Skip to main content

Koken met bier

Koken met bier geeft een heerlijke twist aan je gerecht. Moet je natuurlijk wel even weten wat voor soort bier je voor je marinade moet gebruiken. Of hoe je jouw kippenpootjes het best met een biertje kunt afblussen. Lees hier alles wat je nodig hebt om je bierrecepten te laten slagen.

Koken met bier

Do's en don'ts wanneer je kookt met bier

Koken met bier hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je moet alleen wel bewust het juiste biertje kiezen. We zetten een paar belangrijke punten op een rij, om te voorkomen dat je biergerecht niet mislukt.

  • Kies voor smaken die vergelijkbaar zijn of ga, als je iets meer uitdaging zoekt voor contrasterende smaken, tussen het bier en het eten.
  • Stoofpotje op het menu? Hoe langer bier kookt, hoe sterker de smaak wordt. Kies dus bij gerechten die lang opstaan voor bieren die niet te sterk of te bitter van zichzelf zijn.
  • Oeps! Toch teveel bier gebruikt en is je gerecht te bitter? Voeg een beetje gepureerde wortel, citroensap, of zoete vruchten toe. Die zorgen ervoor dat de smaken weer beter in balans komen. Je kunt hiervoor ook een scheut zoete sherry toevoegen.
  • Bier zonder uitgesproken smaak? Niet gebruiken. Dat voegt echt niets toe aan je gerecht. Saai in de fles is smaakloos op je bord.
  • De gekozen biersoort geeft de unieke smaak aan je gerecht. Zorg er wel voor dat je de biersoort bewust kiest. Een ander biertje kan namelijk een totaal andere smaak aan je bierrecept geven. In de tabel hieronder zie je welke smaken je proeft in welke biersoort. Ook geven we vast aan bij welke gerechten de biersoorten passen.
Bier en eten

Bier & gerecht

Hieronder vind je een overzicht van biersoorten, waar ze naar smaken en wat er goed bij past qua gerecht. Vind je favoriete biersoort en combineren maar!

Lichte frisheid

Amuse of het aperitief

Sinaasappelschil, koriander, licht zuur en licht zoet

Lichte salades met vis of gevogelte, fruitige lichte desserts

Banaan en kruidnagel

Lichte salades of pikante gerechten

Zurig tot bitterzuur

Saladedressings, of zoetzure stoofschotels met bijv. gevogelte of konijn

Hoppig met citrus, bitter

Witlof, spruitjes, koolsoorten of pikant Oosters of Latijns Amerikaanse eten

Knisperend fris, fruitige en licht kruidige tonen

Zachte geitenkaas, kalkoen en vis met citroen

Koffie, bittere chocolade

Wild zoals hert, konijn of fazant

Toffee, koffie en karamel, zoetig

Geroosterd of gegrild vlees, stoofpotjes, chocolade en rood fruit

Licht: bloemig, fruitig mild tot licht bitter

Salades met gerookte vis, een zwaarder blond bier is ook lekker in sabayons

Karamel, bloemig en fruitig, licht gebrand

Paddenstoelen, licht zoete- en kaas desserts

Fruitig, bloemig en wijnachtig

Marinades voor rundvlees en wild

Karamel, zoetig

Pittige worst, gehaktballetjes

Kruidig, zoet bitter, fruit

Gebonden soepen met bruine bonen of linzen

Banaan en kruidnagel

Lichte salades of pikante gerechten

Zoetzuur, fris, kersen

Saladedressing, sauzen bij gevogelte of kalfsvlees

Licht zoet en licht hoppig

Stoofpotjes met wild en rundvlees, gebonden sauzen

Klassieke combinaties met bier

Ben je nog op zoek naar wat bierrecepten om je vingers bij af te likken? Wij hebben drie klassiekers met bier voor je op een rij gezet.
De combinaties zijn eindeloos! Dus daag jezelf eens uit en gebruik bier in plaats van wijn in je gerechten. Lekker experimenteren! Dan worden je kookkunsten zeker gewaardeerd! Oja, vergeet ook niet een biertje bij het eten te serveren, wel zo lekker.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.