Skip to main content

Ontdek wijnhuizen


Kopke

Kopke wijngaarden
Kopke wijngaarden

Wie Kopke zegt, zegt port. Kopke is namelijk een van de bekendste portmerken ter wereld. Bij Gall & Gall verkopen we meer dan 50 verschillende soorten Kopke ports. We vertellen je graag alles over het merk bekend van de iconische zwarte flessen met de handgeschilderde letters.

Bekijk alle Kopke ports

KOPKE: HONDERDEN JAREN TERUG

Wijnkelder Kopke

In 1636 vestigde Nicolau Kopkë zich in Portugal als ‘consul general’ (een soort vertegenwoordiger) van de Hanze, een samenwerkingsverband tussen handelaren en steden, tijdens de middeleeuwen. Twee jaar later werden de eerste flessen wijn verscheept naar Noord-Europa. En toen Nicolau in 1781 een boerderij in de Douro kocht, veranderde hij van inkoper naar producent. Port wijn werd al snel de focus van het bedrijf.

De aankoop van Quinta de S. Luiz in 1922 met bijbehorende wijngaarden, bijna drie eeuwen na de oprichting van Kopke, zorgde ervoor dat Kopke een grote producent van port werd. In die tijd zat Portugal in een periode van grote economische, sociale en politieke instabiliteit. Het waren jaren van zowel welvaart als jarenlange recessie. Toch bleef het landgoed van Kopke groeien, werden er nieuwe wijnstokken aangeplant en konden ze het wijnhuis blijven onderhouden. Dit is een van de redenen dat we Kopke vandaag de dag nog kennen. 

ICONISCHE KOPKE PORTS: 4 VERSCHILLENDE WIJNGAARDEN

Kopke druiven

Quinta de S. Luiz omvat verschillende wijngaarden: Quinta da Mesquita, Quinta da Lobata, Quinta da Alegria, Quinta da Galeira. Deze hebben allemaal verschillende soorten grond en liggen op diverse hoogtes. Deze elementen hebben invloed op de smaak van de druiven en dus op de uiteindelijke wijn die daarvan wordt gemaakt. In totaal heeft Kopke 125 hectare aan land waarvan 90 hectare bestaat uit wijngaarden. De belangrijkste druivensoorten die hier worden gekweekt zijn touriga nacional, touriga franca, tinta roriz en tinta cão. De wijnstokken zijn de beste in de Douro regio. Er zijn zelfs nog twee stukken grond die vanaf het begin van Kopke hetzelfde zijn gebleven. Van de druiven uit deze oude wijngaarden worden de meest iconische Kopke ports gemaakt.

Op dit moment wordt Kopke erkend als het oudste portwijnhuis en als leider van Colheita Port (port van een goed oogstjaar).

380 KOPKE: KOPKE CNK

Fles Kopke

Kopke vierde in 2018 zijn 380e verjaardag met een heel speciale wijnrelease. Kopke CNK is met 380 genummerde flessen een eerbetoon aan de oprichter. Deze Kopke symboliseert het streven, de zorg, de toewijding, de passie, de vooruitziendheid en de expertise van de mensen die altijd geprobeerd hebben om het erfgoed te behouden. Deze bijzondere port is een mix van verschillende jaargangen wijn. De meeste wijnen in deze mix, rijpen in vaten van 650 liter. De enige uitzondering is de oudste port uit 1900. Deze is namelijk gerijpt op een groot eiken vat van 2500 liter. De Kopke CNK heeft veel aroma’s van onder andere vijgen, amandel, walnoten, koffie en chocolade. Daarnaast smaakt deze Kopke CNK naar kaneel, hars, curry en balsamico. De balans tussen zoetheid en zuurgraad is perfect en de afdronk is krachtig, fris en lang. Om de exclusiviteit van deze port te versterken, heeft Kopke een speciale fles ontwikkeld in Marinha Grande, het hart van de glasindustrie in Portugal.

LEKKER BIJ…

De ports van Kopke zijn heerlijk vóór of na een maaltijd. Een witte port  is lekker als voorafje of bij een maaltijd met vis. Bij een dessert met donkere chocolade en rood fruit passen de Kopke Ruby Reserve en de Kopke Vintage goed. Bij gebak en romige desserts met droog fruit smaken de Kopke Tawny  van Kopke uitstekend, zoals de Kopke Reserve Tawny PortKopke Reserve Tawny Port en Colheita Tawny.

MEER OVER PORT

Nu weet je alles over dit iconische merk. Wil je meer lezen over port? Lees dan alles over de verschillende soorten, oorsprong en de productie van port in het artikel: alles over Port. Bekijk ook alle port bij Gall. Of lees de onderstaande artikelen voor nog meer informatie over port!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.