Skip to main content

Alles over de Italiaanse wijnstreek


Umbrië

Umbrië

Midden in Italië, omsloten door de regio’s Toscana, Latium en Marche, ligt Umbrië. De heuvels van deze streek zijn bijna het hele jaar door prachtig groen! Umbrië wordt daarom ook wel ‘het groene hart’ van Italië genoemd. Het klimaat en landschap van de regio zijn vergelijkbaar met Toscane en zijn dan ook zeer geschikt voor wijn- en olijfbouw. Lees meer over deze Umbrië wijnen!

Toscane's onbekendere zusje

wijngaard

De zomers zijn droog en zonnig in Umbrië. De winters kunnen behoorlijk koud en nat zijn, zeker in de bergen. Ondanks de ideale klimatologische omstandigheden is Umbrië nooit zo’n populair wijnbouwgebied geworden als het aangrenzende Toscane.

Dat heeft waarschijnlijk met de bereikbaarheid van de regio te maken. De streek is bergachtiger dan Toscane, heeft geen grote rivieren en grenst niet aan de zee. Daardoor werd de handel in het verleden bemoeilijkt.

Umbrië telt een aantal bijzondere middeleeuwse dorpen (onder meer Orvieto en Assisi) en is ook erg bekend om de productie van truffels. Umbriaanse cavatori (truffeljagers) speuren de bossen in het gebied tussen Spoleto, Norcia en Cascia af op deze kostbare ondergrondse paddestoelen.

DE GROOTSTE WIJNREGIO: ORVIETO

De grootste DOC van Umbrië is Orvieto. DOC staat voor Denominazione di origine controllata, en betekent dat de wijn geproduceerd wordt in een geregistreerd herkomstgebied volgens specifieke regels.

DOC Orvieto is goed voor maar liefst 80% van de totale DOC-productie van de regio. De wijngaarden van Orvieto strekken zich uit rondom de middeleeuwse stad Orvieto. De witte wijnen die hier worden geproduceerd moeten 40% tot 60% Trebbiano-druiven bevatten, geblend met 15% tot 25% verdello.

Andere druivenrassen die erin verwerkt worden zijn onder meer de grechetto en malvasia. Orvieto’s zijn meestal fris en stevig en behoorlijk droog, hoewel er ook zoete versies gemaakt worden.

 

MEER LEREN OVER ITALIAANSE WIJNEN?

Wijnland Italië is rijk aan mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over Toscane of Sicilië!

Wil je je verdiepen in Italiaanse wijnen? Lees dan meer over de wijnklassiekers, waaronder BaroloMontepulciano d'Abruzzo en Brunello di Montalcino. Meer leren over Italiaanse inheemse druiven? Ontdek dan bijvoorbeeld Nero d'AvolaNebbioloSangioveseof Trebbiano! Ga je op vakantie naar Italië? Plan dan deze Toscaanse wijnreis en ontdek al het moois dat Italiaanse wijn te bieden heeft!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.