Skip to main content

Alles over mousserende wijn


7 keer antwoord op mousserend

Champagne

December is dé maand van champagne en andere mousserende wijnen. Maar welke soort kies je? Hoe lang is die fles prosecco houdbaar? En wat moet je weten over het etiket? Ga jij een sprankelend feest tegemoet, dit is wat je moet weten!  

1. HOE KOMEN MOUSSERENDE WIJNEN AAN HUN BUBBELS?

1. HOE KOMEN MOUSSERENDE WIJNEN AAN HUN BUBBELS?

Bij champagne en cava ontstaan de bubbels in de fles, tijdens de tweede gisting. De gisting gaat langzaam en daardoor bruisen de belletjes zacht. Tijdens de lange rijping verdwijnt het fruitige aroma en ontstaan er unieke, andere aroma’s. Prosecco krijgt zijn bubbels ook tijdens een tweede gisting, maar die vindt in een tank plaats. Pas daarna wordt de wijn gebotteld. Dit proces gaat een stuk sneller. Zo houdt deze wijn wel z’n fruitige smaak.

Lees hier over de verschillen tussen champagne, cava en prosecco

2. WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET PROEVEN VAN EEN GLAS CHAMPAGNE?

Het begint allemaal met kijken naar je glas. De helderheid, kleur en bubbels zijn belangrijk.

  • Helderheid: champagne moet altijd helder zijn
  • Kleur: hoe meer kleur, hoe ouder de champagne
  • Bubbels: hoe fijner de belletjes, hoe hoger de kwaliteit van de champagne

Daarna ruik je kort en krachtig aan de champagne. Champagne zonder geur is waarschijnlijk niet meer goed. Neem een slok en wals de champagne door je mond. Als de bubbels met geweld openbarsten, kun je het glas beter wegzetten. Zo niet: geniet van de champagne en let op de afdronk. Is die lang? Dan heb je een goede te pakken.

3. HOE KOMT ROSÉ CHAMPAGNE AAN ZIJN KLEUR?

Bij de productie van rosé champagne wordt er 8% tot 20% rode wijn toegevoegd aan de normale champagne. Zo krijgt de champagne een mooie roze kleur en een typische fruitige smaak die doet denken aan rode vruchten. Exclusievere rosé champagnes krijgen hun roze kleur doordat in het begin de schillen van de pinot noir druif in het sap hebben geweekt. Rosé champagnes komen in verschillende smaken. Van de zoete Hugo Rosé tot de drogere Moët & Chandon Brut Rosé.

Bekijk alle rosé champagne

4. HOE LANG IS EEN FLES MOUSSERENDE WIJN HOUDBAAR?

4. HOE LANG IS EEN FLES MOUSSERENDE WIJN HOUDBAAR?

Vaak wordt gezegd dat je een fles zo lang kunt bewaren als hij in de kelder ligt, maar dat is niet altijd waar. Dit verschilt erg per soort.

Hoe lang kun je champagne bewaren?

Prestige champagnes zijn soms wel 10 tot 15 jaar houdbaar. Dit komt doordat voor deze flessen alleen de beste druiven worden gebruikt. Een gemiddelde champagne kun je ongeveer 9 maanden bewaren.

Hoe lang kun je cava bewaren?

Een fles cava kun je ongeveer 9 maanden bewaren. Benieuwd naar één van de beste cava's? Proef dan eens de Raventos i Blanc Gran Reserva Finca.

De houdbaarheid van prosecco

Prosecco kun je het best meteen drinken. Dat is geen wijn om te bewaren.

 

5. IK HEB EEN FLES OPENGEMAAKT, MAAR HIJ HOEFT NIET IN ÉÉN KEER OP. HOE BEWAAR IK HEM?

Het liefst met een vacuüm champagnestopper. Leg de fles horizontaal in de koelkast en zorg ervoor dat hij niet kan bewegen. Probeer ervoor te zorgen dat de campagne tegen de dop aan komt. Zo kan er geen lucht bij komen en blijven de bubbels in de fles. Drink hem wel binnen 3 dagen op. 

6. IK ZIE VAAK BRUT, SEC, DEMI-SEC ETC. OP HET ETIKET VAN FLESSEN CHAMPAGNE STAAN. WAT BETEKENT DAT?

Dit verwijst naar het suikergehalte in de champagne. Champagne wordt op smaak gebracht met Liqueur de Dosage, een mengsel van rietsuiker en gereserveerde wijn. De hoeveelheid suiker in dit mengsel bepaalt de zoetheid en daarmee het type champagne.

  • Brut champagne is droog, met een vleugje suiker.

  • Demi-sec is letterlijk vertaald half-droog.

  • Van droog naar zoet: Brut nature, Extra brut, Brut, Extra dry, Sec, Demi-sec, Doux.

Lees hier alles over de verschillende soorten champagne.

Tip: kies bij oliebollen geen hele droge bubbel. Zonde van zowel de oliebol als de Champagne. Een Demi-Sec is hier wel lekker bij.

7. ZIJN ER OOK ANDERE ALTERNATIEVEN VOOR CHAMPAGNE NAAST PROSECCO OF CAVA?

Champagne mag alleen champagne heten als deze in de gelijknamige streek wordt geproduceerd. Alternatieven zijn: 

  • Crément uit Frankrijk: een gelijksoortige kwaliteit alleen de herkomst is anders

WIL JE MEER LEREN OVER WIJN?

Lees hier welk wijn het lekkerst is bij de borrel, wat je het beste kunt schenken bij een gerecht met visvlees of groente. Of voer je favoriete gerecht in op onze wijn en spijs pagina en ontdek de ideale combinatie met de lekkerste wijnen. 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.