Skip to main content

Spaanse cocktail recept


Sangria

Sangria

Zelf sangria maken of toch liever kant-en-klare sangria bestellen? Hoe dan ook: sangria is dé perfecte wijncocktail voor op het terras. Sangria is een Spaanse alcoholische drank met een alcoholpercentage van ongeveer 7% tot 15%. Maar je kunt sangria ook zonder alcohol maken. De ingrediënten, zoals fruit, zorgen voor een lichtzoete smaak. Hoe maak je sangria? Dat lees je hieronder.

Kant-en-klare Sangria kopen

afbeelding van een kan gevuld met klassieke Sangria

DE INGREDIËNTEN

Voor de perfecte sangria, heb je deze ingrediënten nodig:

  • 75 cl droge, rode wijn (gekoeld) 
  • 250 ml bruisend water of cava
  • 1 à 2 el suiker
  • Het sap van 1 sinaasappel (voor een friszure smaak kun je ook limoen gebruiken)
  • Fruit voor in de sangria. Denk aan appel, citroen, perzik, peer, bessen, etc.
  • IJsklontjes

Optioneel: 
125 ml brandy. Daarmee krijgt je sangria wat extra pit.

ZO MAAK JE HET

Volg deze stappen om jouw sangria te maken:

  1. Was het fruit en schil het eventueel. Verdeel in partjes en doe alles bij elkaar in een grote kan
  2. Pers het sap van 1 sinaasappel uit in een apart glas. Zo voorkom je dat er pitjes in je sangria terechtkomen
  3. Voeg de suiker, rode wijn en eventueel de brandy toe aan het fruit in de kan
  4. Voeg het sinaasappelsap toe
  5. Schenk hier tot slot bruisend water of de cava bij
  6. Roer goed door en genieten maar!

Tip: Zet jouw kan sangria met fruit al een nacht van tevoren in de koelkast en voeg vlak voor het serveren bruisend water of cava toe.

afbeelding van een glas gevuld met Sangria, met een rozemarijntakje

WELK FRUIT KIES JE VOOR IN DE SANGRIA?

Eigenlijk zijn vrijwel alle soorten fruit lekker in sangria. Maar we zetten toch een paar suggesties op een rij:

  • Vaak wordt er in een sangria met witte wijn gekozen voor licht fruit, zoals appels en citroen
  • In rode sangria wordt vaak sinaasappel en appel gebruikt
  • Sangria met rosé smaakt het beste met rood fruit, zoals aardbeien en frambozen

En heb je wel eens gedacht aan kruiden in de sangria? Probeer eens wat rozemarijn, tijm, munt of basilicum toe te voegen.

Haal die echt Spaanse smaak in huis. Salud!

Met WELKE rode WIJN maak je sangria?

Over het algemeen kun je zeggen dat Spaanse rode wijnen (hoe kan het ook anders) het beste in sangria passen. Denk bijvoorbeeld aan:

Dit zijn zachte rode wijnen met een gemiddelde hoeveelheid tannines (afhankelijk van het klimaat waar de druif groeit) en een relatief lage zuurgraad. Door het gebruik van dit soort zachte, soepele wijnen smaakt de sangria niet te zoet of te zuur. 

afbeelding van een kan gevuld met Sangria

Welke rode wijn gebruik je niet?

Om een goede sangria te maken is het ook nodig dat je weet welke wijnen je niet gebruikt. Maak sangria niet met:

  • Wijnen met veel tannines, denk aan zware merlot of cabernet sauvignon uit de Bordeaux.
  • Wijnen met een hoge zuurgraad zoals een pinot noir. Je gebruikt voor het maken van sangria al veel fruit en fruitsap, dus het toevoegen van extra zuren is niet nodig.
  • Wijnen met een wat ‘groener’ karakter, zoals een nebbiolo. Meer hartige smaken zoals paprika en paddenstoelen gaan niet lekker samen met de zoete sangria.

Wist je dat de naam Sangria afstamt van het Spaanse woord ‘sangre’ dat bloed betekent? Verwijzend naar die mooie rode kleur natuurlijk!

Waar komt Sangria vandaan?

Om antwoord te geven op deze vraag gaan we terug naar de Middeleeuwen. Toen werd de eerste sangria, of wat daarop leek, gedronken. Water was toen niet schoon doordat mensen en vee in hetzelfde water werden gewassen. Drank met alcohol was dus de enige optie om de bacteriën tegen te gaan. Wijn werd daarom regelmatig gedronken en opgeleukt met fruit en kruiden. De eerste sangria was geboren!

De sangria zoals wij die nu kennen is zo’n tweehonderd jaar voor Christus ontstaan. Toen legden de Romeinen in Spanje grote aantallen wijngaarden aan. Al snel werden allerlei vormen van punch gemaakt met Spaanse wijnen; ‘Sangria’ genoemd.

Zelf sangria maken of EEN KANT EN KLARE SANGRIA fles

Ontdek welke verhoudingen voor jou de perfecte sangria maken en voeg af en toe een nieuw ingrediënt toe. Variëren mag! Wil je eens wat anders? Maak een sangria met witte wijn, rosé of een lekkere bubbel. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Het is nóg makkelijker om een fles te kopen. Je hoeft dan alleen nog maar het fruit toe te voegen. Voor de luie genieters onder ons! 

Sangria varianten

De klassieke sangria met rode wijn kennen we. Maar wist je dat je sangria ook kunt maken met witte wijn, mousserende wijn en rosé? Sangria is het perfecte drankje als je van variatie houdt. Mix je sangria voor de verandering bijvoorbeeld met een frisdrank of andere soorten fruit en je hebt een hele andere sangria. We zetten een paar varianten op een rijtje:

  • Klassieke Sangria: deze wordt gemaakt met rode wijn en is de bekendste van alle soorten.
  • Witte Sangria: ook wel sangria Blanco genoemd. Deze wordt gemaakt met (frisse) witte wijn.
  • Rosé sangria: wissel de rode wijn af en maak je sangria met je favoriete rosé wijn.
  • Sparkling sangria: denk bijvoorbeeld aan sangria met cava, maar ook prosecco is erg lekker in je sangria. Bubbels kunnen echter ook als goede basis dienen voor een sprankelende variant
  • Sangria met extra pit: houd je wel van wat extra pit? Meng je sangria dan met rum of brandy.
  • Extra zoete sangria: voor de zoetekauw is sangria met Licor 43 een erg lekkere variant.
  • Andere varianten sangria: ben je niet zo van de alcohol, maar kun je wel genieten van een lekker zoet drankje? Ga dan voor een alcoholvrije sangria. En heb je wat minder tijd en kom je er niet aan toe om de sangria zelf te maken? Ga dan voor een kant en klare sangria.