Skip to main content
Welkom
0

Welke wijn bij vlees?

Vlees komt in vele vormen en smaken. Daarom kun je het best bij jouw vleessoort een specifieke wijn zoeken. Maar een Pinot Noir bij vlees kan altijd!

Onze topkeuze bij vlees

Wijn bij vlees: in een grillpan ligt een stuk karbonade met een glas rode wijn in de hoek

Welke wijn past er goed bij vlees?

Of je nu een stuk stevig rundvlees eet of een wat zachter varkenshaasje, is best wel belangrijk voor de wijnkeuze. Bij stevig vlees kan een stevige wijn, die houdt stand. Maar kies je een te stevige wijn, dan overstemt de wijn de smaak van je kip of varkenshaasje. Zonde! Lees hieronder welke wijn je het best kunt drinken bij welk gerecht zodat beide nog lekkerder smaken.

Wijn bij rundvlees

Een stuk gebraden rood vlees heeft een stevige structuur en smaak, dit vraagt om een stevige wijn met veel tannines. De tannines worden soepel van smaak door de eiwitten in het vlees, waardoor ze allebei lekkerder smaken!

  • Gegrild rood vlees, zoals een biefstuk, steak of bavette: kies een stevigere rode wijn met wat tannines. En wat kruidigheid past ook goed! Bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon, Malbec of Syrah.
  • Vlees met een romige saus: dan wordt de smaak wat zachter, dus kies je voor een wat soepelere wijn met minder tannines. Zoals een Merlot of een Zinfandel.
  • Gestoofd vlees: door het stoven wordt het vlees supersappig en wat vetter van smaak. Ook gebruik je vaak kruiden, dus een wijn die je kies is ook wat voller met een beetje kruidigheid. Zoals een Tempranillo of een Grenache.

Wijn bij varkensvlees

Varkensvlees is vaak wat vetter dan rundvlees. Daarom is het perfect om te grillen op de barbecue of grill. Omdat bij verschillende bereidingswijzes ook andere wijnen goed passen, hieronder een overzicht van een aantal perfecte matches.

  • Varkensvlees met roomsaus: een romige saus vraag om een wijn met rondheid en zachte zuren. Kies voor een houtgelagerde Chardonnay, bijvoorbeeld uit de Bourgogne of Zuid-Afrika. Deze vult de romige structuur aan.
  • Gegrild varkensvlees: bij gegrild varkensvlees past een soepele rode wijn met kruidigheid en rijp fruit. Een Grenache of blend uit de Côtes du Rhône heeft genoeg pit om de grillsmaak te versterken, zonder te overheersen.
  • Gebraden of gestoofd varkensvlees: zacht gegaard varkensvlees krijgt vaak iets zoetigs en aards. Een elegante Pinot Noir sluit daar perfect op aan met frisse zuren en subtiel rood fruit.

Wijn bij kip

Gegrild, gebraden of gefrituurd: er zijn nogal wat manieren om kip te bereiden. De smaak van kip is licht en subtiel dus bij de meeste kipgerechten kun je het beste voor een lichte en fruitige rode wijn kiezen of een volle witte wijn.

  • Gegrilde kip: kies een volle witte wijn zoals Chardonnay of een fruitige Viognier. Liever rood? Ga voor een Pinot Noir.
  • Gebakken of gekookte kipfilet: altijd goed is een Chardonnay. Maar kies je liever voor rood, neem dan Gamay (Beaujolais) of Pinot Noir.
  • Gegrilde kipfilet: om de kip niet te overstemmen, kies je voor een licht en fruitige Pinot Noir of Beaujolais of als je iets meer kruiden gebruikt een niet te zware Syrah.
  • Gebraden kip: de lichte, subtiele smaak past goed bij een lichte tot medium rode wijn, zoals Pinot Noir of Zweigelt.

Wijn bij lam

Een verfijnd stukje vlees dat elke nuance in de smaak van wijn versterkt. Er zijn verschillende bereidingswijzen voor lam, die allemaal om een ander soort wijn vragen.

  • Gestoofd of gebakken lamsvlees: ga voor een stevige Rioja Reserva, een volle en zachte Malbec of een middelzware Bordeaux
  • Lamskoteletjes: door de kruidige smaak van lamskoteletjes, kies je ook voor kruidige rode wijn met wat tannines uit de Languedoc-Roussillonstreek
  • Lamsrack uit de oven: een kruidige en volle rode wijn sluit mooi aan bij lamsrack zonder te overheersen. Kies een wijn uit het wijngebied Rhône.

Wijn bij kalfsvlees

Kalfsvlees is lichter, malser en zachter van smaak dan rund. Hierdoor past het goed bij een lichtere wijn. Het is een van de weinige vleesgerechten waarbij je goed witte wijn of rosé kan drinken. 

  • Bij een gebakken of gegrilde kalfshaas past een niet al te zware rode wijn. Kies voor een Pinot Noir uit de Bourgogne of een lichtere rode wijn zoals de Beaujolais
  • Saltimbocca is een vrij licht vleesgerecht van kalfschnitzel en proscuitto. Bij dit gerecht past een Condrieu, Pinot Gris uit de Elzas of Alsace of een lichte rode wijn uit de Bourgogne

Toch meer een rode wijndrinker? Ga dan voor lichte rode wijnen uit het smaaktype fruitig rood zoals de Pinot Noir of Valpolicella.

Wijn bij hert

Hertenvlees is mals en vol van smaak, met een subtiel wildaroma en een licht kruidige, aardse ondertoon.

  • Gebraden hert met jus: de stevige, hartige smaken vragen om een wijn met structuur en kracht. Een Bordeaux of Cabernet Sauvignon: kruidig met fijne tannines die mooi aansluiten.
  • Hertenbiefstuk: een klassieke combinatie: hertenbiefstuk en Pinot Noir. Door de elegante, fruitige stijl komt de verfijnde wildsmaak goed tot zijn recht, zonder te overheersen.
  • Stoofpot van hert: bij langzaam gestoofd hert past een wijn met diepte en kruidigheid. Syrah of Shiraz dus: donker fruit, peper en een vleugje rook dat mooi aansluit bij het stoofgerecht.

Shop je favoriete wijn

Meer wijn bij de lekkerste gerechten

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.