Skip to main content

Ontdek wijnhuis


Tenute del Cerro

Tenute del Cerro

Authentieke Italiaanse emotie beleven! Dat is het motto van Tenute del Cerro. Het wijnmerk heeft verschillende wijnhuizen verspreid over Toscane en Umbrië. Maar hoe smaakt die ‘Italiaanse emotie’ eigenlijk? En waar komt dat temperament precies vandaan? Ontdek alles over Tenute del Cerro.

Bekijk alle wijnen van Tenute del Cerro

Wijngaarden onder de Toscaanse zon

De meeste wijngaarden van Tenute del Cerro liggen in Toscane. De wijnstreek grenst aan westkant aan de Tyrreense zee. Verder naar het oosten verandert het landschap in de Apennijnse bergen. Voor wijnen van topkwaliteit moet je op die heuvelruggen zijn! De wijngaarden krijgen daar veel zonuren. Dat in combinatie met de temperatuur en de plaatselijke grond zijn dit perfecte omstandigheden voor de druiven die er groeien. Sangiovese is de belangrijkste druif. Dezelfde sangiovese die Tenute del Cerro voor zijn wijnen gebruikt!

Meer weten? Lees verder over de wijnstreek Toscane.

 

Het bedrijf achter Tenute del Cerro

In totaal heeft het wijnbedrijf 300 hectare met wijngaarden. De wijnmakers van Tenute del Cerro zijn echte professionals met veel ervaring. Ze werken verspreid over verschillende locaties in Toscane en Umbrië waar ze al meerdere prijswinnende wijnen hebben geblend/gemaakt. Zo maken ze wijnen op Fattoria del Cerro, la Poderina en Monterufoli. We hebben een paar pareltjes voor je uitgelicht!

Vino Nobile di Montepulciano

Fattoria del Cerro heeft 94 hectare aan wijngaarden voor hun Vino Nobile (anders verwarrend, hierboven staat 300). Daarmee zijn zij de grootste producent van Vino Nobile. Er wordt eerst een strenge selectie op druiven gedaan, want er zijn veel druiven om uit te kiezen. Alleen de beste worden gebruikt voor de Vino Nobile wijn. Dat geeft de wijnen van Fattoria del Cerro ondermeer zijn goede kwaliteit. De druif? Prugnolo gentile! Dit druivenras kun je zien als een broertje van de sangiovese druif. Wil je proeven? Probeer dan de Vino Nobile di Montepulciano eens! Deze Royal Red heeft een rijke, maar verfijnde smaak. Combineer je hem met een hapje eten? Denk dan eens aan gebraden vlees, zoals kalfsvlees of ossenhaas

Fattoria del Cerro Vino Nobile di Montepulciano 2019 75CL

Brunello di Montalcino la Poderina 

Voor La Poderina moet je afreizen het dorpje Montalcino in de Italiaanse wijnstreek Toscane. Dit wijnhuis maakt een wijn genaamd brunello. Vaak worden wijnen vernoemd naar het druivenras of de wijnstreek. Bij brunello ligt dat net even anders. De wijnen uit deze regio smaakten net even anders dan wijnen uit andere gebieden. Men dacht dat dit door het unieke druivenras kwam en noemde de druif ‘brunello’. Vandaar Brunello di Montalcino. De wijn van brunello uit Montalcino… Dit om er in 1879 achter te komen dat het gewoon om de sangiovese druif ging! Deze smaakte gewoon anders dankzij de plaatselijke terroir (bv. De specifieke grond, ligging en klimaat). Hoe dat precies zit? Lees hier meer over welke aspecten de smaak van wijn beïnvloeden! Oh, en over de naam van de wijn, die bleef gewoon Brunello.

Dan nog even over die smaak: stevig en complex! Deze Brunello valt binnen het smaakprofiel Royal Red en gaat goed samen een goed stuk gegrild rundvlees.

La Poderina Rosso di Montalcino 2022 75CL

Fattoria del Cerro Vermentino di Toscana 2018

Meer richting Pisa ligt Monterufoli. Ook dit is een wijnhuis van Tenute del Cerro. Omringt door ongerepte natuur ziet de wijngaard er hieruit als een romantische dagdroom. Zie je jezelf al zitten met een goed glas wijn, de zon op je bol en ontelbaar veel vermentino druiven om je heen? Nu nog een goed boek en dan is je dagdroom compleet! Wat dacht je van Dante’s Divine Comedy? In het werk van deze beroemde Italiaan kom je vaak de naam Ugolino della Gherardesca tegen. Hij was de graaf en politicus die ooit woonde waar nu de wijngaard is! Hoe toevallig?

Ben je nog niet toe aan het inzetten van je vakantiedagen? Gelukkig kun je deze wijn ook thuis proberen. Deze Vermentino di Toscana is super fruitig. Ideaal voor de Fruit Lover onder ons. Hij smaakt goed in combinatie met Italiaanse kazen of schelpdieren.


Meer wijn?

Nog niet uit gelezen? Komt dat even goed uit! Er valt nog zo veel te ontdekken. Lees bijvoorbeeld meer over het wijnland Italië of de wijnstreek Umbrië. Wijn bij het eten? Bekijk dan de wijn en spijs pagina voor de beste combinaties!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.