Skip to main content

Wijn en spijs combinatie


Welke wijn bij vlees?

Vlees
Vlees

De juiste wijn kan jouw biefstuk of lamskoteletje naar een hoger niveau tillen. En andersom. Wil jij weten welke wijn het beste past bij jouw favoriete vleesgerecht? En waarom? Hier vind je een overzicht van welke wijnen het beste bij welke vleesgerechten passen. Lees snel verder en wordt een wijn-spijs expert!

Bekijk alle wijnen bij vlees

WIJN EN VLEESCOMBINATIES

Rund

Wanneer je een gerecht kookt moet de wijn en de ingrediënten in balans zijn en elkaar versterken. Een stuk gebraden rood vlees heeft een stevige structuur en smaak, dit vraagt om een stevige wijn met veel tannines. De tannines worden soepel van smaak door de eiwitten in het vlees. Let hier dus op wanneer je wijn uitkiest. 

  • Heb je vlees met een zachte smaak of romige saus, kies dan voor een soepele wijn. 
  • Biefstuk: ga voor lichte of medium stevige wijn met een hogere zuurgraad. Bijvoorbeeld een merlot, barbera of sangiovese
  • Steak of Ribeye: kies voor een stevige rode wijn met veel tannines. Bijvoorbeeld een cabernet sauvignon, malbec of syrah. Met deze wijnen zit je zeker weten goed!

Inspiratie nodig? Ga eens voor een runderstoof in rode wijn op romige polenta.

Alamos Malbec 2023 75CL

Lam

Een verfijnd stukje vlees dat elke nuance in de smaak van wijn versterkt. Er zijn verschillende bereidingswijzen voor lam, die allemaal om een ander soort wijn vragen.

  • Gestoofd of gebakken lamsvlees: ga voor rioja reserva, malbec of een middelzware bordeaux
  • Lamskoteletjes: kies voor rode wijn uit de Languedoc-Roussillonstreek. 
  • Lamsrack uit de oven: dan kun je het beste kiezen voor een wijn uit het wijngebied Rhône.

Lam en wijn proberen? Maak dan eens lamsrack met verse kruiden uit de oven.

Catena Appellation Lunlunta Malbec 2021 75CL

Hert

Lekker in het najaar, als de dagen weer kouder worden. Ga je voor hertenbiefstuk? Neem een krachtige rode wijn, met zwart fruit zoals cassis en kersen. Een bordeaux uit Frankrijk past hier goed bij. Maar ook een Ripasso wijn uit Valpolicella of een Amarone

Masi Campofiorin Appaxximento 2020 75CL

Kalf

Kalfsvlees is lichter, malser en zachter van smaak dan rund. Hierdoor vraagt het dan ook om een lichtere wijn. Een kalfsvleesgerecht is een van de weinige vleesgerechten waarbij je goed witte wijn of rosé kan drinken. 

  • Bij een gebakken of gegrilde kalfshaas past een niet al te zware rode wijn. Kies voor een pinot noir uit de Bourgogne of een lichtere rode wijn zoals de Beaujolais
  • Zin in een schnitzel? Saltimbocca is een vrij licht vleesgerecht van kalfschnitzel en proscuitto. Bij dit gerecht past een condrieu, pinot gris uit de Elzas of Alsace of een lichte rode wijn uit de Bourgogne zoals de Santenay. 

Toch meer een rode wijndrinker? Ga dan voor lichte rode wijnen uit het smaaktype fruitig rood zoals de pinot noir of valpolicella.

Varken

Varkensvlees is vetter dan rund. Vaak wordt dit vlees gebruikt voor op de barbecue. Net zoals bij rund zijn er veel verschillende manieren waarop je varkensvlees kan bereiden, elke bereiding vraagt om een andere wijn. 

  • Gegrilde varkenskoteletten: schenk hierbij dan een heerlijk glas volle witte wijn van de chardonnay druif. 
  • Beenham: kies voor een krachtige en fruitige rosé.

Varkenssaté en varkenshaas: gaan goed samen met een rosé uit Zuid Frankrijk bijvoorbeeld uit de Provence of de Languedoc.

Planeta Chardonnay BIO 2022 75CL

MEER LEREN OVER WIJN EN ETEN?

De combinatie van wijn en eten is heel lekker, wijn kan meer doen dan alleen de smaak versterken. Wist je bijvoorbeeld dat je ook heel goed kunt koken met wijn? Ben je er toch nog niet helemaal uit wat je wilt koken? Of wat je daar dan bij drinkt? Check een passende bij gerechten op onze wijn en spijs pagina en ontdek de ideale combinatie.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.