Skip to main content

Alles over Rode Port

Rode port
Rode port

Rode port wordt vaak gebruikt als een verzamelwoord voor ruby port; een zoete variant van Portugese portwijn met een dieprode kleur. Maar waar komt rode of ruby port nou precies vandaan en hoe smaakt het? Lees hier meer!

RODE PORT IN HET KORT

RODE PORT IN HET KORT
 • Kleur: diep rood
 • Smaakt naar: zwarte bessen, kaneel, chocolade (zoet en vol)
 • Serveertemperatuur: 16°C, net onder kamertemperatuur
Bekijk alle portwijnen

OORSPRONG

Ruby port komt uit het Dourogebied in Portugal. Hier wordt al sinds de 17e eeuw port gemaakt. Volgens EU-wetgeving mag portwijn alleen worden gemaakt volgens een vastgesteld productieproces en van een bepaald soort druiven. Komt een portwijn niet uit dit gebied, dan mag een wijn officieel geen portwijn genoemd worden.

EEN COMBINATIE VAN PORTUGESE DRUIVEN

Net als bij andere soorten port, wordt ruby port uitsluitend gemaakt van een combinatie van inheemse Portugese druivenrassen. Dit zijn de bekendere Portugese druivenrassen zoals de touriga franca, touriga nacional, tinto roriz (tempranillo), tinta barroca en vele anderen.

Door de verschillen in klimaat en grondsoorten groeien er in Portugal meer dan 200 inheemse druivenrassen!

ALLES OVER WIJNLAND PORTUGAL

ZO WORDT RUBY PORT GEMAAKT

Tijdens het productieproces van port worden druiven in roestvrijstalen tanks gedaan om te gisten. Hier wordt vervolgens wijnalcohol, aguardiente aan toegevoegd (vergelijkbaar met brandy). Zo wordt de gisting vroegtijdig gestopt en worden niet alle suikers omgezet in alcohol. Op deze manier behoud je de suikers en daarmee de zoete smaak in de port!

Vervolgens is het afhankelijk van het soort ruby port hoe lang de druiven op het vat blijven liggen. Dit kan twee jaar zijn, maar ook zes of zeven. Hoe langer de port op fles ligt, hoe complexer de smaak.

MEER OVER HET PRODUCTIEPROCES VAN PORT

SOORTEN RUBY PORT

 • “Young” Ruby Port

Een betaalbare en de meest gedronken soort rode port. Het is een mengsel van verschillende inheemse Portugese druivenrassen en rijpt kort op de fles. Dit betekent dat je hem jong drinkt.

 • Reserve Ruby Port

Een port van betere kwaliteit. Het is een blend die samengesteld wordt uit meerdere oogstjaren. De reserve ruby krijgt een houtlagering van vijf tot zeven jaar in grote houten vaten Ze zijn nog steeds fruitig, maar een stuk complexer van smaak dan normale, jonge ruby port.

 • Late Bottled Vintage (LBV)

Een hoge kwaliteit ruby port, stevig en zoet van smaak. “LBV” heeft net als ruby reserve, langer op het hout gelegen dan ‘gewone’ ruby port, ongeveer 4 tot 6 jaar. LBV wordt alleen samengesteld met port uit één enkel oogstjaar.

 • Crusted

Dit is een combinatie van portwijnen uit verschillende jaren. De verschillende portwijnen hebben ieder 3 tot 4 jaar op vaten gerijpt en worden ongefilterd gebotteld. Zo ontstaat er een bezinksel in de portwijn: de crust.

 • Vintage Port

Vintage port is port afkomstig uit één enkel oogstjaar. Uitsluitend in de beste portjaren wordt een vintage port geproduceerd. Deze port is tientallen jaren op fles te bewaren en wordt steeds mooier van smaak.

Bekijk nu alle port

Ruby port is heerlijk bij pure chocolade(desserts) en kaasplateaus, maar ook lekker om mee te koken!

LEKKER IN EN BIJ JE MAALTIJD

Je drinkt port meestal als aperitief, bij kaas of bij nagerechten. Verschillende porten passen bij verschillende gerechten:

Ruby port

 • Pure chocolade of bij nagerechten met chocolade.
 • Een kaasplateau met harde, zoute kazen. Past goed bij het zoete van de ruby port.

Vintage port

 • Wildgerechten of gebraden rood vlees.

Wist je dat je ruby port heel goed als ingrediënt kan gebruiken tijdens het koken? De zoete, fruitige smaak van deze rode port kan wonderen doen in je maaltijd. Interesse? Probeer eens dit heerlijke recept van heerlijke recept van uiensoep met rode port.

MEER WETEN OVER PORT EN WIJN?

Heb je al zin in een glaasje? Wij hebben meer dan 100 soorten port in onze shop! Nog niet uitgelezen? Bekijk dan eens onze artikel over witte port of andere soorten port. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven. Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!


OOK LEUK OM TE LEZEN:

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.