Skip to main content

Dé wijnstreek van Argentinië:


Mendoza

wijnstreek Mendoza
wijnstreek Mendoza

Wijnen uit Mendoza zijn nogal uit de hoogte. Letterlijk dan. De druiven hier groeien namelijk op de hoogste punten ter wereld. De Argentijnse wijnregio produceert ook nog eens circa 70% van alle Argentijnse wijnen. Vooral de malbecs uit dit gebied zijn beroemd! Kom in Argentijnse sferen en leer alles over Mendoza.

MENDOZA IN HET KORT

  • Het gebied: ligt ten oosten van het Andesgebergte in West-Argentinië
  • Klimaat: warme, zonnige dagen en koele nachten wisselen elkaar af. Mendoza ligt op een hoogte van ca. 800-1200 meter boven zeeniveau. Het Andesgebergte werkt als een schild tegen regen; hierdoor is het droge gebied geclassificeerd als woestijn
  • Staat bekend om: malbec wijnen die zeer rijpe, ronde tannines hebben met de smaak van zwart fruit. Vaak zijn ze zeer paars van kleur
  • Belangrijkste druivenrassen: malbectempranillocabernet sauvignonchardonnay en torrontes
BEKIJK ALLE MENDOZA WIJNEN

HET ONTSTAAN VAN WIJNREGIO MENDOZA

In de 16e eeuw bestond er al zoiets als missiewijn in Mendoza. Die was vooral lokaal erg populair. Pas eind 19e eeuw kwam de grote doorbraak voor deze wijnregio. Toen werd er een spoorwegverbinding aangelegd tussen Mendoza en de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. De reistijd tussen de twee plaatsen duurde toen ineens nog maar een paar dagen in plaats van maanden. Er kwamen dus meer mensen naar Mendoza en transport van de lokale wijn naar de hoofdstad werd ineens een stuk makkelijker. De vraag en productie stijgen vandaag de dag nog steeds.

Tot het eind van de 20e eeuw lag de focus van de wijnproductie vooral op de nationale afzetmarkt. Pas sinds zo’n 25-30 jaar worden er kwalitatief betere wijnen geproduceerd die geliefd zijn over de hele wereld!

Mendoza wijnhuis

KLIMAAT

Mendoza heeft een bijzonder klimaat. Het ligt namelijk zeer hoog op een soort plateau naast het Andesgebergte. Doordat de pieken van het Andesgebergte de wijngaarden grotendeels afschermen van regen is de grond erg droog. Gelukkig komt er genoeg smeltwater uit de bergen naar beneden via speciale tunneltjes die fungeren als irrigatiesysteem. Dit systeem is oorspronkelijk al gebouwd door de Inca’s!

Terroir

De grond waarop druiven in Mendoza groeien zou je ideaal kunnen noemen. De combinatie van zand, klei en kiezels zorgt ervoor dat vocht goed de grond in kan trekken. Wijnen afkomstig van zandgronden zijn vaak iets lichter dan wijnen afkomstig van kleigrond. Deze hebben meer structuur en zijn veelal krachtiger van smaak.

Hoogte zorgt voor langere rijping

De wijnen die in Mendoza gemaakt worden krijgen een hogere zoninstraling (zo dicht bij de zon kan dat niet anders). Druiven in warmere klimaten rijpen sneller waardoor ze hun zuurgraad verliezen. Gelukkig koelt het in Mendoza 's nachts flink af door de hoogte waarop het ligt: hierdoor wordt het rijpingsproces wat vertraagd, wat goed is voor de wijnbouw! Hierdoor behouden de druiven namelijk hun verfrissende zuurgraad. Daarnaast worden de tannines in de druiven door de hoge zonintensiteit erg rijp. Een bijzondere combinatie dus: rode wijnen met soepele, ronde tannines en tegelijkertijd veel frisheid in de smaak!

DRUIVENRASSEN

Vooral Malbec is een echte bekende in de Mendoza regio. Deze druif profiteert optimaal van het plaatselijke terroir en de hoogte waarop ie groeit. Naast Malbec vind je verschillende andere bekende en minder bekende druivenrassen terug in Mendoza zoals:

MENDOZA’S BELANGRIJKSTE WIJNREGIO’S

144.000 hectare aan wijnranken, dat is wat je vindt in heel Mendoza. Hieronder vind je de belangrijkste 3 subregio’s van Groter Mendoza, het gebied rondom Mendoza Stad.

1. Luján de Cuyo

Het land van de malbec. Deze wijnregio ligt op 800 - 1.100 meter hoogte. Je vindt hier dus veelal malbec maar daarnaast ook cabernet sauvignon-, chardonnay- en torrontesdruiven. Dit is het gebied waar het allemaal begon en wat wijnland Argentinië definitief op de internationale kaart heeft gezet.

2. Valle de Uco

Ten zuiden van Mendoza Stad ligt Valle de Uco of Uco Valley. Dit is de nieuwste wijn subregio van Mendoza die vooral internationaal gezien in de spotlights staat. De bekendste wijnen uit deze regio zijn malbec, merlot, pinot noir, torrontes, chardonnay, sauvignon blanc en sémillon. Mocht je in de buurt zijn dan is deze regio ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Je vindt hier adembenemende uitzichten vanaf 1200 meter hoogte.

3. Maipú

Ten oosten van Mendoza ligt Maipu met zo’n 20 verschillende wijngaarden. Deze regio is wat minder groot dan de andere twee maar ook zeker de moeite waard om te bezoeken voor de heerlijke wijnen. Oh en als je er dan toch bent; ook de olijfolie is to die for!

Lees alles over wijnhuis Argento in Maipú.

Benieuwd of dit de wijnen voor jou zijn?

Doe dan de smaakprofielentest en kom er snel achter welke wijnen het best bij jou passen.

MEER LEZEN?

Lees dan hier alles over wijnland Argentinië of over de andere grote wijnlanden. Wist je trouwens dat Argentinië valt onder de categorie nieuwe wijnwereld? Lees hier alles over het verschil tussen de oude en nieuwe wijnwereld of verdiep je in Mendoza's beroemdste wijnhuis: Catena! Schenk een mooi glas Mendoza wijn in en lees dus rustig nog even verder!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.