Skip to main content
Nu tijdelijk gratis verzending voor kaarthouders

Dé Spaanse wijn cocktail


Sangria

Sangria

Sangria zelf maken of toch liever kant-en-klaar bestellen? Hoe dan ook: Sangria is dé perfecte cocktail voor op het terras. Fruitig en een beetje zoet. Maar zomer of winter; het is altijd wel tijd voor Sangria. Lees hier hoe je snel en makkelijk zo'n lekkere kan op tafel zet.

Kant-en-klare Sangria kopen

Zelf maken: Het klassieke Sangria recept

afbeelding van een kan gevuld met klassieke Sangria

Ingrediënten

  • 75 cl droge rode wijn (gekoeld) 
  • 250 ml spa rood of cava - Het ligt eraan waar jij zin in hebt!
  • 1 à 2 el suiker
  • Vers fruit. Denk aan appel, sinaasappel, citroen, perzik, peer, bessen etc.
  • Ijsklontjes
  • Het sap van 1 sinaasappel (voor een friszure smaak kun je ook limoen nemen)

Optioneel: 
125 ml brandy. Daarmee krijgt je Sangria wat extra pit

Zo maak je 'm

  1. Was het fruit en schil het eventueel. Verdeel in partjes en doe alles bij elkaar in een grote kan
  2. Pers het sap van 1 sinaasappel uit in een apart glas. Zo voorkom je dat er pitjes in je sangria terecht komen
  3. Voeg de suiker, rode wijn en eventueel de brandy toe aan het fruit in de kan
  4. Voeg het sinaasappelsap toe
  5. Schenk tot slot de spa rood of de cava hierbij
  6. Roer goed door 

Tip: Sangria is het lekkerst als je 'm goed gekoeld met ijsblokjes drinkt!

Tip: Laat Sangria het liefst met fruit en al een nacht in de koelkast staan en voeg vlak voor het serveren het soda water of de cava toe.

Welke wijnen gebruik je?

Over het algemeen kun je zeggen dat Spaanse wijnen (hoe kan het ook anders) het beste in Sangria passen. Denk bijvoorbeeld aan:

Dit zij zachte rode wijnen met een gemiddelde hoeveelheid tannines (afhankelijk van het klimaat waar de druif groeit) en een relatief lage zuurgraad. Door het gebruik van zachte, soepele wijnen smaakt de Sangria niet te zoet of te zuur. 

Welke wijnen gebruik je niet?

afbeelding van een kan gevuld met Sangria

Om een goede sangria te maken is het niet alleen nodig dat je weet welke wijn je wél moet gebruiken maar ook welke vooral níet. Maak geen Sangria met:

  • Wijnen met veel tannines, denk aan zware merlot of cabernet sauvignon uit de Bordeaux.
  • Wijnen met een hoge zuurgraad zoals een pinot noir. Je gebruikt voor het maken van Sangria al veel fruit en fruitsap, dus het toevoegen van extra zuren is niet nodig.
  • Wijnen met een wat ‘groener’ karakter., zoals een nebbiolo. Meer hartige smaken zoals paprika en paddenstoelen, gaan niet lekker samen met de zoete Sangria.

Eens wat nieuws proberen? Sangria kun je ook prima maken met witte wijn! Ook heel lekker.

Waar komt Sangria vandaan?

Om te weten waar de Sangria is ontstaan moeten we een flinke stap terug doen in de tijd. De eerste Sangria, of wat daarop leek, werd in de Middeleeuwen al gedronken. Iedereen dronk dit, zelfs kinderen. Water was toen nogal smerig doordat mensen en vee hier ook in werden gewassen. Drinken met alcohol was dus de enige optie om nog iets van de bacteriën tegen te gaan. Wijn werd daarom dus vaak gedronken. Om de boel een beetje op te leuken werden hier fruit en kruiden zoals kaneel aan toegevoegd.
De Spaanse Sangria zoals wij die nu kennen is ontstaan 200 jaar B.C. toen werden er grote aantallen wijngaarden aangelegd door de Romeinen in Spanje. Al snel werden allerlei vormen van punch gemaakt met Spaanse wijnen; ‘Sangria’ genoemd.

Wist je dat de naam Sangria afstamt van het Spaanse woord ‘sangre’ dat bloed betekent? Verwijzend naar die mooie rode kleur natuurlijk!

Sangria varianten

afbeelding van een kan gevuld met Sangria

Sangria kun je maken met rode en witte wijn, maar ook met rosé en mousserende wijn! Het is maar net wat je lekker vindt. Sangria is het perfecte drankje voor mensen die graag variëren. Gebruik voor de verandering eens Spa Rood of een frisdrank en andere soorten fruit en je hebt een heel ander drankje. We zetten een paar varianten op een rijtje:

  • Rode Sangria: de bekendste van alle soorten, maar ook hier zijn vele varianten op. Experimenteer!
  • Witte sangria: ook wel Sangria Blanco genoemd. Gemaakt met witte frisse wijn
  • Rosé Sangria: wissel de rode wijn in dit geval voor je favoriete rosé
  • Sparkling Sangria: vaak wordt er al cava toegevoegd aan rode Sangria. Bubbels kunnen echter ook als goede basis dienen voor een sprankelende variant

Sweet tea Sangria

(voor 6 glazen)

Ingrediënten

  • 75 cl sauvignon blanc
  • 60 ml triple sec
  • 80 cl ice tea
  • 3 perziken
  • 2 bakjes frambozen
  • 1 bosje munt

Zo maak je 'm

  1. Schenk de sauvignon blanc, ice tea en triple sec in een glazen kan
  2. Voeg de perziken en frambozen hieraan toe en zet de kan 1 uur in de koelkast
  3. Voeg als laatste de muntblaadjes toe en geniet! 

Beacon Hill Sauvignon Blanc 2019 75CL

Apple Cider Sangria

(voor 6 glazen)

Ingrediënten

  • 75 cl sauvignon blanc
  • 50 cl appelsap
  • 2 flesjes gemberbier
  • 1 Granny Smith appel, in stukjes
  • 1 Red Delicious appel, in stukjes
  • 1 Golden Delicious appel, in stukjes
  • 1 Citroen, in stukjes
  • 1 Sinaasappel, in stukjes

Zo maak je 'm

  1. Vul een grote glazen kan met de stukjes appel, citroen en sinaasappel
  2. Doe de appelsap, gemberbier en wijn hierbij
  3. Voeg eventueel nog wat ijs toe en roer het geheel goed door
  4. Zet de sangria 1 uur in de koelkast zodat hij lekker koud is voor het uitschenken!

Comte du Haut-Lescourey Moelleux 2017 75CL

Triple Berry Sangria

(voor 6 glazen)

Ingrediënten

  • 75 cl rosé
  • 60 ml brandy
  • 50cl Spa Rood
  • 2 el suiker
  • Een paar handjes aardbeien, blauwe bessen en frambozen

Zo maak je 'm

  1. Doe de rosé, brandy en suiker in een glazen kan
  2. Roer het geheel goed door tot de suiker helemaal is opgelost
  3. Voeg de aardbeien, blauwe bessen en frambozen hieraan toe
  4. Zet de kan 1 uur in de koelkast en genieten maar!

Gall & Gall Just Rosé 75CL

Eigen gemaakte vs. een kant en klare fles Sangria

Het is natuurlijk leuk en niet moeilijk om je eigen Sangria te maken, maar het is nóg makkelijker om gewoon een fles te kopen. Hier hoef je dan alleen nog het fruit aan toe te voegen. Voor de luie genieters onder ons! 

Welk fruit in de Sangria?

afbeelding van een glas gevuld met Sangria, met een rozemarijntakje

Eigenlijk kunnen alle soorten fruit gebruikt worden voor de Sangria. Maar vaak wordt er in een Sangria met witte wijn gekozen voor licht fruit zoals appels en citroen. In rode Sangria wordt vaak sinaasappel en appel gebruikt. Sangria met rosé smaakt het beste met rood fruit zoals aardbeien en frambozen. Wel eens gedacht aan kruiden in de Sangria? Probeer eens wat rozemarijn, tijm, munt of basilicum toe te voegen!

Zelf maken?

Ontdek welke verhoudingen voor jou de perfecte Sangria maken en voeg af en toe een nieuw ingrediënt toe. Variëren mag! Wil je eens wat anders? Maak een Sangria met witte wijn, rosé of een lekkere bubbel. De mogelijkheden zijn eindeloos! Haal die echt Spaanse smaak in huis. Of bestel je liever een glas wijn in Spanje zelf? Salud!