Welke wijn bij Aziatisch?

De Aziatische keuken is immens populair in ons kikkerlandje, en wij snappen wel waarom! Al die smaken, kleuren en geuren… Alhoewel mensen Aziatisch eten vaak niet met wijn associëren, gaan sommige wijnen goed samen met deze keuken. Hieronder lees je alles over de beste Aziatische wijn-spijs combinaties

Wijn bij Aziatisch in het kort

Curry:              Pinot grisgewürztraminer, rosélichtzoete rieslinggrüner veltliner 

Pad Thai:        Grillo, viognier, gewürztraminer, grüner veltliner

Dim Sum:        Pinot bianco, pinot grigio  

Sushi:              Chablis, grüner veltliner, mousserende wijn

Wijn bij Indiase curry

In deze keuken deinzen ze niet terug voor een pittig eten, zo ook niet voor hun beroemde, pittige curry’s! Maar wist je dat je met de juiste wijn deze pittige smaak kan versterken, of juist kan verminderen? Kies je wijn aan de hand van deze voorkeur:

  • Wil je de smaak van het pittige eten verminderen? Wijn met een laag alcoholpercentage en weinig zuren blust de hete smaak en het branderige gevoel van de curry. Klinkt dit aantrekkelijk? Schenk dan een zoete riesling uit Duitsland of een pinot gris of gewürztraminer uit de Elzas. Een rosé met licht zoetje kan ook heel goed
  • Wil je de smaak van het pittige eten juist versterken? Kies dan een frisse wijn zonder zoetje zoals een grüner veltliner 

curry

Wijn bij Pad Thai

Wie aan Thailand denkt, denkt aan pad thai. En weet je wat een match made in heaven is met dit Thaise gerecht? Wijn! Een frisse, licht-zoete wijn is een goede keuze bij dit pittige Thaise gerecht. Deze helpt het pittige element in gerechten te neutraliseren. Hieronder nog een paar goede combi’s afhankelijk van de gebruikte ingrediënten:

  • Garnalen. Garnalen in de pad thai doen het goed met een frisse grillo of grüner veltliner. Een lekkere combinatie met je favoriete Thaise gerecht. Zoek je een wijn met een ronde smaak? Kies dan een gewürztraminer uit de Elzas
  • Milde pad thai. Bevat de pad thai weinig chilipeper schenk dan een viognier. Deze vollere wijn geeft net wat extra smaak aan het gerecht en past prima omdat het geen (of minder) hete pepers hoeft te blussen.
  • Tofu. Ga je voor een Pad Thai met tofu? Tofu heeft van nature vrij weinig smaak. Stem daarom de wijn af op de andere ingrediënten. Thaise basilicum, verse koriander en tauge zijn veelvuldig terug te vinden in dit gerecht. Deze kruiden en frisse groente doen het goed met een frisse, droge grüner veltliner. Deze wijnen bevatten vaak ook een lichte toon van peper en geven daarom meer pit aan de tofu en verschillende groenten.
  • Kip. Ook kip is regelmatig het hoofdingrediënt van pad thai. Dit lichte gevogelte, in combinatie met de pittige kruiden, doet het ook goed met een frisse, droge grüner veltliner.

Wijn bij Dim Sum

Volgens de Chinees Kantonese tradities drink je thee bij je dim sum. Wij snappen natuurlijk wel dat een goed glas wijn ook feestelijk kan zijn! Omdat de saus bij dim-sum van nature veel suiker of honing bevat zijn de gerechten vaak wat zoeter. Complementaire wijnen met een licht zuurtje geven daarom extra smaak aan het gerecht. We geven enkele suggesties:

  • Kies voor een droge witte wijn zoals de pinot bianco uit Italië. Liever een volle wijn? Kies dan voor een pinot grigio uit de Elzas.
  • Zit er gember in een van de dim-sum gerechten? Schenk dan een gewurztraminer. Deze kruidenmelange doet de smaak van gember nog verder opleven. 

sushi

Wijn bij sushi

Een gerecht als sushi bevat natuurlijk veel smaken uit de zee. Deze smaken laten zich goed combineren met een elegante en lichte witte wijn die zelf een klein beetje ziltig mag zijn. Denk bijvoorbeeld aan een chablis of aan een grüner veltliner. Ook een droge mousserende wijn combineert heel goed met sushi.

Een Aziatische klassieker: de loempia

Dit gerecht is in vrijwel elk Aziatisch land te vinden! Hoewel de loempia per land verschilt, zijn ze vaak gemaakt van een knapperige bladerdeeg korst met kip, gamba’s of groenten als vulling. Een lichte pinot noir doet het altijd goed bij de loempia! Deze sappige wijn vol kers en framboos sluit goed aan bij de het frisse en knapperige van de loempia

loempia

In het algemeen kunnen we zeggen dat... 

De beste wijn om bij pittige Aziatische gerechten te drinken aan 3 eisen voldoet:  

  1. Hij wordt koud geserveerd.
  2. Heeft een niet te hoog alcoholpercentage. 
  3. Is een tikkeltje zoet. 

Voor Japans eten kies je een droge, elegante, frisse wijn. Dus volgende keer als je uit eten gaat bij de Thai, Indiër of Japanner, weet jij wat je moet bestellen!

Meer lezen over wijn?

Zoals welke wijn het lekkerst past bij jouw andere favoriete gerechten? Ga dan naar onze Wijn-Spijs pagina en vul de wijnwijzer in. Dan rolt de perfecte passende wijn er zo uit! 

Ook leuk om te lezen: