5 tips voor een champagnediner
Wist je dat een glas bubbels ook fantastisch te combineren is met vele gerechten? Hier een aantal handige tips hoe je champagne het beste bij je maaltijd serveert!
CHAMPAGNE EN SPIJS
Een sterk duo! Dit is omdat de combinatie van de belletjes en een hoge zuurwaarde in de wijn samen de speekselklieren stimuleren. Deze combinatie brengt de smaken van je gerecht naar boven. Daarnaast geeft het gehemelte een fris en “schoon” effect na elke slok, net zoals bijvoorbeeld frisdrank of bier dit doet. Zo blijft zowel je gerecht als je champagne gedurende je maaltijd weer opnieuw verrassen: een feestje voor je tong dus! Lees onze 5 tips voor als je champagne wilt serveren tijdens je diner.
1. Balans tussen champagne en je gerecht
Balans is alles! Houd dit dan ook in gedachte wanneer je champagne en recepten combineert. Wanneer je recepten uitkiest, let erop of deze maaltijd in combinatie met champagne niet zorgt voor bijvoorbeeld een te zoet, te zuur of te bitter effect. Een overdaad aan aan smaken is niet lekker en zonde. Wees creatief.
Meer informatie over welke 6 basisregels belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste drank bij het gerecht vind je op onze wijn & spijs pagina >
2. Houd rekening met de soorten champagne
Heb je een glas brut of demi-sec in je hand? De suikerdosering van je champagne is een belangrijke factor in of dit wel of niet goed met jouw maaltijd combineert. Dit verschilt per gerecht, dus let hier op! Champagne is namelijk te vinden in vele verschillende smaken: zo heb je champagne met een lage dosering suiker en dus een droge smaak - extra brut bijvoorbeeld - maar ook zoetere champagnes zoals demi-sec en doux. Ontdek alles over champagne soorten >
3. Van licht naar zwaar
Waarschijnlijk gaan je gerechten van licht naar zwaar. Doe dit ook met je champagne! Zo zorg je ervoor dat je maaltijd de champagne niet overheerst of andersom. En let erop dat je van droog naar zoet gaat. Start met een lichte, droge champagne bij een licht voorgerecht, zoals salade. Ga vervolgens voor rijper, iets zwaar(der) glas bij een vettiger hoofdgerecht als een pasta of vlees. En je dessert? Die combineer je het beste met een licht zoetig glaasje bubbels.
4. Een korreltje zout
De smaak die ontbreekt bij champagne is zout. Dit wordt niet aan champagne toegevoegd en is van nature ook amper aanwezig. Wanneer je daarom een gerecht bij de bubbels serveert, zorg dat dit in je maaltijd zit. De toevoeging hiervan heeft een geweldige impact op je champagne. Genieten!
5. Knapperig met bubbels
Champagne is perfect te combineren met een knapperige textuur. Zo wordt namelijk het opbruisen van de bubbels gestimuleerd. Dit hoeft helemaal geen luxe maaltijd te zijn: denk hierbij aan een salade, een knapperig randje om de vis of zelfs een gefrituurd kippetje.
Inspiratie nodig voor een champagnediner?
Heb jij nu ook al zo’n zin om aan de slag te gaan met champagne en lekker eten? Wij hebben een heerlijk menu voor je samengesteld. Het enige wat jij moet doen is de champagne koud zetten. Makkie toch?
- Voorgerecht: een salade van parmaham met gegrilde vijgen: knapperig en zout haalt de smaak van de champagne nog meer naar boven!
- Hoofdgerecht: eendenborst op waterkerssalade: de vettigheid van de eend lost op door de droge smaak van champagne.
- Nagerecht: gegrilde perzik met mascarponeroom en Amaretti: de combinatie van ietsje zoet met champagne prima te doen! Kies een licht zoete champagne.