Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Welke wijn bij:


kaas?

Kaas
Kaas

Wijn en kaas: los om lekker te drinken of eten, maar samen nog beter! Wanneer je de juiste kaas met de juiste wijn combineert smaken beiden nog lekkerder. Je moet dan wel de juiste combinaties weten te vinden. Hier vind je daarom een overzicht van alle kazen met bijpassende wijnen zodat je vanaf nu altijd de lekkerste combinaties maakt. Zet die kaasplank maar klaar!

Bekijk alle wijnen

WIJN EN KAAS IN HET KORT

SOORT KAAS BIJPASSENDE WIJN

Witschimmelkazen

Merlotcharndonnaypinot blanc

Blauwe kazen

Ruby portgewürztraminerDessertwijn

Geit- en schapenkazen

Sauvignon Blancchenin blanctempranillocabernet sauvignon, spätburgunder

Roodkorstkazen

Gewürztraminer of een pinot gris

Verse kazen

Sauvignon BlancChenin blancsoave

Harde en halfharde kazen

Shirazmerlotpinot noirchiantibaroloamaronebordeaux

Kaasfondue

Pinot grispinot grigiopinot blancGamay

WIJN EN KAASCOMBINATIES

Witschimmelkazen

Onder witschimmelkazen vallen twee kazen die onmisbaar zijn op een kaasplateau: brie en camembert. Witschimmelkazen zijn zachte kazen met een witte korst en gaan goed samen met soepele, volle witte of rode wijnen.

Brie en Camembert zijn goed te combineren kaassoorten. Kies voor:

 • Merlot
 • Houtgelagerde chardonnay

La Palma Merlot Reserva 2019 75CL

Blauwaderkazen Niet iedereen houdt van blauwe kaas: voor sommigen is de smaak te pittig en zout. Hou jij wel van blauwaderkazen zoals een Blue de Causses, Roquefort of een Blue Stilton? Kies dan voor een van de volgende wijnen: Zoete witte wijn. Een lichtzoete of zoete dessertwijn doet het goed met blauwe kazen. Ruby port. Een klassieke combinatie is een Blue Stilton met een Ruby Port. Lictzoete gewurztraminer uit de Elzas kan de sterke smaak van blauwe kaas ook goed aan Inspiratie nodig voor een recept met blauwe kaas? Probeer dan het recept voor een heerlijke tarte tartin van rode biet met blauwe kaas.

Adam Gewurztraminer Réserve 2018 75CL

Geit- en schapenkazen

Geitenkaas heeft een uitgesproken smaak en staat bekend om haar natuurlijke zuurgraad. Hierdoor is rode wijn geen geweldige match met geitenkaas: De zuurgraad van de kaas wordt dan te dominant. Kies dus voor een frisse witte wijn. Ga voor:

 • Sauvignon blanc uit de Loire of Nieuw-Zeeland
 • Chenin blanc

Heb je op de borrelplank een stuk Spaanse schapenkaas zoals Manchego liggen? Deze licht pittige kaas is wel lekker te combineren met rood. Ga dan voor een Tempranillo, Cabernet Sauvignon of een Spätburgunder.

Roodkorstkazen

Je kent het wel, die kazen waar je hele koelkast van gaat stinken: de roodkorstkazen! Deze kazen hebben vaak een sterke smaak en geur. Qua structuur zijn ze soms lastig te combineren met wijn, ze kunnen namelijk erg plakkerig zijn. Kies bij roodkorstkazen voor een wijn met weinig tannines, deze overschreeuwen de wijn. Ga voor:

 • Gewurztraminer uit de Elzas
 • Pinot gris

Adam Gewurztraminer Les Natures Bio 2018 75CL

Verse kaas (zonder korst & schimmel)

Verse kazen zoals ricotta, feta of mozzarella zijn fris van smaak. Daarom vragen ze dan ook om frisse lichte wijnen!

Heb je een salade met feta of mozzarella gemaakt? Kies voor:

 • Sauvignon blanc
 • Chenin blanc
 • Soave

Ricotta is goed te combineren met een een glas champagne. Zoek je een recept met ricotta? Probeer dan eens dit heerlijke gebakken ricotta-taartje met salsa.

Yealands Sauvignon Blanc 2019 75CL

Harde en halfharde kazen

Denk hierbij aan een Emmentaler of Gruyere kaas. Deze kazen zijn goed te combineren met:een rode wijn of een glaasje port. Hoe ouder de kaas hoe krachtiger de rode wijn mag zijn. Lekker met:

 • Shiraz
 • Merlot
 • Pinot noir
 • Ruby port
 • Cabernet sauvignon of bordeauxblend

Boland Kelder Sixty-40 Red Blend 2018 75CL

Maak je een lekkere pasta met parmezaanse kaas? Kies dan voor een Chianti, Barolo of een Amarone.

Wijn bij kaasfondue

Donkere en koude avonden vragen om kaasfondue. Kaasfondue is ideaal voor als je met een grote groep aan tafel zit. Veelgekozen wijnen voor bij de kaasfondue zijn:

 • Pinot blanc
 • Pinot gris
 • Pinot grigio

Ben je meer een rode wijn drinker? Dan is een jonge, fruitige rode wijn ook heel goed te combineren met kaasfondue, zoals een fruitige gamay of pinot noir.

Trimbach Pinot Blanc 2017 75CL

MEER LEREN OVER WIJN EN ETEN?

De juiste combinatie van wijn en spijs maakt beiden nog lekkerder! Maar welke wijn drink je bij welk gerecht? Voer dan je favoriete gerecht in op onze wijnwijzer, en ontdek de ideale combinatie. Of leer meer over wijn en vlees, vis of groente.

Ben je nog niet klaar met wijn en kaas? Lees dan snel verder hoe je je eigen kaasplank? zo op tafel zet.