Skip to main content

wat drink je wel en wat drink je niet?


Wijn in het vliegtuig

Vliegtuig
Vliegtuig

De vakantie begint zodra je in het vliegtuig zit toch? Daar moet op geproost worden. Wil je dit doen met een glaasje wijn? Dan is het handig om te weten welke wijn je het best kunt kiezen in de lucht. En gaat het alleen om de soort wijn of heeft die hoogte ook nog invloed op je smaak? Wij zetten het op een rijtje.

IN DE LUCHT SMAAKT JE WIJN ANDERS: HOE WERKT DAT DAN?

Kortweg kunnen we zeggen dat vliegen nou niet echt wonderen doet voor je zintuigen. De hoogte zorgt ervoor dat je nuances in smaak niet meer duidelijk proeft. De droge lucht in de cabine doet je smaakpapillen geen goed en ruiken wordt ook lastiger met een droge neus. Geen wonder dus dat alles anders smaakt!

DEZE WIJNEN SMAKEN GOED IN HET VLIEGTUIG

Helaas heb je vaak niet veel keuze in wijn in het vliegtuig (tenzij je business class reist, natuurlijk). Mocht je toch voor de keuze komen te staan, ga dan voor de volgende wijnen:

Witte wijn

Volle wijnen met een rijke smaak: deze proef je ook op hoogte nog! Denk aan wijnen van het smaakprofiel Big White: rijk, vol met weinig zuren. 

Meer over Big White wijnen

Rode wijn

Ga voor vol en soepelzacht. Denk aan wijnen van het smaakprofiel Big Red: zongerijpte, soepele tannines en veel smaak.

Meer over Big Red wijnen

Tip: wijn smaakt beter wanneer je goed gehydrateerd bent. Drink dus eerst een glas water voor je aan je glas wijn begint in het vliegtuig.

Kies deze wijnen vooral niet:

Lichte en delicate wijnen. Van deze wijnen blijft in de lucht niet veel over. Wijnen met een zeer hoge zuurgraad en veel tannines zijn ook geen succes: gek genoeg versterken deze smaken namelijk in de lucht.

ALTIJD EEN GOEDE KEUS:

Bubbels!  Misschien komen de smaken niet op z'n best naar boven, maar wat maakt het uit: met mousserende wijn kom je direct in de vakantiesferen!

ALTERNATIEF?

Niet alle luchtvaartmaatschappijen hebben pareltjes van wijnen aan boord. Daarnaast vlieg je nou ook niet per se om de haverklap business class (waar de wijnen vaak net wat beter zijn) dus soms kun je beter toch geen wijn bestellen maar gewoon even wachten tot je weer met beide benen op de vaste grond bent. 

Tip: Tomatensap

Eens het verschil in hoogte ervaren via je smaakpapillen? Tomatensap is enorm populair in het vliegtuig! Dit omdat je net als bij wijn, de smaak anders beleeft dan op de grond. En het is nog gezond ook.

Bekijk alle wijnen