Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Ontdek wijnhuizen


Catena

Wijnhuis Catena
Wijnhuis Catena

In 1902 kwam de Italiaanse immigrant Nicola Catena naar Mendoza. Hier plantte hij zijn eerste malbec wijngaard. En met succes: vandaag de dag behoort Catena tot de allerbeste wijnhuizen van Argentinië! Lees hier verder over wijnhuis Catena.

Bekijk Catena wijnen

EEN EIGENWIJZE GESCHIEDENIS

In de jaren 80 werd de Argentijnse wijnmaker Nicolas Catena (kleinzoon van oprichter Nicola) voor gek verklaard: Hij verkocht zijn bedrijf dat vooral tafelwijn produceerde en richtte zich vervolgens volledig op de productie van kwaliteitswijnen. Een trendbreuk, omdat Argentinië op dat moment bekend stond als producent van bulkwijn.

NIEUW TERREIN

Catena trok als eerste wijnmaker hoog de Andes in en legde wijngaarden aan op gronden die tot dan toe nauwelijks als vruchtbaar werden beschouwd. Dit bleek een slimme actie: Hoog in de bergen is het namelijk overdag warm, maar niet te heet. En ’s nachts is het weer koud, waardoor je een ander type wijn krijgt: minder log en minder zwaar. Ook is het woestijnklimaat een voordeel, hierdoor moet er wel geïrrigeerd worden, wat leidt tot meer controle op de rijpingstijd en kwaliteit van de druiven.

Lees alles over wijnland Argentinië

OUDE DRUIF

Het is Catena gelukt om door de unieke ligging van de wijngaarden verschillende smaakprofielen aan wijn te produceren. Hierbij maakte hij veel gebruik van malbec: een druivenras dat zijn grootvader mee had genomen uit Italië. Zo maakte Catena de malbec weer tot een populaire druif! In 1994 produceerde Catena Alta zijn eerste icoonwijn; vele topwijnen zouden volgen.

Alles over Malbec wijn
Het huis van Catena gelegen tussen de wijngaarden

De smaak van Catena

De wijngaarden van Catena liggen in Mendoza, het belangrijkste wijngebied van Argentinië. Dit ligt in het westen van het land, pal aan de voet van het Andesgebergte. De koele nachten en intense zonnestralen overdag op het gebergte zorgen voor een dikke schil van de druif en rijpe tannines. Hierdoor zijn de wijnen geconcentreerd, rijk en soepel van smaak.

De belangrijkste druiven die Catena verbouwd zijn:

  • Malbec (rood)
  • Chardonnay (wit)

CATENA INSTITUTE OF WINE

Catena familie
Catena familie

Sinds de jaren 80 loopt de Catena familie dus al voorop in Argentijnse wijnbouw en het aanplanten van malbec. Ze winnen regelmatig belangrijke prijzen en Catena wijnen krijgen hoge scores van belangrijke wijn-autoriteiten, zoals Wine Advocate. Het vooruitstrevende karakter van dit wijnhuis bewijst zich in het Catena Institute of Wine (CIW), dat in 1995 is opgericht. 

Het Catena Wine Institute is volledig toegespitst op het maken van Argentijnse wijn volgens de visie van de familie Catena, hier werken experts op het gebied van verschillende onderdelen van de wijnbouw, zoals bodem, het verbouwen van druiven op grote hoogte en vinificatie.

DE SMAAK VAN DE ANDRES EENS PROEVEN?

Het wijnhuis Catena heeft twee basisseries: de jongere, fruitige Alamos en de wat serieuzere, klassieke Catena. Ook eens een Catena wijn proeven? Ga dan eens van deze wijnen:

Catena Chardonnay Tupungato 

Het ‘botertje’ in de smaak van deze vol witte chardonnay versterkt de romige smaak van gerechten. Daarom past deze wijn perfect bij vis in een romige saus. Hij smaakt ook heerlijk bij gerookte vis, quiche met truffelbrie en prei, kip-champignonragout of pompoensoep.

Catena Appellation Tupungato Chardonnay 2019 75CL

Catena Lunlunta Malbec 

Deze rode wijn is gerijpt op Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten. Een krachtige, soepele rode wijn die met de smaak van bramen en zwarte bessen meer ‘op het fruit’ zit. Heerlijk bij gebraden rood vlees en hert.

Catena Appellation Lunlunta Malbec 2017 75CL

MEER OVER WIJN WETEN?

Dat komt goed uit! Lees eens verder over alle wijnlanden, of wordt wijnexpert en leer alles over de verschillende wijnsoorten! Meer zin in wat actie? Onderzoek dan eens welk smaakprofiel je hebt, of proef eens een glas wijn in vijf simpele stappen