Skip to main content
Welkom
0

Gekoelde rode wijn

Bij gekoelde wijn denken de meeste mensen niet direct aan rode wijn. Vaak wordt dit toch als een taboe gezien. Maar is dit wel terecht? Lees hier het antwoord op deze vraag én ontdek direct hoe je rode wijn kunt koelen en welke rode wijnen perfect zijn om koel te drinken.

Gekoelde rode wijn

Wijn van deze druiven drink je licht gekoeld

Gekoelde rode wijn?

We snappen dat dit bij veel mensen vraagtekens oproept. Op een terras bestellen de meeste mensen een glas witte wijn of rosé (of natuurlijk een ander gekoeld drankje zoals bier, cocktails of iets non-alcoholisch). Gaan we toch voor rode wijn dan kiezen we vaak voor wijnen op kamertemperatuur (en drinken we deze vooral in de winter). Kortom, gekoelde rode wijn drinken klinkt raar en lijkt een taboe. Onzin! Steeds meer sommeliers geven aan dat je rode wijn prima kunt koelen. Sterker nog, gekoelde rode wijn wordt gezien als dé nieuwe trend!

Dit betekent natuurlijk niet dat je alle rode wijn meteen in de koelkast moet zetten; sommige rode wijnen lenen zich er beter voor om gekoeld te drinken dan anderen (wijnen die wel prima gekoeld kunt drinken zijn bijvoorbeeld pinot noir of grenache). Daarnaast is rode wijn met 2 graden koelen al heerlijk te drinken. Geen zorgen; dit gaat zeker niet ten koste van de smaak!

Hoe koelen? De vuistregels

Maar waar moet je dan op letten als je zin hebt in gekoelde wijn? De volgende 'regels' zorgen ervoor dat je optimaal van die gekoelde wijn kunt genieten:

  • De zwaarte van de wijn: soepele, licht fruitige rode wijnen kun je koelen tot ca. 12 à 16 graden Celsius. Ga je voor vollere, meer krachtige rode wijnen? Deze kun je koelen op 16 à 18 graden (een kwartiertje in de koelkast).
  • De koeltijd: rode wijn hoeft niet té lang in de koelkast te staan, 30 minuten is vaak al voldoende! Voor de optimale smaakbeleving haal je deze 15 minuten van tevoren uit de koelkast. Wil je de wijn sneller koelen? Stop 'm dan in de vriezer! Ook met 15 minuten in de diepvries zorg je er namelijk voor dat de smaak van de wijn niet verloren gaat. Om de wijn op temperatuur te houden kun je deze daarna in een emmer met ijsblokjes zetten. 

Tip: is de rode wijn van tevoren niet gekoeld? Deze kan ook met een ijsblokje geserveerd worden. Bang om de wijn te verdunnen? Doe dan een ijsblokje in het wijnglas, laat 'm even rondwalsen en haal deze voordat je de wijn inschenkt weer uit het glas. Meer weten over hoe koud je wijn moet drinken? Lees er alles over in het artikel: wijn en temperatuur.

Keep it cool: de beste blauwe druiven om gekoeld te drinken

Zin gekregen in rode wijn? Goede wijnen om te koelen bevatten vaak (een of meer van) de volgende blauwe druiven:

image

Wijn en spijs: wat eet je bij gekoelde rode wijn?

Het koelen van wijn onderdrukt de tannines en haalt de meer fruitige tonen van de wijn naar boven. Hierdoor wordt de wijn toegankelijker en past hij bij veel zomerse gerechten waar je normaal geen (sterke) rode wijn bij drinkt. Denk bijvoorbeeld aan gerechten zoals: 

  • Gegrilde tonijn: heerlijk op de BBQ of door een zomerse pastasalade. Een koele pinot noir maakt gerechten met tonijn helemaal compleet! Deze wijn doet het ook goed bij gegrilde kip of zwaardvis. Lees meer over wijn bij tonijn >
  • Paella: nog een Spaanse klassieker die het goed doet met gekoelde wijn. Schenk een (gekoelde) grenache bij dit gerecht en je avond kan niet meer stuk.
  • Kaasplankje: ga je voor een kaasplankje met bijvoorbeeld brie of camembert? Een blauer zweigelt is een match made in heaven! Doordat deze wijn gekoeld is zullen de tannines minder botsen met deze kazen waardoor je de kaas optimaal proeft. Lees meer over wijn bij kaas >

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.