Skip to main content

Ontdek wijnland


Portugal

Portugal

Van frisgroene Vinho Verde tot zoete Port: Portugal is een veelzijdig wijnland. Door onder meer variaties in klimaat en bodemsamenstelling groeien er ruim 200 (!) bijzondere inheemse druivenrassen in een van de oudste wijnlanden ter wereld. Meer weten? Lees hier alles over Wijnland Portugal en Portugese wijnen!

portugese wijn kopen

Wijnland Portugal

  • Gematigd zeeklimaat met warme zomers en natte winters
  • 224.000 hectare aan wijngaarden
  • Meer dan 200 inheemse druivenrassen, maar groeit ook cabernet sauvignonsyrah en chardonnay(aangeplant)
  • Staat bekend om: PortVinho Verde en uitstekende droge Portugese wijnen
  • Classificatie methoden: DOC, IPR, Vinho Regionais en Vinho de Mesa

Oorsprong

De wijnbouw in Portugal werd al ver voor Christus geïntroduceerd. De Romeinen bijvoorbeeld, verbouwden al hun wijn in Portugal. Een kort intermezzo in de geschiedenis van de Portugese wijnbouw ontstond tijdens de Arabische overheersing in de vroege middeleeuwen. 

Pas toen het land in de 12e en 13e eeuw tijdens de zogenaamde “Reconquista” onafhankelijk werd ,verklaard, bloeide de wijnbouw weer op. Er werden toen veel nieuwe wijngaarden aangeplant, met zowel inheemse rassen als internationale druiven uit de Bourgogne en andere Franse gebieden.

Port

Port speelt een rol in Portugal’s wijngeschiedenis. Toen Engeland in de 17e eeuw in oorlog was met Frankrijk, konden de Britten geen Franse wijnen meer importeren, wat leidde tot grootschalige import van Portugese wijnen. In een poging de wijnen te conserveren op de lange zeereizen, zijn de beroemde versterkte zoete port-wijnen ontstaan. Lees alles over de geschiedenis van Port

Een nieuwe richting

1986 is een belangrijk jaar in de Portugese wijn geschiedenis. Portugal trad toe tot de EU.  Als gevolg moest Portugal plotseling concurreren met andere Europese wijnlanden. Om de kwaliteit van de Portugese wijnen te verbeteren, investeerden zowel de Portugese regering als de Europese Unie grote bedragen in de wijnbouw. Portugese wijnbouwers profiteren hier enorm van: zo gebruiken ze nu vaak de nieuwste technieken, wat heerlijke wijn oplevert!

WIJNSTREKEN

Er wordt praktisch door heel Portugal wijn verbouwd. Op ruim 224.000 hectare Portugese grond vind je wijnstreken in verschillende klimaten en verschillende grondsoorten. Dit zijn de drie grootste:

Dourovallei 

Het grootste gebied is de Dourovallei in het Noordoosten van Portugal. Port wordt hier veel verbouwd, Hier wordt veel port verbouwd, maar ook een van de bekendste druiven uit Portugal, de touriga nacional.

Minho (Vinho verde)

Minho ligt in het noordwesten van Portugal, tegen de Atlantische Oceaan aan. Hier wordt de frisse Vinho Verde vooral verbouwd. Lees alles over de wijnstreek Vinho Verde.

Beira Interior

Onder de Dourovallei, tegen de Spaanse grens aan in het oosten van Portugal ligt Beira Interior. Hier wordt rosé verbouwd, maar ook de touriga nacional en tempranillo (ook wel Aragonez genoemd). 

DRUIVENRASSEN

In Portugal worden meer dan 200 druivenrassen verbouwd. Enkele beroemde druiven zijn:

Tempranillo

Tempranillo behoort tot de 9 edele druivenrassen. De Portugezen noemen deze druif (afhankelijk van de regio) ook wel Aragonês of Tinta Roriz. De druif is relatief neutraal van karakter. Tempranillo's bevatten weinig zuur en zijn vrij zacht en fruitig van smaak. 

Touriga Nacional

Aroma’s van zwart fruit, zwarte bessen en bramen: zo smaakt deze inheemse Portugese blauwe druivenras. De Touriga is een verplicht onderdeel van rode wijnen uit de Dão regio. Daarnaast is hij vaak het belangrijkste ingrediënt voor rode port van hoge kwaliteit. 

Alvarinho

Deze druif is het belangrijkst in de regio van vinho verde. Dit is een druif met een dikke schil, fruitige aroma’s en een hoog alcoholpercentage.

Het etiket

Vanaf het begin van de 20e eeuw hebben steeds meer Portugese wijngebieden een wettelijk beschermde herkomstbenaming gekregen. De bekendste zijn Vinho Verde, Dão en Douro. De wijngebieden worden als volgt ingedeeld:

Denominação de Origem Controlada (DOC)

Een kwaliteitskeurmerk vergelijkbaar met de Franse Appellation d’Origine Contrôlée. Deze wijnen moeten voldoen aan strenge eisen.

Indicação de Proveniência Regulamentada (IPR)

Vergelijkbaar met de Franse Vin Délimité de Qualité Supérieure. Deze wijnen moeten ook aan redelijk strenge eisen voldoen

Vinho Regionais (VR)

Landwijn, vergelijkbaar met de Franse Vin de Pays. Deze wijnen komen uit een bepaalde regio in Portugal. De regio wordt op het etiket aangegeven.

Vinho de Mesa 

Tafelwijn, vergelijkbaar met de Franse Vin de Table. Deze wijnen kunnen uit verschillende druiven bestaan, die uit geheel Portugal kunnen komen. Op het etiket staat alleen dat de wijn uit Portugal komt.

Word een echte wijnkenner!

Nu weet je alles wat je moet weten over wijnland Portugal. Nog niet uitgelezen? Leer alles over de andere grote wijnlanden.  Meer weten over  verschillende druivenrassen? Word een wijnkenner en lees alles over andere broemde druiven zoals chardonnaycabernet sauvignon en sauvignon blanc.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.