Skip to main content

Alles over


Quadrupel bier

Quadrupel bier

Het hoge alcoholpercentage van rond de 10% maakt quadrupel bier heel geschikt voor de winter. Vandaag de dag is het een sterke, rijke biersoort die het hele jaar door gedronken wordt. En dan het liefst naast een maaltijd met stevige smaken.

BESTEL HIER JOUW QUADRUPEL BIER

Wat is quadrupel bier?

Het hoge alcoholpercentage van quadrupel bier komt in de buurt van de hoeveelheid alcohol in wijn. Omdat bier gerst bevat, worden quadrupel en andere sterke bieren ook wel ‘gerstewijn’ of Barley Wine genoemd. Brouwerij La Trappe introduceerde in 1991 de naam 'quadrupel'. De hopbitterheid is laag tot gemiddeld en je proeft vooral moutige smaken in dit donkere bier. Voor de liefhebbers van rijke smaken is quadrupel bier de beste uitvinding van de 20e eeuw.

infografiek over Quadrupel bier

GESCHIEDENIS VAN QUADRUPEL BIER

Quadrupel is één van de jongere bieren onder de biersoorten. Andere biersoorten bestaan al eeuwenlang, maar quadrupel pas sinds 1991. Een echte millennial dus. La Trappe, één van de twee Nederlandse Trappistenbrouwerijen, heeft quadrupel bier geïntroduceerd. We kunnen alleen niet zeggen dat quadrupel oorspronkelijk een Nederlandse biersoort is. Het werd al namelijk al eerder in verschillende landen gedronken. La Trappe was alleen de eerste die de term ‘quadrupel’ gebruikte voor hun zwaarste bier.

Van oorsprong een trappist. Nu wordt quadrupel bier ook door andere brouwerijen gemaakt.

Brouwproces

Quadrupel is een bier van hoge gisting, net zoals alle andere trappistenbieren. Het bier is op de fles gerijpt. Hierdoor blijft er vaak bezinksel achter. Mocht het bezinksel in je glas terechtkomen, dan kun je het zonder problemen drinken. De kleur van een quadrupel is donker koper tot donkerbruin en vrij helder.
Bij deze biersoort wordt meer mout gebruikt dan bij dubbel en tripel bier. Hierdoor wordt de smaak nog voller en sterker.

DE VERSCHILLEN TUSSEN ENKEL, DUBBEL, TRIPEL EN QUADRUPEL

Van enkel tot quadrupel bier, er is veel op de markt. Dat kan ervoor zorgen dat je even niet meer weet wat de verschillen zijn. We hebben heb daarom voor je op een rij gezet.

Enkel bier: Dit bier wordt ook wel patersbier genoemd en valt onder de biersoort abdijbier. Dit bier werd namelijk in de Middeleeuwen door de monniken zelf gedronken. Het is gebrouwen met een minimale hoeveelheid lichte mout. Daardoor is het bier licht van kleur en bevat het een minimaal alcoholpercentage.

Dubbel bier: Dit bier is donkerder van kleur, doordat de mout die gebruikt wordt ook donkerder is. Daarnaast wordt er twee keer zoveel mout toegevoegd aan het bier. Dat zorgt voor een hoger alcoholpercentage.

Tripel bier: Dit bier heeft een hoger alcoholpercentage dan dubbel bier. Daarnaast worden er lichte mouten gebruikt bij het brouwen, waardoor het bier een lichtblonde kleur heeft. Om smaak mee te geven wordt af en toe een licht gebrande mout gebruikt.

Quadrupel bier: Dit is de sterkste variant, doordat er meer lichte mouten worden gebruikt om alcohol aan het bier toe te voegen. Daarnaast heeft quadrupel bier een meer gekruide en geroosterde smaak dan tripel. Tegelijkertijd worden donkere mouten worden gebruikt om het bier donker van kleur te maken.

QUADRUPEL BIER GLAS

Een quadrupel bier drink je uit een tulpglas. Hier komt de crèmekleurige schuimkraag mooi in uit en komen de vele aroma’s goed tot hun recht. Door je quadrupel in een tulpglas te schenken plaats je dit veelzijdige bier letterlijk op een voetstuk. Het bokaalglas staat namelijk op een rond voetje.

Quadrupel Schenken

Schenk je quadrupel rustig uit, terwijl je het glas in een hoek van 45 graden houdt. Het koolzuurgehalte is normaal tot vrij hoog, waardoor er snel een mooie schuimkraag ontstaat.

Quadrupel Afschuimen

Een quadrupel bier schuim je niet af. De schuimkraag redt zichzelf wel.

QUADRUPEL BIER & ETEN

Al met al heeft quadrupel een complexe smaak met duidelijke aanwezigheid van mout en alcohol. Je kunt van alles proeven in dit bier; van karamel tot donker fruit en van kruiden tot bruine suiker. Quadrupel is vol en rond, daarom is het belangrijk dat er sterke smaken tegenover staan. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Rode vleessoorten, zoals hertenbiefstuk. Die gaan goed samen met quadrupel. 
  • Maar ook spareribs geven een goede balans tussen je quadrupel bier en je eten.
  • De krachtige smaak van deze tarte tartin met blauwe kaas is goed opgewassen tegen een quadrupel.

DORST GEKREGEN?

Je bent nu meer te weten gekomen over de smaken van quadrupel bier. Hoog tijd dus om er zelf een te proberen. Laat je verrassen door de vele verschillende smaken die je tegenkomt in een quadrupel bier.

BEKIJK HIER ALLE QUADRUPEL BIEREN

OOK LEUK OM TE LEZEN:

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.