Koken met bier
Koken met bier geeft een heerlijke twist aan je gerecht. Moet je natuurlijk wel even weten wat voor soort bier je voor je marinade moet gebruiken. Of hoe je jouw kippenpootjes het best met een biertje kunt afblussen. Lees hier alles wat je nodig hebt om je bierrecepten te laten slagen.
Do's en don'ts wanneer je kookt met bier
Koken met bier hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je moet alleen wel bewust het juiste biertje kiezen. We zetten een paar belangrijke punten op een rij, om te voorkomen dat je biergerecht niet mislukt.
- Kies voor smaken die vergelijkbaar zijn of ga, als je iets meer uitdaging zoekt voor contrasterende smaken, tussen het bier en het eten.
- Stoofpotje op het menu? Hoe langer bier kookt, hoe sterker de smaak wordt. Kies dus bij gerechten die lang opstaan voor bieren die niet te sterk of te bitter van zichzelf zijn.
- Oeps! Toch teveel bier gebruikt en is je gerecht te bitter? Voeg een beetje gepureerde wortel, citroensap, of zoete vruchten toe. Die zorgen ervoor dat de smaken weer beter in balans komen. Je kunt hiervoor ook een scheut zoete sherry toevoegen.
- Bier zonder uitgesproken smaak? Niet gebruiken. Dat voegt echt niets toe aan je gerecht. Saai in de fles is smaakloos op je bord.
- De gekozen biersoort geeft de unieke smaak aan je gerecht. Zorg er wel voor dat je de biersoort bewust kiest. Een ander biertje kan namelijk een totaal andere smaak aan je bierrecept geven. In de tabel hieronder zie je welke smaken je proeft in welke biersoort. Ook geven we vast aan bij welke gerechten de biersoorten passen.
Bier & gerecht
Hieronder vind je een overzicht van biersoorten, waar ze naar smaken en wat er goed bij past qua gerecht. Vind je favoriete biersoort en combineren maar!
Biersoort
Wat proef je?
Past goed bij
Lichte frisheid
Amuse of het aperitief
Sinaasappelschil, koriander, licht zuur en licht zoet
Lichte salades met vis of gevogelte, fruitige lichte desserts
Banaan en kruidnagel
Lichte salades of pikante gerechten
Zurig tot bitterzuur
Saladedressings, of zoetzure stoofschotels met bijv. gevogelte of konijn
Hoppig met citrus, bitter
Witlof, spruitjes, koolsoorten of pikant Oosters of Latijns Amerikaanse eten
Knisperend fris, fruitige en licht kruidige tonen
Zachte geitenkaas, kalkoen en vis met citroen
Koffie, bittere chocolade
Wild zoals hert, konijn of fazant
Toffee, koffie en karamel, zoetig
Geroosterd of gegrild vlees, stoofpotjes, chocolade en rood fruit
Licht: bloemig, fruitig mild tot licht bitter
Salades met gerookte vis, een zwaarder blond bier is ook lekker in sabayons
Karamel, bloemig en fruitig, licht gebrand
Paddenstoelen, licht zoete- en kaas desserts
Fruitig, bloemig en wijnachtig
Marinades voor rundvlees en wild
Karamel, zoetig
Pittige worst, gehaktballetjes
Kruidig, zoet bitter, fruit
Gebonden soepen met bruine bonen of linzen
Banaan en kruidnagel
Lichte salades of pikante gerechten
Zoetzuur, fris, kersen
Saladedressing, sauzen bij gevogelte of kalfsvlees
Licht zoet en licht hoppig
Stoofpotjes met wild en rundvlees, gebonden sauzen
Klassieke combinaties met bier
Ben je nog op zoek naar wat bierrecepten om je vingers bij af te likken? Wij hebben drie klassiekers met bier voor je op een rij gezet.
De combinaties zijn eindeloos! Dus daag jezelf eens uit en gebruik bier in plaats van wijn in je gerechten. Lekker experimenteren! Dan worden je kookkunsten zeker gewaardeerd! Oja, vergeet ook niet een biertje bij het eten te serveren, wel zo lekker.