Skip to main content

Alles over Italiaanse wijnstreek


Toscane

Italië
Italië

Toscane is beroemd om z'n mooie steden, rijke culturele erfgoed en heerlijke eten. Wijnen als brunello di montalcino, chianti en vino nobile de montepulciano komen allemaal uit wijnstreek Toscane. Lees hier alles over Toscaanse wijn!

Bijna 3.000 jaar geleden leefde in de vruchtbare heuvels van Toscane een volk dat zichzelf ‘Etrusken’ noemde. Toscane betekent dan ook letterlijk ‘land van de Etrusken’. De Etrusken waren sociaal en cultureel zeer ontwikkeld. Ze verbouwden graan, olijven en druiven en dreven handel in ijzer, wijn en keramiek.

Ook de eeuwen daarna heeft Toscane altijd een belangrijke economische en artistieke rol in de Italiaanse geschiedenis gespeeld. De Renaissance is in Florence, het hart van Toscane, begonnen. Het culturele erfgoed van de regio bestaat uit talrijke kunstwerken van wereldberoemde architecten, schilders en beeldhouwers. Niet verrassend dus dat sommige van Italië's meest beroemde wijnen ook uit Toscane komen!

Toscane

Chianti en Chianti Classico

Al sinds de 13e eeuw worden er wijnen gemaakt in Chianti, het gebied tussen Siena en Florence. Tot de jaren ‘70 waren veel Chianti’s simpele rode wijnen, die meer om de decoratieve mandflessen dan om de smaak bekend stonden. Sindsdien is de -opbrengst per hectare verlaagd en zijn veel wijngaarden gemoderniseerd. Tegenwoordig is de kwaliteit van de Chianti’s veel beter dan voorheen.

Sangiovese druif


Chianti's worden gemaakt op basis van de sangiovese-druif. De wijnen worden naar wens aangevuld met de blauwe canaiolo, witte trebbiano en malvasia en internationale druivenrassen als de cabernet sauvignon

VINO NOBILE DI MONTEPULCIANO

Toscane

Zo’n 120 km ten zuidoosten ligt Montepulciano. In het gebied rondom dit stadje wordt een uitstekende rode wijn wordt gemaakt. - Deze Vino Nobile de Montepulciano is vol van smaak, met meer alcohol dan Chianti. De wijn bestaat voor minimaal 70% uit sangiovese en moet minstens 2 jaar rijpen om de naam Vino Nobile te mogen dragen. De Riserva van deze wijn moet zelfs minimaal 3 jaar rijpen. 

Rosso di Montepulciano

Wijnen van de DOC Rosso di Montepulciano zijn wat lichter van smaak dan de Vino Nobile di Montepulciano. De Vino Nobile di Montepulciano en Rosso di Montepulciano hebben overigens niets te maken met de Montepulciano d'Abruzzo, een rode wijn van montepulciano-druiven uit de Abruzzen.

BRUNELLO DI MONTALCINO

De sangiovese vormt niet alleen de basis van Chianti en Montepulciano, maar ook van de Brunello di Montalcino. Deze volle, rijke rode wijn wordt gemaakt van de brunello-druif, een kloon van de sangiovese.

Na enkele jaren van rijping in grote eiken vaten, heeft de wijn nog jaren flesrijping nodig om een optimale smaak en geur te ontwikkelen. Naast de DOCG Brunello di Montalcino is er ook de Rosso di Montalcino. Deze rijpt minder lang en is iets toegankelijker van karakter.

Vin Santo

Echte Toscaanse wijn is ook de Vin Santo (letterlijk 'heilige wijn'). Vin Santo is een amberkleurige dessertwijn van ingedroogde witte trebbiano- en malvasia-druiven, gerijpt in kleine houten vaatjes. De wijn komt in verschillende soorten, van uiterst zoet tot een droge versie, die iets weg heeft van een droge fino sherry. De betere Vin Santo’s hebben een DOC, waarvan er inmiddels meer dan 10 bestaan.

Malvasia en trebbiano worden het meest gebruikt, maar in sommige gebieden zijn pinot blancpinot grischardonnay en sauvignon toegestaan. Ter afsluiting van de maaltijd dopen de Toscanen vaak droge amandelkoekjes, cantuccini, in een glaasje Vin Santo.

Bolgheri

Langs de kuststrook van Livorno tot Grosseto investeerden wijnbouwers in de jaren '70 enorm in de aanplant van internationale druivenrassen. In plaats van zich te concentreren op plaatselijke rassen zoals de sangiovese, maakten ze wijnen van internationale druivenrassen. Denk aan cabernet sauvignonmerloten syrah wijn. Deze wijnen, de zogenaamde Super Tuscans, bleken van superieure kwaliteit en werden al snel wereldwijd bekend!

Uit de DOC Bolgheri komen enkele van deze beroemde Super Tuscans. DOC staat voor Denominazione di origine controllata, en betekent dat de wijn geproduceerd wordt in een geregistreerd herkomstgebied volgens specifieke regels. De Sassicaia wijn (gemaakt van cabernet sauvignon) uit Bolgheri heeft een robijnrode kleur, aroma’s van vanille en zwarte bessen, en heerlijk verfijnde romige smaak.


MEER LEREN OVER ITALIAANSE WIJNEN?

Wijnland Italië is naast Toscane rijk aan nog veel meer mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over Puglia of Sicilië!

Wil je je verdiepen in Italiaanse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers, waaronder barolomontepulciano en brunello di montalcino. Meer leren over Italiaanse inheemse druiven? Ontdek dan bijvoorbeeld nero d'avolanebbiolosangiovese of trebbiano

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.