Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Alles over


Quadrupel bier

Quadrupel bier

Quadrupel bier is eigenlijk hetzelfde als barley wine, of gerstewijn. Het hoge alcoholpercentage van dit bier maakt het heel geschikt voor de winter. Inmiddels kunnen de liefhebbers de rest van het jaar ook niet meer zonder quadrupel. Vandaag de dag is het een sterke, rijke biersoort die het hele jaar door gedronken wordt. En dan het liefst naast een maaltijd met stevige smaken.

BEKIJK HIER ALLE QUADRUPEL BIEREN

Wat is quadrupel bier?

Quadrupel bier is eigenlijk gerstewijn (Barley wine). Brouwerij La Trappe heeft in 1991 de naam 'quadrupel' gegeven aan hun gerstewijn. Quadrupel is een stevige biersoort met een hoog alcoholpercentage van rond de 10%. De hopbitterheid is laag tot gemiddeld en je proeft vooral moutige smaken in dit donkere bier.

infografiek over Quadrupel bier

GESCHIEDENIS VAN QUADRUPEL BIER

Quadrupel is een van de jongeren onder de biersoorten. Andere biersoorten bestaan al eeuwenlang, maar quadrupel pas sinds 1991. Een echte millennial dus. La Trappe, een van de twee Nederlandse Trappistenbrouwerijen, heeft quadrupel bier geïntroduceerd. We kunnen alleen niet zeggen dat quadrupel oorspronkelijk een Nederlandse biersoort is. Gerstewijn werd al eerder in verschillende landen gedronken. La Trappe was alleen de eerste die de term ‘quadrupel’ gebruikte voor het zwaarste bier.

Quadrupel bier staat dus ook bekend als een gerstewijn. Het hoge alcoholpercentage van gemiddeld 10% komt namelijk in de buurt van de hoeveelheid alcohol in wijn. Omdat bier gerst bevat, worden zulke sterke bieren ook wel ‘gerstewijn’ genoemd.

Van oorsprong een trappist. Nu wordt quadrupel bier ook door andere brouwerijen gemaakt.

Brouwproces

Quadrupel is een bier van hoge gisting, net zoals alle andere trappistenbieren. Het bier is op de fles gerijpt. Hierdoor blijft er vaak bezinksel achter. Mocht het bezinksel in je glas terechtkomen, dan kun je het zonder problemen drinken. De kleur van een quadrupel is donker koper tot donkerbruin en vrij helder.

Bij deze biersoort wordt meer mout gebruikt dan bij dubbel en tripel bier. Hierdoor wordt de smaak nog voller en sterker. Het is dan ook het sterkste biertje onder de trappisten van La Trappe. Het alcoholpercentage is 10% en dit merk je ook terug in de smaak. Daarnaast zijn vooral moutsmaken duidelijk aanwezig en is de hopbitterheid laag tot gemiddeld. Voor de liefhebbers van rijke smaken is quadrupel bier de beste uitvinding van de 20e eeuw.

QUADRUPEL BIER GLAS

Een quadrupel bier drink je uit een tulpglas. Hier komt de crèmekleurige schuimkraag mooi in uit en komen de vele aroma’s goed tot hun recht. Door je quadrupel in een tulpglas te schenken plaats je dit veelzijdige bier letterlijk op een voetstuk. Het bokaalglas staat namelijk op een rond voetje.

Schenken

Schenk je quadrupel rustig uit, terwijl je het glas in een hoek van 45 graden houdt. Het koolzuurgehalte is normaal tot vrij hoog. Daardoor ontstaat er snel een mooie schuimkraag.

Afschuimen

Een quadrupel bier schuim je niet af. Die schuimkraag redt zichzelf wel.

QUADRUPEL BIER & ETEN

Al met al heeft quadrupel een complexe smaak met duidelijke aanwezigheid van mout en alcohol. Je kunt van alles proeven in dit bier; van karamel tot donker fruit en van kruiden tot bruine suiker. Quadrupel is vol en rond en geeft een alcoholwarmend mondgevoel. Daarom is het belangrijk dat er sterke smaken tegenover staan. Denk bijvoorbeeld aan:

- Rode vleessoorten, zoals hertenbiefstuk. Die gaan goed samen met quadrupel. 
- Maar ook Spareribs geven een goede balans tussen je quadrupel bier en je eten.
- De krachtige smaak van deze tarte tartin met blauwe kaas is goed opgewassen tegen een quadrupel.

DORST GEKREGEN?

Je bent nu meer te weten gekomen over de smaken van quadrupel bier. Hoog tijd dus om er zelf een te proberen. Laat je verrassen door de vele verschillende smaken die je tegenkomt in een quadrupel bier.

BEKIJK HIER ALLE QUADRUPEL BIEREN

OOK LEUK OM TE LEZEN: