelijk zien welke wijnen bij je passen!

Doe de test

Wijn-spijs

Een goed gerecht kan nóg lekkerder smaken met een bijpassende wijn én andersom. Wij vertellen je graag welke wijnen bij jouw favoriete gerechten passen!

De 6 basisregels

Er zijn een aantal basisregels die je kunt volgen voor het vinden van de juiste wijn bij een gerecht. Lees alle 6 basisregels voor wijn en spijs die worden gehanteerd voor wijn en spijs combinaties. Zo kies je bijvoorbeeld bij een gerecht met een stevige ‘bite’, zoals rood vlees, een rode wijn met zo’n zelfde ‘bite’, zoals een barolo.

Koken met rode wijn

Rode wijn is natuurlijk het allerlekkerst om te drinken, maar wist je dat je ook kunt koken met rode wijn? Wat dacht je bijvoorbeeld van lamskoteletten in rode wijn met pompoenrunderstoof in rode wijn op romige polenta of risotto met rode wijn en krokante pancetta? Dat klinkt toch als muziek in de oren! Of maak zelf je rode wijnsaus! Deze smaakt heerlijk bij vlees, gegrilde groente of salades.

Rode wijn tips

  • Wijn bewaren
    Hoe lang je een fles rode wijn kunt bewaren, ligt aan de soort wijn én aan de vraag of de fles geopend of ongeopend is. Het zou zomaar kunnen dat je een fles tientallen jaren kunt bewaren. 
  • Rode wijnvlek verwijderen
    Ooit wel eens last gehad van een rode wijnvlek? Dan weet je ook dat het zeker niet makkelijk is om deze vlek te verwijderen! Maar gelukkig zijn er een paar manieren waarmee de rode wijnvlek als sneeuw voor de zon verdwijnt. Wij vertellen je graag hoe je het beste een rode wijnvlek kunt verwijderen.
  • Rode wijn proeven
    Als je een fles wijn bestelt in een restaurant, laat de ober je vaak eerst de wijn proeven. Maar weet je nu of de wijn goed is? Wij vertellen je alles over hoe je wijn voorproeft en geven je 5 stappen om wijn te proeven als een pro!
  • Zelf glühwein maken
    Heb je een minder lekkere rode fles wijn thuis liggen? Dan is deze perfect voor het maken van glühwein. Of heb je nog een aangebroken fles rode wijn? Geef hier dan een twist aan! Gebruik de overgebleven wijn om een lekkere zelfgemaakte glühwein te maken. Zonde om weg te gooien, toch? 

Exclusieve rode wijn

Je ziet vaak genoeg wijnen voor onder de 10 euro, maar er zijn ook wijnen voor rond de €50 of zelfs €300. De prijs wordt bepaald door verschillende factoren. Zo is het de plek, waar de druiven die gebruikt worden voor het maken van de wijn vandaan komen, erg belangrijk. Verder heeft ook het klimaat invloed op de prijs. Daarnaast speelt ook het productie- en rijpingsproces mee. Hoe kleiner de oogst, hoe duurder de wijn. Lees alles over exclusieve wijnen en de top 5 exclusiefste rode wijnen bij Gall & Gall!

Rode wijn cocktail: Sangria

Sangria is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens hartstikke makkelijk om zelf te maken mét (hoe kan het ook anders): rode wijn! Deze Spaanse cocktail wordt vooral zomers veel gedronken maar kan ook makkelijk in de winter! De enige ingrediënten die je nodig hebt, naast rode wijn, zijn spa rood of cava, suiker, vers fruit en ijs. Bekijk hoe jij de perfecte Sangria kunt maken!


Volgende stap: proeven!

Nu je alles weet over rode wijn, is de volgende stap simpel: proeven! We hebben bij Gall & Gall een ruim assortiment aan rode wijnen. Weet jij al of je een Easy RiderRoyal Red of Classic Red bent? Doe snel de smaakprofielen om erachter te komen! Of bekijk alle rode wijnen die bij elk smaakprofiel horen!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.