Italië
Italië is een bijzonder wijnland: er zijn enorme verschillen in klimaat van noord tot zuid en er staan honderden inheemse druivenrassen aangeplant. Wil je meer weten over de geschiedenis van Italiaanse wijnen, de bekendste druiven, Italiaanse wijnetiketten en Italiaanse wijnhuizen? Lees dan snel verder!
WIJNLAND ITALIË IN HET KORT
We hebben een paar feitjes over wijnland Italië voor je op een rij gezet:
- Grootste wijnproducent ter wereld!
- 850.000 hectare aan wijngaarden
- Productie van meer dan 53 miljoen hectoliter wijn per jaar
- Druivenrassen: pinot grigio, nebbiolo, sangiovese, albana, trebbiano, verdicchio, barbera, vernaccia
- Wijnstreken: Puglia, Toscane, Sicilië, Sardinië, Marken, Piemonte, Latium, Veneto, Friuli, Lombardije, Umbrië
GESCHIEDENIS VAN ITALIAANSE WIJN
In de 6e eeuw voor Christus werd de wijnbouw in Zuid-Italië geïntroduceerd door de eerste Griekse kolonisten. Dit was het begin van de wijnbouw zoals we die nu kennen. Inmiddels is de Italiaanse wijn niet meer uit ons leven te denken en is het land de grootste wijnproducent ter wereld!
De modernisering van de Italiaanse wijnbouw
Vanaf de 17e en 18e eeuw tot halverwege de 20e eeuw vond er weinig vernieuwing plaats in de Italiaanse wijnbouw. Terwijl de Spanjaarden en Fransen hun wijnkennis verder ontwikkelden en verfijnden, bleef de wijnbouw in Italië zo'n beetje stilstaan tot ver na de Tweede Wereldoorlog.
Gelukkig is er in de afgelopen halve eeuw ontzettend veel veranderd in Italië: het land is enorm gemoderniseerd en de kwaliteit van Italiaanse wijn is daardoor sterk toegenomen. Vandaag de dag vind je sommige van de beste wijnen ter wereld in Italië!
DE GROOTSTE DRUIVEN / WIJNEN
In Italië worden honderden druivenrassen verbouwd die vaak onder 3 of meer namen bekend staan of alleen maar zeer lokaal voorkomen. Houd je het nog bij? Dit zijn de bekendste:
1. Pinot grigio
Deze druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk waar hij bekend staat als pinot gris, maar Italië heeft de druif groot gemaakt. De kleur van de druiven varieert van grijsblauw tot rozebruin. De pinot grigio uit Italië is lichter en witter dan de variant uit Frankrijk. Pittige aroma's van sinaasappel, mandarijn en andere tropische vruchten worden aangevuld met bloemen en kruiden.
2. Sangiovese
De meeste Sangiovese groeit in Toscane. Een typische wijn van deze druif heeft een ietwat kruidige geur waarin je vaak tijm, bittere kersen en tomaat kunt herkennen. Door de hartige smaak is ‘ie perfect bij harde kaassoorten, rood vlees en wildgerechten. Deze gerechten versterken namelijk de smaak van cassis, pruimen en de tannines die in deze heerlijke wijnen te vinden zijn!
3. Barbera
De barbera druif wordt voornamelijk in Noord-Italië gekweekt, de meeste barbera druiven daarvan komen uit de de Piemonte streek. Met zijn hoge zuurgraad is hij ideaal voor een warm klimaat. De druif geeft een donkere, fruitige en vaak volle wijn en smaakt heerlijk bij stoofvlees, wild, paddenstoelen, truffel en wortelgroenten.
DE BELANGRIJKSTE WIJNSTREKEN
Italië is een langgerekt land. Hierdoor kent het een uiteenlopende geografie en een net zo gevarieerd klimaat. Praktisch overal worden druiven verbouwd! Van de koele berggebieden tot de hete zuidelijke kustregio's. Dit zijn 3 grote wijnstreken in Italië:
1. Toscane
Toscane is meer dan het land van wereldberoemde architecten, schilders en beeldhouwers. Sommige van de meest beroemde wijnen uit Italië komen óók uit Toscane. Toscane is met haar chianti misschien wel het bekendste wijngebied en brengt heerlijke, wereldberoemde wijnen voort.
2. Sicilië
In de Middellandse Zee ligt het eiland Sicilië. Al in de 14e eeuw kende Sicilië een florerende wijnbouw cultuur. Een van de bekendste druiven van Sicilië is de nero d'avola druif. Deze blauwe druif brengt sappige, fruitige wijnen voort en is langzaamaan de internationale markt aan het veroveren.
3. Piemonte
In het Italiaans betekent de naam Piemonte letterlijk 'aan de voet van de bergen'. De bekendste wijn uit deze regio is de barolo. Deze wordt ook wel de ‘wijn van koningen en de koning van de wijnen’ genoemd. Barolo is rijk en zwaar van smaak met uitgesproken tannines en een hoge zuurgraad.
DE LEKKERSTE ITALIAANSE WIJNEN
MEER OVER ITALIAANSE WIJN: WIJNETIKETTEN, WIJNSTREKEN EN WIJNHUIZEN
Classificatie op wijnetiketten
De Italianen volgen bij het opstellen van het etiket de Europese richtlijnen. De volgende classificatie (van laag naar hoog) zijn te vinden op de wijnetiketten:
- Vino da tavola: tafelwijn. Dit zijn meestal eenvoudige wijnen die geen oorsprongsbenaming hebben. De gebruikte druiven kunnen uit diverse gebieden in Italië afkomstig zijn. Tafelwijnen zijn meestal blends van verschillende druiven
- Indicazione Geografica Tipica (IGT): wijn uit een omschreven gebied (bijvoorbeeld Piemonte of Sicilië). De wijn moet voor minstens 85% afkomstig zijn uit het geografische gebied dat op het etiket genoemd wordt
- Denominazione di Origine Controllata (DOC): kwaliteitswijn met gecontroleerde herkomstaanduiding. Deze wijn is aan strenge regels gebonden wat betreft druivenrassen, productiegebied en vinificatietechnieken
- Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG): kwaliteitswijn met gecontroleerde én gegarandeerde herkomstaanduiding. De term garantita garandeert de superieure kwaliteit van deze wijnen.
PROSECCO
Prosecco is een populaire Italiaanse mousserende wijn die vooral bekendstaat om zijn frisse, fruitige smaak en lichte bubbel. Prosecco wordt vaak geassocieerd met feestelijke gelegenheden en is een toegankelijk alternatief voor champagne, met zijn zachte, niet te droge smaak. Het wordt gemaakt van de Glera-druif en is perfect voor iedereen die op zoek is naar een sprankelende wijn met karakter.
ITALIAANSE WIJNHUIZEN
Naast deze prachtige wijnstreken zijn er ook veel geweldige wijnhuizen in Italië te vinden.
ZONIN
De familie Zonin maakt al bijna 200 jaar wijn. Wat begon als een klein wijnhuis, is nu de grootste producent van Italië. Hun missie? De hele wereld laten genieten van de beste Italiaanse wijnen.
OGIO
Heerlijk frisse en toegankelijke wijnen voor elk gerecht – dat is Ogio. Ga je uitgebreid koken? Bekijk dan snel de wijnen van Ogio en vind de perfecte match!
MASI
Masi, het wijnhuis van de familie Boscaini, heeft een rijke historie. Directeur Sandro Boscaini is gepassioneerd en streng, vooral als het gaat om de kwaliteit van zijn wijnen en het imago van Bardolino en Amarone.
INYCON
De Inycon-wijnen komen uit Sicilië en worden gemaakt door Cantine Settesoli. Sinds de oprichting in 1958 is het uitgegroeid tot een coöperatie van 2000 wijnbouwers met 6000 hectare wijngaarden en 32 druivensoorten.
ITALIAANSE RODE WIJN
De Italiaanse wijnen zijn stoer, donker en rijk aan tannine. Wanneer je hiervan houdt, ben je bij de Italiaanse rode wijnen aan het juiste adres. De bekende Nebbiolo druif wordt gebruikt om de kwaliteitswijn Barolo te maken. Deze rode wijn smaakt naar kersen, leer, klei en anijs. Naast deze soort wijn, zijn er vele andere soorten rode wijnen uit Italië. Bekijk ons assortiment voor verschillende rode wijnen uit Italië.
ITALIAANSE WITTE WIJN
De Italiaanse witte wijn is minder bekend in tegenstelling tot de Italiaanse rode wijn. Al worden er in Italië ook veel goede kwalitatieve witte wijnen geproduceerd. Arneis is bijvoorbeeld een echt kwaliteits druivenras en is bekend van de wijn San Silvestro Roero Arneis. Afkomstig uit een subgebied van Piemonte, met een eigen DOCG. Dit is de hoogste classificatie die je in Italië kan krijgen.
MEER OVER WIJN:
Naast Italië zijn er natuurlijk nog tal van andere mooie wijnlanden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het wereldberoemde wijnland Frankrijk of het zonnige wijnland Spanje? Beide landen hebben een rijke wijngeschiedenis. En wil je een echte wijnkenner worden? Ontdek dan ook alles over de populairste wijnsoorten en de Super Tuscans.
Meer lezen