Skip to main content

7 manieren om je 'oude wijn' te gebruiken


Wat doe je met overgebleven wijn?

Wat doe je met overgebleven wijn?

Je kent het wel: zondagavond heb je een fles wijn opengetrokken. Een aantal dagen later trek je je koelkast open en staat ‘ie er nog. Zonde om weg te gooien natuurlijk maar drinken doe je ook niet meer. Wat kun je eigenlijk allemaal met overgebleven wijn? Wij geven je 7 tips.

Bestel alvast een lekkere wijn

1. IJs.. uh.. wijnblokjes

Vries je wijn eens in! Giet je overgebleven witte of rode wijn in een ijsblokjestray. Is de boel bevroren? Doe de blokjes dan in een ziplockzakje en haal uit de vriezer wanneer nodig.

Of wat dacht je van een ijsje? Giet de wijn in een ijsvormpje. Stokje erin, even invriezen en genieten maar!

2. KOKKERELLEN MET WIJN

Vaak vraagt een recept om één scheutje of één glas wijn. Om daar nou speciaal een fles voor open te maken? Is wat overdreven. Nu komen die eerdergenoemde wijnblokjes mooi van pas! 10-12 ‘wijnblokjes’ staan gelijk aan ongeveer één glas. Voeg toe aan bijvoorbeeld je risotto, een pan met stoofvlees of maak coq-au-vin. Eet smakelijk!

3. GARNALEN MET PITTIGE WIJNSAUS

Om maar eens één van de vele gerechten met wijn uit te lichten. In dit recept zwemmen de garnalen heerlijk in een beetje witte wijn. Een lekker pittig, zomers gerecht.

4. LEKKERE DRESSING

Maak een dressing voor de salade met je overgebleven wijn. 

  1. Meng 1 theelepel wijn met 2 theelepels wijnazijn (van dezelfde kleur) en een fijngehakt sjalotje. 
  2. Laat 10-15 minuten staan en voeg een halve theelepel honing en een snufje zout toe. 
  3. Even roeren en dan kan ‘ie over de sla.

 

5. EEN TWEEDE LEVEN IN DE SANGRIA

Dit overkomt iedereen wel eens: je koopt een fles wijn die eigenlijk gewoon nét niet helemaal je smaak is. Door de gootsteen? Niet doen! Geef je wijn een tweede leven in een zomerse sangria. Fruit erbij en goed koud serveren.

 

6. POCHEREN IN WIJN?

Dat kan heel goed! Laat appels of stoofperen in een pan met rode wijn en een paar scheppen suiker pocheren. Na 15 min pocheren in de wijn warm serveren. Lekker voor bij een toetje met ijs. En dat is logisch, want warm en koud complimenteren elkaar heel goed.

7. WITTE WIJN HELPT TEGEN DE RODE WIJN VLEKKEN

Je geeft een etentje en iemand gooit een glas rode wijn over je witte tafelkleed. Einde tafelkleed.. Niet gevreesd, gelukkig komt nu je restje witte wijn heel goed van pas! Met witte wijn kun je namelijk de vlek bestrijden. Laat de witte wijn 10 minuten intrekken en reinig dan met water. Nog even het kleed in de was en hij is weer net als vroeger.

Wijn over? Dan weet je nu wat te doen. Als het ooit zover komt natuurlijk. Ben jij nou iemand waarbij de wijn nooit ‘over’ is? Kijk dan eens hoe je wijn kunt combineren met verschillende recepten. Drink ‘m gewoon op bij het eten in plaats van er in.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.