Cava
Cava is een Spaanse mousserende wijn en wordt ook wel Spaanse Champagne genoemd. Wat bewijst dat kwaliteitsbubbels allang niet meer alleen in de Champagnestreek in Frankrijk worden geproduceerd. In de smaak van cava proef je het sprankelende Spanje.
Spaanse bubbels
Deze Spaanse cava is eigenlijk Catalaans, de meeste cava komt namelijk uit de provincie Penedès in Catalonië.
Catalaanse druiven
Elk van de drie Catalaanse druivenrassen draagt op zijn eigen manier bij aan de typische smaak van cava. Parellada zorgt voor een romige structuur. Xarel-lo geeft de wijn body. Macabeo voegt frisse zuren toe. Ook Cava Rosado (rosé cava) wordt met Spaanse druiven gemaakt, zoals trepat, garnacha en monastrell. Door het gebruik van de Spaanse druiven en natuurlijk door het warme klimaat aan de Middellandse Zee smaakt cava heel anders dan champagne.
Hoe wordt cava gemaakt?
Cava wordt met name in Spanje gemaakt. Elke producent heeft een eigen methode om deze Spaanse champagne te maken. De méthode traditionnelle wordt het meest toegepast en geeft ook de beste bubbels. Bij deze methode vindt een tweede gisting op fles plaats, waarbij het koolzuurgas wordt gevormd. Onder andere champagne en cava worden op deze manier gemaakt.
Deze klassieke productiemethode is een tijdrovende en kostbare aangelegenheid. Elke fles wijn krijgt met behulp van gist een tweede gisting op de fles, waarna de wijn minimaal negen maanden op de gistresten blijft liggen. De cavaflessen krijgen een kroonkurk en worden met de hand of met een machine (een zogenoemde gyropalette) beetje bij beetje gedraaid. Als de fles bijna op zijn kop hangt, zijn alle gistresten verzameld in de hals van de fles.
Kurk erop en klaar!
Dat is het moment dat de flessenhals wordt bevroren. Als de kroonkurk dan van de fles wordt gehaald, wordt door de koolzuurdruk de gistprop uit de fles geperst. Vervolgens wordt er een beetje suiker aan de wijn toegevoegd, afhankelijk van de zuurgraad van de wijn. Tot slot krijgt de fles zijn ‘champagnekurk’ met daarop de muselet (het kapje met ijzerdraad) om te voorkomen dat de kurk uit de fles schiet.
Rijping
Als de cava minimaal achttien maanden op de gistresten heeft gerijpt, wordt hij ‘reserva’ genoemd. Na dertig maanden staat er ‘gran reserva’ op het etiket.
De unieke smaak van cava
Cava is soepeler en ronder, soms wat aardser en kruidiger en bevat veel minder zuur dan champagne. Hoe langer de cava rijpt, hoe meer typische gistaroma’s de wijn krijgt. De smaak is complex en wat hartig. Je herkent het ook aan de geur en smaak van biscuit, deeg of geroosterd brood. Veel mensen vinden het een voordeel dat cava wat zachter en vriendelijker van smaak is. Het maakt de wijn geliefd bij een groot publiek.
Veel verkocht
Het afgelopen decennium werd cava in hoog tempo internationaal bekend. Na prosecco is cava de meest verkochte mousserende wijn, nog meer dan champagne. Hoewel cava ook aan strenge kwaliteitskeurmerken moet voldoen, is hij toch veel voordeliger dan champagne.