Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Ontdek wijnhuizen


Veuve Clicquot

Wijnhuis Veuve Clicquot
Wijnhuis Veuve Clicquot

Veuve Clicquot is al meer dan 200 jaar een begrip in Frankrijk. Het was het eerste champagnemerk waar een vrouw aan het roer stond en Madame Clicquot was hier de eerste moderne zakenvrouw die Veuve Clicquot tot een wereldberoemd champagnemerk heeft gemaakt. Lees hier meer over dit champagnemerk en haar bijzondere geschiedenis.

Bekijk alle Veuve Clicquot Champagnes

DE ALLEREERSTE ZAKENVROUW

Madame Clicquot

Philippe Clicquot kwam uit een familie van bankiers en textielhandelaren. Toch besloot hij in 1772 een champagnehuis te openen. Hij had de ambitie om de grenzen over te steken en dat lukte al snel. Venetië was de bestemming van zijn eerste lading champagne.

Een aantal jaren later nam Philippes zoon, François Clicquot, het stokje over. Hij deelde zijn liefde en kennis voor champagne met zijn vrouw. In 1805 overleed François en nam zijn vrouw, de toen 27-jarige Barbe Clicquot Ponsardin, de touwtjes in handen. Hiermee was Madame Clicquot een van de eerste zakenvrouwen van de moderne tijd. In een tijdperk waarin vrouwen werden uitgesloten van het bedrijfsleven, was dit erg bijzonder. Madame Clicquot durfde het hoofd van het bedrijf te zijn, een rol die ze met passie en vastberadenheid op zich nam. Madame Clicquot wordt beschreven als een dapper en intelligente vrouw.

Het Franse woord veuve betekent letterlijk weduwe.

Grande Dame de Champagne

Madame Clicquot was bereid om risico’s te nemen en haar bedrijf uit te breiden naar alle hoeken van de wereld. Ze verbeterde productietechnieken en bedacht een manier om de champagne helderder te maken: ‘table de remuage’. Hierbij wordt de fles steeds een stukje naar links of rechts gedraaid en beetje bij beetje meer rechtop gezet. Dit zorgt ervoor dat het gros van het bezinksel de kleinere deeltjes opneemt zodat er een heldere champagne overblijft. Deze techniek werd al snel overgenomen door andere champagnemakers en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt. Ook bedacht Madame Clicquot de allereerste mix van rosé-champagne. Binnen een paar jaar maakte ze het merk Veuve Clicquot bekend en werd ze de ‘Grande Dame de Champagne’ genoemd.
Favoriet opslaan
Veuve Clicquot Brut Rosé Giftbox

DE GRENS OVER

In 1810 creëerde Madame Clicquot de eerste vintage champagne (champagne uit een bepaald jaar) ooit. Vier jaar later slaagde ze erin om de Europese blokkade te overwinnen en kon ze 10.550 flessen champagne naar Sint-Petersburg verschepen. De Russen waren zo enthousiast dat deze flessen vrijwel meteen uitverkocht waren. Madame Clicquot koos ervoor om nog een schip met 12.780 flessen naar Rusland te sturen. Ook deze flessen waren uitverkocht zodra ze op de Russische markt verschenen. Hierdoor werd de naam Veuve Clicquot al snel bekend en kwamen er steeds meer buitenlandse aanvragen.

Favoriet opslaan
Veuve Clicquot Ponsardin Brut Rosé

Veuve Clicquot Ponsardin Brut Rosé 75CL

HET GELE LABEL

In 1866 overleed Madame Clicquot op 89-jarige leeftijd. Veuve Clicquot was toen al een tijdje in handen van Edouard Werlé en was een wereldbekende merknaam. Edouard registreerde in 1877 het gele label V. Clicquot P. Werlé. Dit was speciaal in het leven geroepen voor een champagne die voor de Engelse markt gemaakt was. Deze champagne is iets droger dan de witte labels en was een groot succes in Engeland. Andere landen volgden snel en waren ook gek op de champagne met het gele label. Tegenwoordig is dit gele label een belangrijk kenmerk van de Veuve Clicquot flessen.

200 JAAR OUDE FLES: DUURSTE OOIT VERKOCHT

200 jaar oude fles Veuve Clicquot

In juli 2010 vond een groep Finse duikers 168 flessen champagne in een wrak op de bodem van de Oostzee. Hiervan werden 46 flessen geïdentificeerd als Veuve Clicquot. Op 17 november 2010 werd aangekondigd dat de flessen zouden worden geveild. In 2011 betaalde een bieder €30.000 voor een bijna 200 jaar oude fles Veuve Clicquot. Deze fles ging de geschiedenis in als duurste fles champagne ooit verkocht. Toen de champagne 5 jaar later werd geproefd, waren verschillende flessen nog goed drinkbaar. De koude en donkere zee had ervoor gezorgd dat de flessen goed bleven.

VEUVE CLICQUOT YELLOW LABEL

Deze champagne heeft een consequente stijl. Hij is complex en krachtig en is voornamelijk gemaakt van de pinot noir en daarnaast van de chardonnay en meunier. Met een unieke gele huisstijl straalt Veuve Clicquot elegante levendigheid met een ‘randje’ uit. De eerste slok van deze champagne bevat alle frisheid en kracht die het Yellow Label kenmerkt. Je ruikt een mooie balans tussen fruitige aroma’s van de druivenrassen en de geroosterde aroma’s van de rijping op de fles. Deze champagne is heerlijk als aperitief en vormt een mooie toevoeging op visgerechten of eend. Je serveert ‘m bij 8-10 °C.

Favoriet opslaan
Veuve Clicquot Ponsardin Brut

Veuve Clicquot Ponsardin Brut 75CL

BEKIJK HIER HOEVEEL GLAZEN JE SCHENKT UIT VERSCHILLENDE FORMAAT FLESSEN

Er zijn veel verschillende formaten Veuve Clicquot. Maar hoeveel glazen schenk je hieruit? Lees hieronder een kort overzicht:

  • 75 cl (normaal formaat): 6 glazen
  • 1,5 l (Magnum): 12 glazen
  • 3 l (Jeroboam): 24 glazen
  • 15 l (Nebuchadnezzar): 120 glazen

Lees meer over alle verschillende formaten!

WORD EEN CHAMPAGNEKENNER!

Nu weet je alles over dit bekende champagnemerk en haar bijzondere geschiedenis. Maar er valt nog veel meer te leren over champagne. Weet jij bijvoorbeeld wat voor soort mousserende wijnen er bestaan? Lees alles over champagne en word een échte kenner!