Skip to main content

Wijn en spijs combinatie


Welke wijn bij kaas?

Kaas
Kaas

Wijn en kaas: los om lekker te drinken of eten, maar samen nog beter! Wanneer je de juiste kaas met de juiste wijn combineert smaken beiden nog lekkerder. Je moet dan wel de juiste combinaties weten te vinden. Hier vind je daarom een overzicht van alle kazen met bijpassende wijnen zodat je vanaf nu altijd de lekkerste combinaties maakt. Zet die kaasplank maar klaar!

Bekijk alle wijnen bij kaas

WAT LEG JE OP JE KAASPLANK?

Het liefst een paar verschillende soorten kazen; van zacht en romig tot flink pittig. Echte regels zijn er natuurlijk niet. Neem dus vooral lekker de kazen die je zelf lekker vindt. Een paar tips zijn wel handig:

  • Serveer minimaal 3 soorten kaas.
  • Het oog wil ook wat; kies kazen met verschillende kleuren en texturen.
  • Per persoon eet je gemiddeld zo’n 100 tot 125 gram kaas bij de borrel.
  • Gebruik per kaassoort een ander mes.
  • Maak je kaasplankje af met lekkere chutneys of compote, stukjes brood en stukjes roggebrood.

Tip: haal kaas 2 uur voor het serveren (voor de harde en halfharde kazen zelfs 3 uur) uit de koelkast. Zo komen de smaken en geuren van de kaas helemaal tot z'n recht op het kaasplankje.

WAT ZIJN DAN DE BESTE COMBINATIES?

Kaas en wijn

Om je kaasplank compleet te maken met bijpassende wijnen hebben we nog even de beste / klassieke combinaties voor je op een rij gezet:

1. Rode korst kazen zoals chaumes, port salut en reblochon

Neem een jonge, fruitige wijn uit de Franse Beaujolaisstreek. Leg je een echte stevige roodschimmelkaas op de plank? Ga dan voor een aromatische gewurztraminer, zoals de prijswinnende Adam Gewurztraminer Réserve.

2. Witschimmelkazen zoals een Franse brie of camembert

Combineer met een droge mousserende wijn, een chardonnay of een pinot noir uit de Bourgogne.

3. Geiten- en schapenkazen zoals chèvre, crementell en geitenbrie

Kies een fris zure chenin blanc, sauvignon blanc of grüner veltliner.

Kaas

4. Half harde tot harde kazen zoals manchego, cheddar en boerenkazen

Wijnen van grenache druiven past heel goed bij Spaanse manchego. Bij harde boerenkazen kies je voor een syrah of mourvèdre. Bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk. Ook bordeaux past goed bij harde kazen als comté of Nederlandse belegen boerenkaas.

5. Blauwschimmelkazen zoals stilton, gorgonzola en roquefort

Een stuk blauwschimmelkaas kan wel een lekkere zoete tegenhanger gebruiken. Ga voor een glas rode port, dessertwijn, zoete mousserende wijn of een gewurztraminer uit de Elzas.

GA JE LIEVER VOOR VEILIG?

Bij een gecombineerde kaasplank is de witte Elzasser gewurztraminer altijd een goede keuze! Toch nog lastig om de beste combinatie te vinden? Ga dan naar onze wijn-spijswijzer en ga op zoek naar de lekkerste opties.

MEER LEREN OVER WIJN EN ETEN?

De juiste combinatie van wijn en spijs maakt beiden nog lekkerder! Maar welke wijn drink je bij welk gerecht? Voer dan je favoriete gerecht in op onze wijnwijzer, en ontdek de ideale combinatie. Of leer meer over wijn en vlees, vis of groente.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.