Skip to main content

Sangria maken

Zelf Sangria maken of toch liever kant-en-klare Sangria bestellen? Sangria is een Spaanse alcoholische cocktail met een alcoholpercentage van ongeveer 7% tot 15%. Maar je kunt Sangria ook zonder alcohol maken. De ingrediënten, zoals fruit, zorgen voor een lichtzoete smaak. Hoe maak je Sangria? Dat lees je hieronder.

2 min bereiden
6 ingrediënten
6 glazen
162 kcal
€2.46 per glas

Ingrediënten
Voor de perfecte Sangria:

 • 75 cl droge, rode wijn (gekoeld) 
 • 20 cl brandy
 • 15 cl Triple Sec
 • 250 ml bruisend water of cava
 • 1 à 2 el suiker
 • fruit voor in de Sangria (bijvoorbeeld appel, sinaasappel, citroen, perzik, peer, bessen, etc)
 • IJsklontjes

Hoe maak je Sangria?
Volg deze stappen om jouw Sangria te maken:

 1. Meng de wijn, Napoleon en Triple Sec in een karaf
 2. Voeg plakjes sinaasappel, citroen en appel toe en roer door
 3. Voeg de suiker toe en roer opnieuw
 4. Top af met bruiswater of cava en roer voor het serveren nog een keer goed door
 5. Serveer de Sangria in een glas met ijsblokjes

Waar komt Sangria vandaan?

Om antwoord te geven op deze vraag gaan we terug naar de Middeleeuwen. Toen werd de eerste Sangria, of wat daarop leek, gedronken. Water was toen niet schoon doordat mensen en vee in hetzelfde water werden gewassen. Drank met alcohol was dus de enige optie om de bacteriën tegen te gaan. Wijn werd daarom regelmatig gedronken en opgeleukt met fruit en kruiden. De eerste Sangria was geboren!
De Sangria zoals wij die nu kennen is zo’n tweehonderd jaar voor Christus ontstaan. Toen legden de Romeinen in Spanje grote aantallen wijngaarden aan. Al snel werden allerlei vormen van punch gemaakt met Spaanse wijnen; ‘Sangria’ genoemd.

Welk fruit kies je voor in de Sangria?

Eigenlijk zijn vrijwel alle soorten fruit lekker in Sangria. Maar we zetten toch een paar suggesties op een rij:

 • Vaak wordt er in een Sangria met witte wijn gekozen voor licht fruit, zoals appels en citroen
 • In rode Sangria wordt vaak sinaasappel en appel gebruikt
 • Sangria met rosé smaakt het beste met rood fruit, zoals aardbeien en frambozen

En heb je wel eens gedacht aan kruiden in de Sangria? Probeer eens wat rozemarijn, tijm, munt of basilicum toe te voegen. Haal die echt Spaanse smaak in huis. Salud!

Met welke rode wijn maak je Sangria?

Over het algemeen kun je zeggen dat Spaanse rode wijnen (hoe kan het ook anders) het beste in Sangria passen. Denk bijvoorbeeld aan:

Dit zijn zachte rode wijnen met een gemiddelde hoeveelheid tannines (afhankelijk van het klimaat waar de druif groeit) en een relatief lage zuurgraad. Door het gebruik van dit soort zachte, soepele wijnen smaakt de Sangria niet te zoet of te zuur. 

Welke rode wijn gebruik je niet?

Om een goede Sangria te maken is het ook nodig dat je weet welke wijnen je niet gebruikt. Maak Sangria niet met:

 • Wijnen met veel tannines, denk aan zware merlot of cabernet sauvignon uit de Bordeaux.
 • Wijnen met een hoge zuurgraad zoals een pinot noir. Je gebruikt voor het maken van Sangria al veel fruit en fruitsap, dus het toevoegen van extra zuren is niet nodig.
 • Wijnen met een wat ‘groener’ karakter, zoals een nebbiolo. Meer hartige smaken zoals paprika en paddenstoelen gaan niet lekker samen met de zoete Sangria.
image

Sangria variaties

De klassieke Sangria met rode wijn kennen we. Maar wist je dat je Sangria ook kunt maken met witte wijn, mousserende wijn en rosé? Sangria is het perfecte drankje als je van variatie houdt. Mix je Sangria voor de verandering bijvoorbeeld met een frisdrank of andere soorten fruit en je hebt een hele andere Sangria. We zetten een paar varianten op een rijtje:

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.