Skip to main content

Ontdek wijnhuizen


Mazzei

Mazzei wijnhuis
Mazzei wijnhuis

Een wijnhuis dat al meer dan 600 jaar bestaat en nog steeds in handen is van dezelfde familie… Kun je het geloven? Vandaag de dag is Mazzei één van de tien oudste wijnfamilies van Italië en één van de meest gewaardeerde namen in de Italiaanse wijnwereld. Ook is het de meest bekroonde producent van de chianti classico. Wij vertellen je graag meer over dit bijzondere wijnhuis en haar wijnen!

Bekijk alle Mazzei wijnen

DE TOP VAN DE CHIANTI

Chianti regio
Chianti regio

Al meer dan zes eeuwen maakt de familie Mazzei wijn. De passie en toewijding wordt al 24 generaties doorgegeven. De familie probeert van generatie op generatie de wijnen en vooral het productieproces continu te verbeteren. Mazzei is een befaamde naam op het gebied van Italiaanse wijn, in het bijzonder in de Toscaanse Chianti regio. De wijnen van dit domein behoren hier tot de absolute top. De rijke historie van de Mazzei familie begint vele eeuwen geleden in het middeleeuwse dorpje Castello di Fonterutoli.

Castello di Fonterutoli

In het hart van Chianti ligt Castello di Fonterutoli. Hier wordt al sinds 1435 wijn geproduceerd door de familie Mazzei. Castello di Fonterutoli heeft een totale oppervlakte van 650 hectare, waarvan (maar) 117 hectare bestaat uit wijngaarden. Deze liggen op 230 tot 500 meter boven de zeespiegel. Hier is de familie Mazzei altijd bezig met het verduurzamen van de landbouwactiviteiten. Ze maken daarbij geen gebruik van chemische onkruidbestrijding en proberen het productieafval zo veel mogelijk te recyclen. Zo wordt het compost van onder andere de druivenstengels gebruikt als volledig organische meststof.

CORRESPONDENTIE UIT 1398

De eerste gedocumenteerde verwijzing naar Chianti als productieregio is te vinden in een brief die stamt uit 1398. Hier schrijft Ser Lapo Mazzei naar een handelaar over de wijnen uit Chianti en de prijzen hiervan. Ze stuurden elkaar regelmatig brieven over de deals van die tijd, het genot van het leven en natuurlijk over wijn.

Bericht van Ser Lapo Mazzei
Bericht van Ser Lapo Mazzei

WAAR SMAKEN ZE LEKKER BIJ?

Mazzei produceert veel soorten wijnen, stuk voor stuk van uitstekende kwaliteit. Wij vertellen je meer over drie heerlijke wijnen van Mazzei en bij welk gerecht ze het lekkerst smaken!

Castello Fonterutoli

Deze wijn is ontstaan uit meer dan 40 jaar onderzoek en experimenteren met 36 verschillende types van de sangiovese druif, afkomstig van meer dan 120 wijngaarden. Hiervan worden er achttien druiven uitsluitend voor deze Castello Fonterutoli gebruikt. Deze blend bevat maar liefst 92% sangiovese en maar 8% colorino druif. Deze wijn smaakt gestructureerd en heeft een complexe bloemensmaak. Hij smaakt heerlijk bij hartige gerechten, wild vlees, stoofschotels en oude kazen. Probeer ‘m bijvoorbeeld eens bij hertenbiefstuk.

Mazzei Castello Fonterutoli 2017 75CL

Philip

Deze wijn is opgedragen aan Philip Mazzei (1730-1816), een voorouder van het Mazzei gezin. Hij was politiek denker en daarnaast ook een vriend van de Amerikaanse president en wijnverzamelaar Thomas Jefferson. Deze wijn is een vol gerijpte cabernet sauvignon. Hij heeft een lange smaak en een aangename, frisse nasmaak. Je drinkt ‘m bij stoofschotels, blauwe kaas en pittig eten. Bekijk de Spaanse stoofschotel met chorizo en sherry!

Zisola

In 2003 startte Mazzei een ambitieus project in Sicilië: Zisola. Het wijnhuis erkende het potentieel van het grootste eiland van de Middellandse Zee en kocht dit domein van 50 hectare gelegen in het zuidoosten van het eiland. Deze wijn wordt alleen gemaakt van de traditionele ‘struikachtige’ wijnstokken in de buurt van Noto. De zee die op een steenworp afstand ligt en de kalkrijke bodem zorgen voor een optimale balans met de natuurlijke uitbundigheid van de frisse nero d’avola. Ook deze wijn heeft een lange en gelaagde smaak. Hij smaakt het lekkerst bij pittige vissoep, hartige pasta- en rijstgerechten en gegrild rood vlees met groente. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze gegrilde biefstuk met courgette?

Mazzei Zisola Sicilia Noto Rosso 2018 75CL

BEKIJK MEER OVER HET WIJNHUIS EN DE WIJNEN VAN MAZZEI

NOG VEEL MEER JAREN TE GAAN

Nu weet je veel meer over dit bekende Italiaanse wijnhuis en de heerlijke wijnen. We hopen natuurlijk dat dit wijnhuis nog veel meer jaren blijft bestaan en we nog minstens 100 jaar van deze wijnen mogen genieten. Lees hier meer over de bijzondere wijnlanden en welke wijnsoorten we eigenlijk allemaal kennen! Of bekijk de onderstaande artikelen voor nog meer leuke wijnverhalen en weetjes!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.