Skip to main content

Welke kleur in welk glas?


Wijnglazen

Wijnglazen

Wijnglazen: je hebt ze in allerlei vormen en maten. Maar de vraag is altijd: welk glas, waarvoor en wanneer? We beginnen bij het begin. Waarom bestaat het wijnglas? En nee, dat is niet alleen om de elegante vorm. Het juiste glas is een vereiste om alle genuanceerde smaken te proeven. Het wijnglas is zo ontworpen dat het de smaak van de wijn verbetert en het aroma vasthoudt. Dus let even op!

SHOP ALLE WIJNGLAZEN

HET WIJNGLAS: VOET, STEEL EN KELK

Het wijnglas bestaat, van onder naar boven uit: de voet, de steel en de kelk. De functie van de voet is duidelijk: zorgen dat het glas blijft staan, niet meer niets minder. De steel voorkomt dat je hand het glas vasthoudt en dat zo de wijn opwarmt. Tot slot de kelk. Hier bestaan veel variaties in bij wijnglazen. De kelk zorgt voor het behouden en verdelen van de aroma’s. 

WITTE WIJNGLAZEN

Drink je altijd uit een zelfde glas? Niet doen. Een wit wijnglas is kleiner en smaller dan het rode wijnglas. In een breed glas vervliegen de aroma’s direct. Dat komt omdat er een groter oppervlak aan de lucht blootgesteld is. Het smalle glas zorgt dat de wijn langer koel blijft. Want koud komen deze wijnen toch echt beter tot hun recht dan lauw.

Wil je zelf ervaren wat witte wijnglazen voor effect hebben op de wijn. Bekijk dan de Wijnbox Wereldse Wijnen Wit inclusief witte wijnglazen! 

RODE WIJNGLAZEN

Rode wijn is vaak gebaat bij wat extra zuurstof. Bij rode wijn is het glas dus groter en breder dan bij wit of rose. Zo kan er voldoende zuurstof bij en ontwikkelt de wijn zich in het glas. Om goed te kunnen walsen en zo de wijn wat extra lucht te geven is het belangrijk dat ook de bol van de kelk breed genoeg is.

Wil je zelf ervaren wat rode wijnglazen voor effect hebben op de wijn. Bekijk dan de Wijnbox Wereldse Wijnen Rood inclusief rode wijnglazen! 

 

Champagne
Champagne

CHAMPAGNE GLAZEN

Over champagne is niet iedereen het eens. Champagne serveren in een flûte - het hoge smalle glas - of juist in een coupe, zoals vroeger met brede, lage kelk? Sommigen zeggen zelfs dat het allebei onzin is. Deze kenners zeggen dat champagne alleen een ander glas heeft om te laten zien dat je champagne drinkt. En niet slechts 'gewone' wijn. Wij hebben de drie soorten champagne glazen op een rij gezet. Zo weet jij welk glas je wanneer moet pakken voor de beste bubbels.

Champagne proeven

DE JUISTE HOEVEELHEID WIJN IN EEN GLAS

Je weet nu welk wijnglas je moet pakken. Maar hoeveel wijn schenk je in een glas? Officiële regels over de inhoud van een wijnglas zijn er niet. Wij hanteren de vuistregel 6 glazen uit een fles. Rode wijn schenk je tot net onder de boling. Je moet rode wijn kunnen draaien zonder dat het eruit klotst. Witte wijn en rosé schenk je juist net boven de bolling. Doe niet meer dan dat, niemand vind z'n wijn lauw lekker. 

HET WIJNGLAS OP TAFEL: RECHTS BOVEN JE BORD

De vraag met zoveel glazen is waar ze allemaal moeten staan als je de tafel dekt. Er zijn volgens de etiquette twee manieren waarop je wijnglazen op tafel hoort te zetten. Maar altijd rechts boven je bord.

  • In een schuine lijn naar beneden. Van links naar rechts in de volgorde: waterglas, rode wijnglas, witte wijnglas. Het witte wijnglas staat uiteindelijk ter hoogte van het eerste, buitenste mes.
  • In een driehoek. Het waterglas staat dan net boven de messen. Het witte wijnglas staat rechts achter het waterglas en het rode wijnglas staat links achter het waterglas.

DE VOORDELEN VAN HET JUISTE WIJNGLAS

Is het nou echt een must om al die glazen te hebben? Kan je alle wijn uit hetzelfde glas drinken of zelfs uit een koffiekopje? Jazeker, dat kan en soms is het zelfs de enige optie. Laat dat je zeker niet van een wijntje weerhouden!

Maar we zetten toch de voordelen van goede wijnglazen op een rij:

  1. De wijn komt dus beter tot zijn recht zodat je echt proeft zoals deze bedoeld is - maar dat hadden we al duidelijk gemaakt.
  2. Je maakt indruk op je gasten! Het juiste glas ziet er gewoon mooi uit op een gedekte tafel.
  3. Je hoeft niet tussen gangen, of voordat je een nieuwe wijn, schenkt glazen af te wassen!
  4. Je hoeft je glas niet leeg te drinken voordat je een andere wijn inschenkt (of ingeschonken krijgt).

MEER LEREN OVER WIJN?

Je weet nu in welk glas je welke wijn schenkt. En waarom er verschillende glazen zijn. Word een wijnpro en lees alles over de populairste witte en rode wijnen en rosé.

Ontdek jouw smaakprofiel! 

Benieuwd naar welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe dan onze smaakprofielentest ontdek welke witte én rode wijnen het beste bij jou passen.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.