Skip to main content

"Only one quality, the finest"


Veuve Clicquot

Veuve Clicquot

Veuve Clicquot is al meer dan 200 jaar een begrip in Frankrijk. Het was het eerste champagnemerk waar een vrouw aan het roer stond en Madame Clicquot was hier de eerste moderne zakenvrouw die Veuve Clicquot tot een wereldberoemd champagnemerk heeft gemaakt. Lees hier meer over dit champagnemerk en haar bijzondere geschiedenis.

Bekijk alle Veuve Clicquot Champagnes

DE ALLEREERSTE ZAKENVROUW

Madame Clicquot

Philippe Clicquot kwam uit een familie van bankiers en textielhandelaren. Toch besloot hij in 1772 een champagnehuis te openen. Hij had de ambitie om de grenzen over te steken en dat lukte al snel. Venetië was de bestemming van zijn eerste lading champagne. Een aantal jaren later nam Philippes zoon, François Clicquot, het stokje over. Hij deelde zijn liefde en kennis voor champagne met zijn vrouw. In 1805 overleed François en nam zijn vrouw, de toen 27-jarige Barbe Clicquot Ponsardin, de touwtjes in handen. Hiermee was Madame Clicquot een van de eerste zakenvrouwen van de moderne tijd. In een tijdperk waarin vrouwen werden uitgesloten van het bedrijfsleven, was dit erg bijzonder. Madame Clicquot durfde het hoofd van het bedrijf te zijn, een rol die ze met passie en vastberadenheid op zich nam. Madame Clicquot wordt beschreven als een dapper en intelligente vrouw.

Het Franse woord veuve betekent letterlijk weduwe.

Grande Dame de Champagne

Grande Dame de Champagne

Madame Clicquot was bereid om risico’s te nemen en haar bedrijf uit te breiden naar alle hoeken van de wereld. Ze verbeterde productietechnieken en bedacht een manier om de champagne helderder te maken: ‘table de remuage’. Hierbij wordt de fles steeds een stukje naar links of rechts gedraaid en beetje bij beetje meer rechtop gezet. Dit zorgt ervoor dat het gros van het bezinksel de kleinere deeltjes opneemt zodat er een heldere champagne overblijft. Deze techniek werd al snel overgenomen door andere champagnemakers en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt. Ook bedacht Madame Clicquot de allereerste mix van rosé-champagne. Binnen een paar jaar maakte ze het merk Veuve Clicquot bekend en werd ze de ‘Grande Dame de Champagne’ genoemd.

Veuve Clicquot Terroir

HET GELE LABEL

In 1866 overleed Madame Clicquot op 89-jarige leeftijd. Veuve Clicquot was toen al een tijdje in handen van Edouard Werlé en was een wereldbekende merknaam. Edouard registreerde in 1877 het gele label V. Clicquot P. Werlé. Dit was speciaal in het leven geroepen voor een champagne die voor de Engelse markt gemaakt was. Deze champagne is iets droger dan de witte labels en was een groot succes in Engeland. Andere landen volgden snel en waren ook gek op de champagne met het gele label. Tegenwoordig is dit gele label een belangrijk kenmerk van de Veuve Clicquot flessen. 

Veuve Clicquot Yellow Label

Veuve Clicquot Yellow Label

Deze champagne heeft een consequente stijl. Hij is complex en krachtig en is voornamelijk gemaakt van de pinot noir en daarnaast van de chardonnay en meunier. Met een unieke gele huisstijl straalt Veuve Clicquot elegante levendigheid met een ‘randje’ uit. De eerste slok van deze champagne bevat alle frisheid en kracht die het Yellow Label kenmerkt. Je ruikt een mooie balans tussen fruitige aroma’s van de druivenrassen en de geroosterde aroma’s van de rijping op de fles. Deze champagne is heerlijk als aperitief en vormt een mooie toevoeging op visgerechten of eend. Je serveert ‘m bij 8-10 °C.

Er zijn veel verschillende formaten Veuve Clicquot. Maar hoeveel glazen schenk je hieruit? Lees hieronder een kort overzicht:

  • 75 cl (normaal formaat): 6 glazen
  • 1,5 l (Magnum): 12 glazen
  • 3 l (Jeroboam): 24 glazen
  • 15 l (Nebuchadnezzar): 120 glazen

Lees meer over alle verschillende formaten!

WORD EEN CHAMPAGNEKENNER!

Nu weet je alles over dit bekende champagnemerk en haar bijzondere geschiedenis. Maar er valt nog veel meer te leren over champagne. Weet jij bijvoorbeeld wat voor soort mousserende wijnen er bestaan? Lees alles over champagne en word een échte kenner!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.